szerző:
hvg.hu

Szűk, de sikeres szeletét alkotják a lakáspiacnak a luxusingatlanok. Legyenek patinás belvárosi házak tetőterében, vagy többlakásos társasházban, esetleg önálló telken házként, villaként kialakítva, többségük már akár a tervezőasztalról gazdára talál. Körbenéztünk a piacon.

A lakásfejlesztők, -forgalmazók többsége országosan az új lakóingatlanok fizetőképes kereslet hiányáról panaszkodik, ám eközben az új, egyedi tervezésű, exkluzív kialakítású luxuslakások sorra vevőre lelnek. Mi a titka a fokozott érdeklődésnek, és valójában mit is jelent napjaink Magyarországán a luxus?

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlantanácsadó Kft. társtulajdonosa szerint a  luxus mai jellemzői nagyon is összetettek, négy alapvető feltétele - a hely, a környezet, a ház külső állapota és a konkrét lakásbelső (anyag- és helykialakítása, felszereltsége, állaga) - azonban még a laikus vásárló számára is szembetűnő. Elsődleges szempont ugyanis, hogy a luxus lakóingatlan egy-egy adott kerület, település legjobb részén, szép környezetben épüljön, másrészt kívül-belül magán hordozza a legmagasabb minőségi jegyeket.

Megváltozott a színvonal


 Luxusberuházás az Andrássyn:
 minden extrával felszerelve. 
© avenuegardens.hu
A szakember szerint ugyanakkor külön kell választani a luxuson belüli kínálatot: vagyis az új társasházi lakások, az új luxus családi házak, valamint a használt luxus kategóriájú ingatlanok teljes körű piacát. Ezen belül természetesen a legnagyobb kereslet manapság az új társasházi luxuslakások iránt mutatkozik. Új családi ház, villa kevés kerül piacra, és a használthoz hasonlóan hosszabb időt töltenek eladósorban, mint új társasházi „társaik”.

Természetesen a szakember szerint a luxus fogalma ma egészen  más jelent, mint korábban. Az 1990-1995-ös években például a lakásfejlesztők még a budai hegyek szabad telkeit vásárolták fel, ahol luxus kivitelű társasházakat, lakóparkokat építettek fel, persze nem annyi extrával, mint napjainkban. Mára azonban, mivel – néhány felbukkanó telket kivéve - jórészt elfogytak a szabadon beépíthető területek, a fejlesztések helye is áttevődött más fővárosi részekre, és ezzel együtt a luxuslakások és lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatások színvonala is változott.

Napjainkban az említett presztízsértékű hely, a szép és rendezett környezet mellett elvárás a nagy tágas belső tér (minimum 25 négyzetméteres nappali), a dupla komfort (legalább két fürdőszoba), a nagy teraszok megléte, és a különleges panoráma mellett a legdrágább, legegyedibb belső anyagok használata. Emellett fontosak a kényelmi szempontok, vagyis a lakáson belüli és kívüli minél extrább, különlegesebb szolgáltatások megléte is. Miután az új lakásfejlesztések már megütik a nyugaton megszokott magas minőségi színvonalat, érthető, hogy a hasonló minőségben megépült lakások iránt tehetősebb honfitársaink mellett nagy a külföldi befektetők érdeklőse is. Amin a szakember szerint lehetne még javítani, az az apró részletekre – például a kidolgozottság finomságára, a színek tökéletesebb harmóniájára – vonatkozik.

Pesten és az agglomerációban is (Oldaltörés) Tetőtéri fejlesztések: egyre
 több az exkluzív lakás
© tetotercentrum.hu
Ha az új építésű társasházi luxuslakások piacát vesszük szemügyre, elmondható, a megszokott átlag fölötti, magas minőségű lakóingatlan-fejlesztés a budai oldal mellett napjainkra Pest bizonyos kerületrészeire is áttevődött. Sőt, a nyugati agglomeráció néhány településének divatos részére is kitolódott. Kala Imréné a pesti oldalon a magas presztízsű kategória fő tengelyének az Andrássy utat és a Király utcát tartja, de ide sorolhatók még szerinte az Operaház környéke, a Körönd, vagy a Vigadó és a Petőfi tér környezete, valamint több, a Duna-partra tervezett egyéb beruházások is.

Az új fejlesztések mellett a belvárosi utcákban számos régi ház tetőterében épültek és épülnek exkluzív lakások, míg az új nagyprojektek önálló épület-beruházásként valósulnak meg. A minőség és az ár ezeknél az új tetőtéri fejlesztéseknél és önálló beruházásoknál szintén a legfelső kategóriában mozog (800 ezer és 1,5 millió forint között szóródik a négyzetméterár), mégis - főleg a külföldi befektetők körében – igen keresettek. A tetőtér-beépítéssel ugyanis nemcsak a régi patinás házak külleme, valamint környezete újul meg, hanem különlegesen szép, a külföldiek elvárásainak is megfelelő új otthonok is létrejönnek, amelyek a magas árak ellenére vonzóak a befektetők számára.

A számos épülő luxus lakóingatlan közül napjainkban kiemelkedik egyebek mellett a készülő Avenue Gardens luxus apartmanház. Az Andrássy út és Izabella utca sarkán lévő ingatlanban - amely korábban az Erkel Ferenc iskolának adott otthont - már folynak a 77 lakásos és 118 mélygarázsos épület kialakításának munkálatai.

Az épület Andrássy úti homlokzata változatlan marad, és részben megőrzik az Izabella utcai homlokzatot is, de a belső épületrészek nagy részét lebontják. Az építkezés átadását 2007-ben tervezik. A 60-190 négyzetméter közötti alapterületű lakások és mélygarázsok értékesítése már tavaly októberben elkezdődött: a lakóingatlanok négyzetméterára 3000 és 5500 euró (750 ezer-1,4 millió forint) között mozog. Az épületben kiépített szolgáltatásokhoz a wellnessközpont, a 24 órás portaszolgálat éppúgy beletartozik, mint a közvetlenül a lakásba érkező lift, az intelligens épületüzemeltetési rendszer, az éttermi lakásszerviz, a sofőrszolgálat és bérautó.

Pesti körkép: Palazzo Dorottya és Excelsior (Oldaltörés)

Ugyancsak luxuslakásoknak ad otthont a lebontott Vörösmarty téri ORI székház helyén felépülő modern, vegyes funkciójú, 30 ezer négyzetméteres új létesítmény, amely az ING fejlesztési részlege alatt valósul meg. A beruházás már elkezdődött, s a tervek szerint a két éven belül felépülő épületkomplexum földszintjén kereskedelmi egységeket alakítanak ki, közel 7000 négyzetméteren, míg az épület legfelső, ötödik és hatodik szintjei - 3200 négyzetméteren – exkluzív apartmanoknak adnak helyet. A luxuslakások négyzetméterára a jelenlegi kalkuláció szerint 3500-5000 euró között mozog. Az épület alatt mélygarázs is épül, 250 parkolóhellyel.

Szintén vegyes funkciót kap az átépítés során a volt Technoimpex székháza, amelynek már folynak az átalakítási munkálatai. A beruházó az olasz RDM, amely beruházásának a Palazzo Dorottya nevet adta. A 2007. negyedik negyedévére elkészülő épületben a luxusüzletek, nívós kávéházak, irodahelyiségek mellett 85 luxuslakást is kialakítanak. A lakások között a kisméretűek (40-80 négyzetméter) éppúgy megtalálhatók, mint a közepes (80-120 négyzetméter), a nagy (120-160 négyzetméter), valamint az extra nagy (160-190 négyzetméter) alapterületűek. De a vásárlók nemcsak méret, hanem stílus szerint is választhatnak, mivel a lakásokat a vevők igénye alapján klasszikus, modern, vagy minimál stílusban fejezi be a fejlesztő, amelyek átlag négyzetméterára 1 millió forint körül lesz. A leendő lakástulajdnosok, illetve iroda- és üzletbérlők számos szolgáltatást is igénybe vehetnek majd. Ilyen például a 24 órás portaszolgálat, a 24 órás karbantartó és takarítószolgálat, a mosoda, valamint a wellness (fitness, szauna, jacuzzi).

Szellemszállodából luxusház

A volt SZOT-szálló ad otthont az Excelsior Budapest Spa fejlesztésnek. Az épület 7,5 szintjén kialakított 93 - ebből 4 penthouse szinten elhelyezkedő - exkluzív lakásban találhatnak majd otthonra a leendő lakástulajdonosok. Az épület utcaszintjén  a nagyközönség számára is nyitott étterem, üzletek, lejjebb pedig kávézó, fedett medence, napozóteraszos wellness- és spa szolgálja az itt lakók kényelmét. A különleges stílusú és belső kialakítású lakások négyzetméterára 1,5-2,2 millió forint között mozog.

Tartalmi partnerünk a BookmarkMedia 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Hol vegyünk lakást, ha luxusra vágyunk?

Saját kávézó, szauna, kültéri medence, fitneszterem, sofőrszolgálat – mindez már szinte elengedhetetlen egy luxusberuházásnál, ugyanúgy, mint a lakásonkénti két fürdő- és a több hálószoba. Legyen eredeti, s ne legyen elérhető sokak számára - összegezhetjük röviden a luxuslakások ismérveit. Lássuk a budapesti kínálatot!

hvg.hu Gazdaság

A luxuslakásokat keresik Budapesten

További áremelkedést jósolnak az elemzők a lakáspiac luxusszegmensében. A növekedés egyik oka, hogy az átlagnál jobb minőségi színvonalon épülő lakásokkal ma már nemcsak a magyar, hanem az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Gazdaság

Luxusadó tízezer lakás után

Tízezer lakást és ezer üdülőt érintene a kormány számításai szerint a nagy értékű ingatlanokra kivetendő luxusadó, amely már jövőre egymilliárd forinttal gyarapítaná az önkormányzatok bevételét.

Így bukkant fel a semmiből a Mercedes GLB – menetpróba

Így bukkant fel a semmiből a Mercedes GLB – menetpróba

Már van Nürburgring Monopoly is

Már van Nürburgring Monopoly is

Újabb izraeli légicsapást Gázában

Újabb izraeli légicsapást Gázában

Ronaldinhóval bulizott Curtis (fotó)

Ronaldinhóval bulizott Curtis (fotó)

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után