szerző:
hvg.hu

Magyarországon sajnos sokan úgy űzik az ingatlan-közvetítői szakmát, hogy az alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Pedig van néhány szakszó, amelyet megtanítanak a szaktanfolyamokon, és amelyet a vevőknek-eladóknak is érdemes ismerniük: így elkerülhetik a rossz üzleteket.

Általános rendezési terv
E dokumentumban rögzítik a belterület határát, valamint rendelkeznek a beépítés módjáról. Az építkezőknek, beruházóknak ehhez ragaszkodniuk kell. A rövidítve árt. néven is ismert önkormányzati rendelet rögzíti azt, hogyan lehet elhelyezni épületeket, milyen lehet a tető és a homlokzat, mekkora lehet az épület (párkánymagasság és a szintek száma), valamint azt, hogy a telkek hány százaléka építhető be. Még az üzlethelyiségek, melléképületek számáról, jellegéről is dönt.

Átlagos belmagasság
A belmagasság a padló és mennyezet közötti távolság. Átlagos mértékének kiszámításához kell némi alapvető matematikai képesség. Vegyük a lakás térfogatát, és osszuk el a hasznos alapterület értékével. A térfogatot szobánként számolhatjuk ki az alapterületből és az adott helyiség magasságából.

Belterület
A települések részeit rendeltetés szerint terület-felhasználási egységekbe sorolják. Ami nem mezőgazdasági jellegű terület, az mind belterületbe tartozik. Ilyenek a lakóterületek, üdülőövezetek, intézményi, ipari és raktár-, valamint zöldterületek. Kül- és belterület is lehet közlekedési útvonal vagy erdő, és „egyéb” rendeltetésű is.

Építmény
A hivatalos meghatározás szerint olyan műszaki alkotás (épület vagy egyéb műtárgy), amely alapozás révén jöhet létre, és a talajtól eltávolítva használatra alkalmatlan. Tehát különbség van az építmény és az épület között, utóbbi szűkebb csoportot jelöl.

Erkély és loggia
A homlokzati síkból kiálló, konzolos vagy függesztett külső tér, amely a mögötte lévő szobához, helyiséghez csatlakozik. Sokan a loggiát is annak tartják, pedig az a homlokzati síkból nem áll ki, három oldalán fallal lezárt és fedett. Még a mélysége is meghatározott: 1,2 méter.

Fagyhatár
Az épület talajcsatlakozásától (alap talajszintje) mért mélység, ameddig a talaj nem fagy át. A meghatározott érték 80 centiméter.

Hasznos alapterület
A vakolt vagy burkolt falsíkokkal határolt teljes alapterületnek olyan része, ahol a belmagasság legalább 190 centiméter. Jelentősége főként tetőterek esetén van, ahol a ferde falsíkok miatt kisebb hasznos alapterület számolható, pedig ott még alacsonyabb bútor, íróasztal vagy ágy elfér.

Lakóépület
Kizárólag vagy túlnyomó részben lakást tartalmazó épület. Ha tehát a garázs nagyobb, mint a lakás alapterülete, lehet, hogy vitatott a lakásjelleg.

Mértékegységek
1 hektár = 10 ezer négyzetméter
1 négyszögöl = 3,6 négyzetméter
1 négyzetméter = 0,28 négyszögöl
1 kataszteri hold = 0,58 hektár
1 hektár = 1,73 kataszteri hold

Tartalmi partnerünk a BookmarkMedia

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Iroda: bérelni vagy vásárolni?

Béreljünk vagy vásároljunk irodát? A cég számára hosszabb távon melyik a kifizetődőbb? Ha vásárolunk, új vagy felújított régi épület mellett döntsünk? Készpénzt kössünk le vagy lízingeljünk? – gyakori cégvezetői kérdések, amelyekre határozott általános válasz nincs, csakis a konkrét cégre „felírt recept” létezik.

hvg.hu Gazdaság

Irodakereső: ki képviselje a bérlőt?

A hazai irodapiacon is mind elfogadottabbá válik a bérlőképviselet: profi ingatlancégek nyújtanak ilyen szolgáltatást bérleményt kereső vállalkozásoknak. Miért jó ez? A bérlő igényeinek megfelelő piaci kínálatot mutatnak be, a szerződés tárgyalásakor pedig gyorsan elérik a legkedvezőbb feltételeket.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan ismerjük fel a megbízható kivitelezőt?

Már működik az a minősítési rendszer, amelynek segítségével eldönthetjük: megbízható-e egy lakásépítő cég, vagy pedig jobb, ha elkerüljük. Amíg a biztonságot jelentő lista elkészül, mi is alkalmazhatunk néhány trükköt a búza és a pelyva elválasztásához.

hvg.hu Gazdaság

Vevőcsalogatás: milyen a jó ingatlanos?

Nőnek az elvárások az ingatlan-közvetítőkkel szemben, a nagy versenyben csak az maradhat a szakmában, aki profin végzi a dolgát. Tíz tippünk segítségével könnyű felismerni az élvonalbeli ingatlanost.

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit