szerző:
MTI

Ukrajna megint hitelbe kapja az orosz gázt, s a két szomszéd ország sajátos "űrben" marad még egy darabig - állapította meg az Izvesztyija című moszkvai lap.

Ukrajna szerdától szerződés nélkül és meghatározatlan áron kapja az orosz gázt, miután a január eleji csapelzárás után elért megállapodás ideiglenes dokumentumainak határideje lejárt, s az orosz Gazpromhoz kötődő RosUkrEnergo kereskedőcég és az ukrán Naftohaz közötti új szerződést még nem írták alá. Ezt állítja az Izvesztyija, amely szerint meglehet, hogy a két szomszéd még néhány napig ebben a sajátos jogi űrben marad.
   
Az ukrán kormány és versenyhivatal már engedélyezte a RosUkrEnergónak és a Naftohaznak közös vállalat létrehozását az ukrán belpiaci gázeladásokra. De egyelőre csak a közös cég alapszabályát írták alá, a szállítási szerződéseket nem.    

A RosUkrEnergóról - amelynek felét az osztrák Raiffeisen bank egy svájci leányvállalata által képviselt befektetők birtokolják - Viktor Juscsenko ukrán elnök közölte: részvényesei között nincs ukrán állami szereplő. A Gazprom és a Naftohaz január 4-i megállapodása szerint a RosUkrEnergo ezer köbméterenként 230 dollárért vesz orosz gázt, de 95 dollárért szállít Ukrajnának. A különbözetet európai gázeladásokból és az orosz gáz olcsó közép-ázsiai gázzal való elegyítéséből fedezi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Európa finanszírozza a gáz olcsóságát Ukrajnának

A múlt szerdán elért gázármegállapodás - a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárt kap, az ukrán Naftohaz ezer köbméterenként 95 dollárt fizet a földgázért - minden piaci szereplő vágyálma első pillantásra: ugyan ki ne szeretne drágán eladni, más oldalról olcsón vásárolni? - írta a Dow Jones hírügynökség hétfőn megjelent elemzésében.

MTI Világ

Ukrajna: felbontanák az oroszokkal kötött gázmegállapodást

Csütörtökön az ukrán parlament többsége azzal a követeléssel állt elő, hogy a kormány érvénytelenítse azt az év elején Oroszországgal kötött gázmegállapodást, amelynek a keretében Ukrajna a tavalyinál mintegy kétszer magasabb áron szerzi be az energiahordozót. A parlament egyben menesztette azokat a vezető illetékeseket, akiket felelősnek tartott az ügyletért.

Gazdaság

Ukrajna 400 millió köbméternyi gázt csapolt le

Az ukrán gázlecsapolás napi 80 millió köbméter - közölte az orosz gázmonopólium szóvivője. A Gazprom szerint Ukrajna öt nap alatt, péntekig összesen 400 millió köbmétert vett el az Európának szánt orosz tranzitgázból.

Hét nap

UKRÁN GÁZDÉZSMÁLÁS

Az ukrán állami olaj- és gázipari vállalat, a Naftogaz hétfőn elismerte, hogy az Ukrajnát is sújtó hidegfront miatt az...

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról