szerző:
hvg.hu

Továbbra is a lakáspiacot uralja leginkább a pesszimizmus, míg a viszonylag legkedvezőbb képet az üzlethelyiségek piaca mutatja. A raktárak és az irodák esetében mérsékelt borúlátás jellemző - derül ki a GKI és az AL Holding közös felméréséből.

A harmadik negyedévhez hasonlóan 2005 utolsó negyedévében is  -21,4 pontot ért el a Gazdaságkutató Rt. és az AL Holding közös, az Ingatlan és Befektetés támogatásával készített, az ingatlanpiaci konjunktúra alakulását tükröző fővárosi ingatlanindexe.

Az utolsó negyedévben a piaci szereplők 90 százaléka szerint a lakáspiacot erős túlkínálat, vagy túlkínálat jellemzi, mindössze 10 százalékuk véli kiegyensúlyozottnak a piaci helyzetet. Ez a túlkínálat nem jelenti azt, hogy minden szegmensben, mindenhol és  mindig a kínálati nyomás dominál, sőt előfordul, hogy bizonyos helyeken, bizonyos típusú lakásokból akár kevesebb is lehet a keresettnél - hangsúlyozta Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója.

A választék bővülése együtt jár a vevők igényeinek specifikálódásával, vagyis egyre több szempontot vesznek figyelembe a választásnál, így az erősen tipizált beruházásoknál fel kell készülni a fokozódó eladási nehézségekre. Mindazonáltal a nagyon szűk piaci szegmensekhez való alkalmazkodás komoly kockázattal jár – véli Illy Péter.

A 2005-ös esztendő mindenképpen új kihívást jelentett az ingatlanberuházóknak, a kereslet változása mellett nagy tömegben jelentek meg az azonnal beköltözhető lakások – becslések szerint a kínálat 20-25 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. 

A piaci szereplők országszerte lakáspiaci áresésre számítanak, így várható, hogy az idei év még inkább az akciók éve lesz. A lakásberuházások mértéke egyre kisebb, a több ütemben zajló beruházásoknál is óvatosabbá váltak a fejlesztők.

Illy szerint egyre nagyobb szerepet kap a lakáspiaci marketing, az erre fordított költségek az elmúlt évben négy-ötszörösére emelkedtek. A kereslet átalakulása a lakásméretek növekedésében is tetten érhető, az átlagos lakásméretek növekedése ugyanakkor az átlagos lakásár növekedését is jelenti.

Lényegesen nőtt az utolsó negyedévben a lakosság lakásfelújítási, bővítési szándéka, a vásárlással kapcsolatban pedig úgy tűnik, az eddig bizonytalanok egy része elhatározásra jutott, és úgy nyilatkozott, hogy a következő 12 hónapban biztosan lakást vesz, vagy épít – derül ki a felmérésből.

A bérleti díjak várható növekedése némileg magasabb lesz, mint az értékesítési áraké, de az infláció általános ütemét vélhetően az előbbiek sem haladják meg.

Túlkínálat van az irodapiacon is
Mind a fővárosi, mind a vidéki piacok túlkínálatosak. A fővárosi ingatlanos cégek 14 százaléka nagy, 69 százaléka kisebb túlkínálatról, 17 százaléka kiegyensúlyozott piacról számolt be. A felmérésben résztvevő vállalkozások Budapesten az irodapiaci helyzet kisebb javulására számítanak a következő 12 hónapban, de a túlkínálat valószínűleg fennmarad. Az ország többi körzetében nem várható jelentős változás.

Az üzlethelyiségek piacát a központi régióban lényegében kiegyensúlyozottnak tartják. A vidéki területeken a válaszadók szerint továbbra is némi túlkínálat jellemző. A fővárost illető helyzetértékelés az előző felméréshez képest szignifikáns mértékben javult. Az elkövetkező időszakban továbbra is számítani lehet a bevásárlóközpontok és hipermarketek térnyerésére. A vállalati válaszok alapján elsősorban Budapesten várhatóak jelentősebb fejlesztések, azaz a saját tulajdonú eladóterek mennyiségének növelése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Mit tegyünk, ha nem megy a lakáseladás?

Tele van a sajtó a használt lakások túlkínálatáról szóló hírekkel. Tényleg eladhatatlan manapság otthonunk? - teszik fel sokan a kérdést egyéves hiábavaló vevőcsalogatás után. Akadnak azonban trükkök, amelyek segíthetnek: a cél a gyors értékesítés.

hvg.hu Gazdaság

Mire figyeljünk, ha használt lakást veszünk?

Kisebb támogatás, többnyire alacsonyabb négyzetméterár: a használt lakás vételének előnyei és hátrányai is vannak. Az biztos, hogy sokféle hiba rejtőzhet a régi ingatlanok falai közt. Találjuk meg őket, és kössünk jó alkut!

hvg.hu Gazdaság

A lakás hány százalákát kapjuk meg hitelként?

Ha tudjuk, milyen módszerekkel és arányok alapján állapítják meg a bankok, mekkora lakáshitelre vagyunk jogosultak, reálisabban mérhetjük fel vételi lehetőségeinket. Írásunk második részében azt kérdeztük meg, hogy a lakás értékének hány százalékát kaphatjuk meg hitelként, és hogyan javíthatunk ezen az arányon.

hvg.hu Gazdaság

A nő választja ki a lakást, de a férfi fizet

A közhiedelemmel ellentétben a nők szava döntőbb a lakásvásárlásnál, mint a férfiaké; ám a fizetési feltételek megbeszélését a nők több mint 80 százaléka a férfiakra bízza - tette közzé az ingatlanberuházó Engel Group a cég saját belső elemzésének tapasztalatait.

hvg.hu Gazdaság

Mitől nő egy lakás értéke?

Evidens és trükkös tulajdonságok különböztetik meg az értékes lakást a csak olcsóbban eladhatótól. Vevőként tisztában kell lennünk ezekkel az ismérvekkel: nézzük, hogyan döntenek a profik.

hvg.hu Gazdaság

Mennyit fizetünk az örökölt lakásért?

Akkor is kell fizetnünk, ha ajándékba kapunk vagy öröklünk lakást. Egy hete kiszámoltuk, mennyi az illeték, ha vásárolunk, most pedig azt, mennyi jár az államnak, ha kapunk.

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása