szerző:
hvg.hu

Milyen a jó lakás? Kinek-kinek ízlése szerint másmilyen. A stílus-típusok azonban talán segítenek a választásban. Most lakberendezési stílusokból adunk gyorstalpalót: kihez és milyen pénztárcához melyik illik.

Minimál

Ahogy a neve is utal rá, a minimál (minimal art) olyan stílus, amely csak a legszükségesebb formákat, funkciókat tartja szem előtt. Gondolhatjuk, hogy akkor talán kevesebbet kell rá költeni, de ez nem így van. Az e stílusban készült árucikkek igen drágák, és olyanoknak ajánljuk, akik kevés időt töltenek el otthonukban, vagy pedig olyan stresszes a munkájuk, hogy otthon pihenni szeretnének, és nem dolgozni. Szintén ajánlott a rendszeretőknek, akik így könnyen tudnak rendet tartani a letisztult formák és a szinte kubista, szürkés, fehér árnyalatú bútorok között. Itt minden csak azért van, hogy az adott feladatot teljesítse, fontos lehet viszont a ritmus, és az ismétlődő formák.

Kinek ajánlott? Kis fizetésből élőknek nemigen, mivel költségei milliós nagyságrendűek egy közepes lakás esetén is.

Mediterrán

A rattan jól mutat a mediterrán, de akár
a népies berendezési tárgyak mellett is.
© BookmarkMedia
Vékonyabb pénztárcájúak éppúgy meg tudják teremteni az efféle otthont, mint a tehetősebbek. Jellemzője, hogy élénk színeket gyümölcsábrázolásokat, mozaikokat, és hidegburkolatokat használ. Görög hangulatot lehet varázsolni kék-fehér színösszeállítással, kavicsokkal, kagylókkal, tengerparti hangulatot kék-fehér csíkos textíliákkal. Olaszországban, Portugáliában a mozaikoknak van nagy múltjuk, a konyhát is kirakhatjuk ilyen csempékkel, a fürdőhelyiséget, sőt még az étkezőasztalt is. Magyarországon divatba jöttek a kovácsoltvas termékek. Ma már olcsón is hozzájuthatunk ilyen termékekhez, de vigyázzunk, ezek nem biztos, hogy igazi kovácsoltvasból készültek. Az ilyen berendezésű szobákban jól mutat az antikolt fal, egy szép falfestmény.

Kinek ajánlott? Némi munkával, időráfordítással is létrehozhatjuk az effajta hangulatot, hisz már az ajtófélfák élénk vagy kék színre festése is jól mutat. Ez a költséghatékonyabb megoldás. Viszont a spanyol, vagy olasz hidegburkolatok, asztalok már nagyon drágák, úgyhogy több pénzt kell szánni rájuk.

A polgári stílus az elegáns
belvárosi lakások sajátja
© BookmarkMedia
A polgári  stílus

Belvárosi lakásba szinte kívánni sem lehetne jobbat. XVI Lajos korától az art deco korszakában készült bútoroktól kezdve minden elegáns darabot befogadhat, ezért elég eklektikus a stílusa, és mindig elegáns. Bár a magas mennyezetű belvárosi lakások részben még felújítatlanok, és a század eleji miliőt már nem találhatjuk meg - annak régi értelmében-, mégis érdemes beköltözni egy már felújított ingatlanba, hiszen mindenhez közel van, főként, ha a belvárosban dolgozunk.

Kinek ajánlott? Ilyen lakást gyakran örökölnek, ha mégsem, akkor inkább ügyvédi, mint tanári fizetésből futja rá.

Falvakban, főként Erdélyben egy időben nagyon olcsón adták az elhasznált régi tálalószekrényeket, lócákat. Ezek stílusát „parasztbarokk”-nak is mondják. Tehetjük őket mediterrán stílusú lakásba, felújítva, kékre festve. Még hímzést utánzó mintákat is rajzolhatunk rájuk. A drágább megoldás e bútordarabokra szakosodott vállalkozóktól vásárolni már restaurált darabokat.

Falusi, avantgárd, high-tech (Oldaltörés)


A népi, falusi stílus

Kinek ajánlott? Régi parasztházakba a régi hangulatot visszavarázsolni jó ötlet. Mindez összeegyeztethető a mediterrán lakberendezés vonásaival. Egy ilyen ház arculatát kis ablakok, oszlopos tornác, fakerítés, székely kapu adja meg. Hagyjuk meg jellegzetességeit, hiszen ez teszi őket széppé!

Avantgárd

Akár egy konstruktivista kompozíció.
Határozott formák
© BookmarkMedia
Erős és tiszta alapszínek, jellemző rá, nincsen figurális ábrázolás. Szinte olyan, mint amikor Kandinkszkij festményt néz. Kék és piros, sárga, fekete, szürke jól megfér egymással, de ne használjunk belőlük sokat, mert főleg fémes árnyalatok, letiszult, geometrikus formák jellemzőek a stílusra.

Kinek ajánlott? E fajta lakás berendezése sokba került, ezért „menő” művészlelkeknek - vagy legalábbis művész wannabeknek - való.

High-tech

Még nem igazán elterjedt itthon. A felhőkarcolók stílusa, minden technikafüggő, hideg és fémes. Hidegségét csak a kevés természetes anyag oldja föl. A sok fémhez használhatunk fát, és hidegburkolatot is. A faparketta például tompítja a hűvös hangulatot.

Kinek ajánlott? Menedzserek, nagyvárosiak, brókerek pénztárcájának való, a lakót a XXI. század második felébe repíti.


Áruházi, vagy tömegstílus:
ciki, vagy nem?

 A tucatlakások áruházakból „táplálkoznak”. Kissé „eklektikusak”, mert a szekrénysor lehet egy áruházi kolóniál, de mellette áll a régi dohányzóasztal. A váza olcsó kínai, valamelyik budapesti kínai üzletből való, papírlámpa is van, mert olcsóbb, mint a csillár. És még ott vannak a nagyi porcelánfigurái is, meg egy erdélyi faliszőnyeg, és egy olcsó kínai asztalterítő. Mostanában nagy divat, hogy a régi szocreál stílust visszahozzák a lakásba, amúgy nosztalgiaként. Ide tartozik az IKEA-stílus, amely hűvös, szolid, északi. Természetes anyagokat, fémet, enyhén exluzív formákat is használ, nem is olcsó, legalábbis az átlagfizetéshez képest.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Nagy műtéteket istenhit nélkül nem tudnék megoldani” – interjú a sziámi ikreket operáló orvoscsapat idegsebészével

„Nagy műtéteket istenhit nélkül nem tudnék megoldani” – interjú a sziámi ikreket operáló orvoscsapat idegsebészével

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán