szerző:
MTI

A Malév magyar nemzeti légitársaság a földi kiszolgálással foglalkozó Malév Ground Handling Kft.-ben, valamint a karbantartással és javítással foglalkozó Aeroplex Kft.-ben tervez tőkeemelést.

Mindkét cégnél készpénzzel emelik meg az alaptőkét, és mindkét társaság az anyavállalattal szemben fennálló hiteltartozásának törlesztésére fordítja a friss tőkét - mondta Gönci János, a Malév vezérigazgatója

A Malév a Malév Ground Handling Kft.--nek (MGH Kft.) és az Aeroplex Kft.-nek (ACE Kft.) eszközvásárlásra nyújtott hitelt. Az MGH Kft.-ben 1,7 milliárd forint, az ACE esetében pedig kétmilliárd  forint lesz a tőkeemelés nagyságrendje - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy mindkét tőkeemeléshez még szükséges a tulajdonosi hozzájárulás, amelyről a Malév február végi közgyűlése dönt. 

A légitársaság a múlt év végén vitte ki önálló cégbe a földi kiszolgálást, megalapítva az MGH Kft.-t. A teljes műszaki tevékenységet pedig december közepén helyezte át a repülőgép javító társaságába, az ACE Kft.-be. 

A flottával kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy a meglévő két Boeing 767-200-as repülőgépnél nagyobb Boeing 767-300-as beszerzéséről február közepéig dönteni kell; a nyári menetrendet már eszerint akarják alakítani. Gönci nem árult el részleteket a beszerzésről, csak annyit, hogy használt repülőgépet tervez üzembe helyezni a Malév hosszútávú járatain. 

Gönci János megerősítette, hogy az idén üzemi szinten már nyereséges lesz a Malév. Az utasforgalom 10 százalékos emelkedésével számol a menedzsment, amit többek között, a Oneworld légiszövetséghez csatlakozástól és a bevezetendő kereskedői ösztönző rendszertől várnak. 

A Malév teljes utasforgalma tavaly meghaladta a hárommillió főt és a légitársaság a menetrendszerinti járatain 2,7 millió fizető utast szállított, kilenc százalékkal többet, mint 2004-ben.  A Malév vezetői úgy számolnak, hogy az idei év első felében tartható lesz a múlt év negyedik negyedévi 20 százalékos forgalombővülés. A második félévben ennél kisebb mértékű utasforgalom bővülést terveznek, részben a magasabb bázis miatt.   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Közel 350 dolgozót bocsát el a Malév

Csoportos létszámleépítésre készül a Malév - értesült a Népszabadság. Még az idén körülbelül 350 fővel, azaz körülbelül 10 százalékkal csökkenhet a cégnél dolgozók száma.

MTI Gazdaság

Értékesítette kerozin üzletágát a Malév

A Malév Rt. és a BA Rt. vezérigazgatója aláírta a két társaság közötti keretmegállapodás alapján kidolgozott szerződéscsomagot, melynek egyik fő eleme a nemzeti légitársaság tulajdonában lévő Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft. értékesítése a BA-nak, 7,020 milliárd forintért - áll az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közleményében.

Hét nap

A MALÉV A ONEWORLDBEN

Hivatalos meghívást kapott a Malév a Oneworld légiszövetségbe, amellyel már májusban aláírta a belépésről szóló...

MTI Gazdaság

Malév: ismét pályáznak az oroszok

Az orosz KrasAir részt vesz a Malév idei év végi, vagy jövő év eleji megismételt privatizációs tenderén - jelentette be kedden az orosz légi vállalat vezérigazgatója.

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának