szerző:
hvg.hu

A fénydizájn a lakásban korántsem úri huncutság: gyulladt szemeket, nehézkes konyhai műveleteket és a villany lekapcsolásáról szóló hálószobai vitákat lehet megelőzni vele. Építkezés, költözés, felújítás idején gondoljunk a világítás megtervezésére.

Néhány ügyesen elhelyezett szpotlámpa
csodát tehet
© hvg.hu
Egy apró trükk, amely - szó szerint – megvilágítja, milyen fontos is a lámpák szerepe: rutinos ingatlan-közvetítők javasolják, hogy a lakástulajdonosok, amikor vevőjelölt érkezik megnézni otthonukat, minden lehetséges fényforrást kapcsoljanak fel, még akkor is, ha verőfény van odakint. A lakás hangulatosabb lesz, és a legjobb arcát mutatja. Ugyanezt a trükköt alkalmazzák lakberendezési magazinokban: a közepesen szép lakás is mintaotthonná válik.
A jól megvilágított lakás éjjel-nappal tágasnak, tisztának és hívogatónak látszik. Ez pedig a gondos és időben végrehajtott fénydizájnnak köszönhető, amely révén a szobák a nap minden részében és több funkcióban is megfelelő megvilágítást kapnak. Egy példa: ha megfelelő a világítási rendszer ugyanaz a nappali-étkező alkalmas lehet fényes partik megrendezésére és kettesben töltött, romantikus vacsorára is.

Tapogatózás a sötétben
Háromféle fény létezik. Az általános világítás a napfényt hivatott helyettesíteni, vagyis a hagyományos értelemben vett fényesség elérése a cél. Léteznek szpotfények, amelyek kiemelnek egy-egy területet, hangsúlyoznak valamit, és ezzel egy másikat el is takarnak. A helyi fények munkaterületekre koncentrálnak, például a konyhában vagy az íróasztalon.
Ezeknek megfelelően találjuk ki mit és hogyan világítsunk meg. Mire használjuk az adott szobát vagy teret? Milyen stílusú a helyiség? Milyen feladatokat, munkálatokat kell elvégeznünk a szobában? Elemezni kell szokásainkat, hiszen ha a nappalit étkezésre is használjuk (például a tévé előtt vacsorázunk), más megvilágítást igényel az adott hely, mintha csak tévéznénk a sötétben.

Van-e olyan különleges építészeti elem, bútor vagy tárgy, amelyet szeretnénk, ha mindenki látna? Ezeket külön fénnyel kell kiemelni. Vegyük figyelembe a használók életkorát, ugyanis egy idős ember 15-ször annyi fényt igényel olvasáshoz, mint egy kamasz a tanuláshoz.

Új lehetőségek
Feltétlenül hangoljuk össze a fénytervezést a szoba egyéb lakberendezési kérdéseivel, hiszen azt is tudnunk kell, hová ülnek majd családtagjaink, vendégeink. És persze az elérni kívánt hangulat sem mellékes.
Ritka az, hogy a tökéletes fénydizájn megvalósuljon már kész lakásban. Legfeljebb arra nyílik lehetőség, hogy a villanykapcsolókat felszereljük állítható funkcióval, vagyis szabályozhatjuk a már létező lámpák fényerejét.

Apró trükkök (Oldaltörés)

Az igazi tervezést akkor lehet végrehajtani, ha még épül az ingatlan, vagy éppen felújítás előtt áll. Ilyenkor mindenbe beleszólhatunk még, hívhatunk felkészült fénydizájnert, vagy kiokoskodhatjuk magunk is, amit akarunk. Nagyon divatos mostanában az álmennyezetbe épített szpotlámpasor. A lényege, hogy a nappalit vagy más szobát nem (csak) csillár vagy mennyezeti lámpák közül néhány világítja meg, hanem a plafonra gipszkartonból változatos formájú álmennyezet készül (lehet sima, hosszúkás téglalap, félkör vagy akár hullám is). Ebben már előre kialakították a kis szpotlámpák helyét, így akár 10-20 világítótest teremthet a nappalhoz hasonló fényt.

Ez persze csak megfelelő belmagasság mellett lehetséges, hiszen a mennyezet egy része így alacsonyabbra kerül. Ugyanígy gondoljuk végig a csillár használatát, hiszen könnyen lehet, hogy állandóan belefejelünk, ha 260 centiméterről lógatjuk le. Galériák vagy tetőszerkezettel egybeépített, 3-4 méteres belmagasság mellett viszont a csillár és más függesztett világítás kifejezetten látványos.

A praktikus kérdésekre is ügyeljünk. Apró trükk például, hogy egy fali panelre háromnál több kapcsolót ne helyezzünk egymás mellé, mert mindig összekeverjük, melyik lámpához tartozik. E panelek helyét is gondosan találjuk ki a be- és kijáratok környékén, mert nincsen idegesítőbb, mint a sötétben találgatni egy kapcsoló helyét. Használjunk olyat, amely éjszakai is vékony csíkban világít, így mindig rábukkanunk.

Hogyan lesz nagy a kis szoba?
Hihetetlen trükkökre képes a jó fénydizájn. Ha kicsi a nappalink, vagy szeretnénk bármilyen szobát nagyobbnak lát(tat)ni, használjunk felfelé irányzott padlólámpákat, amelyek a mennyezetet világítják meg. Szemeljük ki a szoba egyik keskenyebbik végén, és tegyünk a falra több fényforrást: például fel- vagy lefelé irányzott fényfüggönyt több lámpából. A tekintetet mindig ez vonzza majd, és így keresztül nézve a szobán nagyobbnak tűnik a tér. A szoba négy sarkát is érdemes megvilágítani.

Ha éppen az ellenkező a célunk, mert túl nagy és hideg a tér, amelyet kicsit barátságosabbá tennénk, ne szórjunk fényt a plafonra. Inkább asztali vagy egyéb kisebb lámpákat vásároljunk, amelyek apró fényeikkel a kényelem hangulatát teremtik meg.

Az alacsony belmagasság ellen függőleges fényekkel védekezhetünk: ismét jól jön a fényfüggöny, vagy a mennyezetre helyezett sok szpotlámpa.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

LAKÁSTÁMOGATÁS

További egy évig nem kell garanciavállalási díjat fizetni azokra a hitelekre, amelyeket a Fészekrakó program keretében...

Egyéb

Várakozások az ingatlanpiacon – lakáshitelek 2006

Fokozódó piaci verseny, új termékek és szereplők, egyre kedvezőbb finanszírozási konstrukciók, nagyobb finanszírozási arányok, és a fedezet alapú hiteltermékek nagyobb részaránya fogja jellemezni a lakásfinanszírozási piacot 2006-ban az előzetes várakozások szerint.

Gazdaság

Kitárgyaljuk a lakás belszerveit

Az ár és a környék mellett a legfontosabb lakásvásárlási szempont, hogy az ingatlan jó elrendezésű legyen. Melyek azok az alapvető funkciók, amelyeknek a jól kialakított lakásbelső megfelel? Milyen hibákat kell észrevennünk, mielőtt a vételről döntünk?

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiac: az alapterület nő, az árak csökkennek

Továbbra is a lakáspiacot uralja leginkább a pesszimizmus, míg a viszonylag legkedvezőbb képet az üzlethelyiségek piaca mutatja. A raktárak és az irodák esetében mérsékelt borúlátás jellemző - derül ki a GKI és az AL Holding közös felméréséből.

hvg.hu Gazdaság

Mitől nő egy lakás értéke?

Evidens és trükkös tulajdonságok különböztetik meg az értékes lakást a csak olcsóbban eladhatótól. Vevőként tisztában kell lennünk ezekkel az ismérvekkel: nézzük, hogyan döntenek a profik.

hvg.hu Gazdaság

A nő választja ki a lakást, de a férfi fizet

A közhiedelemmel ellentétben a nők szava döntőbb a lakásvásárlásnál, mint a férfiaké; ám a fizetési feltételek megbeszélését a nők több mint 80 százaléka a férfiakra bízza - tette közzé az ingatlanberuházó Engel Group a cég saját belső elemzésének tapasztalatait.

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt

Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták