szerző:
hvg.hu

A gyors és bonyodalmaktól mentes költözés az álmok világának része, ám érdemes megtenni mindent, hogy elkerüljük a teljes káoszt. Néhány jó tanács az új otthon elfoglalásának napjaira.

Akár saját lakásunkban laktunk, akár albérletben, mielőtt beköltözünk frissen megvásárolt otthonunkba, számos megoldandó szervezési kérdéssel szembesülünk. Akkor vagyunk a körülményekhez képest legkényelmesebb helyzetben, ha régi lakásunkból egyből az újba költözhetünk. Ilyenkor „csak” a dobozolás, költöztető hívása és az új fészek kihívásai állnak előttünk. A kevésbé szerencsések számára az eladott lakásból való kiköltözés és az újba való beköltözés nem esik egybe, a közbülső időt pedig albérletben, kölcsön kapott lakásban kell eltölteni. Ez utóbbi helyzetet egy későbbi írásunkban igyekszünk megoldani, most lássunk néhány aprónak tűnő, mégis fontos gyakorlati kérdést.

Honnan szerzünk dobozt?

Bonyodalmaktól mentes költözés?
Szervezkedjünk jó előre!
© Horváth Szabolcs
Amikor már kitűztük a költözés napját (nagyon gyakran az adásvételi szerződés megkötésétől számított egy hónap), vegyük szemügyre holmijainkat, és kezdjük el a dobozolást. Mielőtt ezt megtennénk, dobozokat kell szereznünk. De honnan?
Tíz évvel ezelőtt még nem tudtunk volna olyan remek forrásokat ajánlani, mint manapság. Elsősorban a hulladékgyűjtő udvarokban érdemes próbálkoznunk, ugyanis itt külön konténerekben gyűjtik a kartondobozokat. Ha kedvesen mosolygunk a telepfelügyelőre, megengedi, hogy kiválogassuk a tiszta és tartósnak tűnő darabokat.

Szintén jó lelőhely bármely pláza vagy hipermarket hátsó traktusa: a biztonsági őrök általában szívesen megmutatják azokat a konténereket, ahová a leszállított áru után megmaradó, általában jó állapotú papírdobozokat elhelyezik. Ha sok cuccunk van otthon, már ismerősként köszöntenek egy hét után. Amint látni fogjuk, a dobozokat szisztematikusan kilapítják, ezért a megfelelő mennyiség beszerzése után egyből vásároljuk széles ragasztószalagot is, amelyekkel ismét téglatest-formátumúra hajtogathatjuk őket.

Jelölési rendszerek
Ha nem csak ráírjuk a dobozokra, mit tartalmaznak, hanem valamilyen kódolást is használunk, később, amikor már nem emlékszünk rájuk, akkor is könnyen kiigazodunk. A legjobb a színes filctollak vagy zsírkréták használata: ha minden csoporthoz rendelünk egy-egy színt, könnyű lesz elrendezni őket, vagy mutatni a szállítóknak, mit hová tegyenek. A legegyértelműbb csoportosítási forma a szobák szerinti. Használjuk például kéket a nappaliba való holmikhoz, pirosat a hálószobához, zöldet a gardróbhoz és így tovább.

Lehet tárgycsoportok szerint is színezni: törékenyek kékek, ruhaneműk sárgák, iratok fehérek. Az is egy fajta jelölés, ha nem mindent hasonló dobozokba teszünk. A ruhákat például érdemes erős, nagyméretű szemeteszsákba elhelyezni, amelyekből 5 zsákot tartalmazó tekercseket vásárolhatunk 6-700 forintért. Mindenképpen készítsünk egy feltűnően megjelölt dobozt, amelyet legelsőnek bontunk ki. Ebben legyenek a legfontosabb dolgok a költözés első napjának első óráira. Legyen benne alapvető tisztítószer a padlófelületek tisztításához, ásványvíz, egy szendvics, egy váltás póló vagy ruha, szappan.

Ellenőrizzük a mérőórák állását, a zárat és a riasztót (Oldaltörés)


Ellenőrzött közművek
Ha megfelelően jártunk el, akkor az új lakás átvételekor már ellenőriztük a mérőórák állását, azokat a volt tulajdonossal vagy a beruházóval egyeztettük, és már intézzük a közművek átírását. Az első körben arra koncentráljunk, ami szükséges, ám nincsen bekapcsolva. A vizet, gázt, villanyt nem kapcsolják ki néhány nap alatt, az első héten lesz időnk elintézni az átírást. Ha nem vagyunk tévéfüggők, az országos sugárzású adók kábeltévé nélkül is bejönnek. Ha viszont munkánkhoz szükséges az internet rögtön az elejétől, már előre gondoskodjunk a bekötésről: némely szolgáltató nem gyorsaságáról híres. Akárhogy is, az első napon ellenőrizzünk mindent: van-e melegvíz, égnek-e a lámpák, működik-e a fűtés.

Új lakó, új zár
Egyik első dolgunk legyen a zárak cseréje, mivel nem tudhatjuk, az elmúlt évek alatt ki kapott kulcsot elődünk lakásához. Mivel a riasztó kódját is többen ismerhetik a kelleténél, ha van ilyen készülék az új otthonban, azonnal kódoljuk át. A cégnek, ahová a riasztót bekötötték, el kell küldeni a tulajdonosváltásról szóló bejelentő ívet: hívjuk fel őket még az előző tulajjal együtt, vagy menjünk be az irodájukba, hogy azonnal átvezethessük az adatokat.

Eltakart ablakok
További biztonsági intézkedés az ablakok takarása. Ha van már függöny, redőny vagy reluxa: nagyon jó. Ha ezek nincsenek, és belátni az ablakon, rossz szándékkal is kifigyelhetik az első napokban, milyen holmikat szállítanak be a lakásba. Ezután pedig jön a betörés. Gyorsan szereltessük fel az említett árnyékolástechnikai berendezéseket, az első nap pedig takarjuk lepedővel, takaróval, bármivel az ablakokat.

Nyugtassuk meg a gyerekeket
A gyerekek, főleg, ha kisebbek, nyugtalanná válnak az új otthonban. A költözés okozta idegeskedés mindenkit megvisel, ám őket még inkább. Ezért legyen első dolgaink között a gyerekszoba részleges elrendezése. Rakjuk be, vagy állítsuk össze szinte azonnal ágyukat. Hagyjuk, hadd segítsenek a pakolásban. Adjuk oda a kedvenc játékaikból összeállított dobozt (erről még a bepakoláskor kell gondoskodnunk), és engedjük őket elhelyezni a játékokat. Ettől otthonosan érzik majd magukat, és hagynak minket is dolgozni.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mire figyeljünk, ha használt lakást veszünk?

Kisebb támogatás, többnyire alacsonyabb négyzetméterár: a használt lakás vételének előnyei és hátrányai is vannak. Az biztos, hogy sokféle hiba rejtőzhet a régi ingatlanok falai közt. Találjuk meg őket, és kössünk jó alkut!

hvg.hu Gazdaság

A nő választja ki a lakást, de a férfi fizet

A közhiedelemmel ellentétben a nők szava döntőbb a lakásvásárlásnál, mint a férfiaké; ám a fizetési feltételek megbeszélését a nők több mint 80 százaléka a férfiakra bízza - tette közzé az ingatlanberuházó Engel Group a cég saját belső elemzésének tapasztalatait.

hvg.hu Gazdaság

Tervezzünk világítást a lakásba!

A fénydizájn a lakásban korántsem úri huncutság: gyulladt szemeket, nehézkes konyhai műveleteket és a villany lekapcsolásáról szóló hálószobai vitákat lehet megelőzni vele. Építkezés, költözés, felújítás idején gondoljunk a világítás megtervezésére.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hová költözzünk ki?

Az agglomerációs boom mára lecsendesedni látszik, így a felkapott településeken is stagnál vagy csökken az ingatlanok ára, a piac kezd elmozdulni a valós kereslet és kínálat felé. A Budapest környékét áttekintő ingatlanpiaci elemzésünkből kiderül, hol érdemes szétnézni, ha építési telket vagy családi házat keresünk.

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj

A "versenyképes fizetés" már nem vonzó - Milyen a jó álláshirdetés?

A "versenyképes fizetés" már nem vonzó - Milyen a jó álláshirdetés?

Beszakadt a 4iG árfolyama, miután elálltak a T-Systems megvásárlásától

Beszakadt a 4iG árfolyama, miután elálltak a T-Systems megvásárlásától

Schilling Árpád: Listák igenis léteznek

Schilling Árpád: Listák igenis léteznek

Benézett 330 alá a forint

Benézett 330 alá a forint

Öngyilkos lett az ostravai kórházi ámokfutó

Öngyilkos lett az ostravai kórházi ámokfutó