szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államháztartási reform mellett stabilizációra is szükség van a következő 18 hónapban – mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.

"Közhely, de sokan, főleg a politikusok nem akarják megérteni, hogy egyensúly nélkül nincs növekedés, ez a most megjelent könyv legfőbb mondanivalója" – mondta Bokros Lajos a Globális Tudás Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön Budapesten, a Csillag István-Mihályi Péter szerzőpáros által megjelentetett "Kettős kötés" című könyv bemutatóján.

A kötet, amely "A stabilizáció és a reformok 18 hónapja" alcímet viseli, azt is világossá teszi, hogy az ikerdeficit – a költségvetési és a fizetési mérleg hiány – fenntarthatatlanná teszi a gazdasági növekedést, azaz a gazdaság potenciális lehetősége alatt teljesít – tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

A társadalombiztosítás rendszere elavult, átalakításra szorul, a "potyautas" státuszt meg kell szüntetni, mivel megszakadt a kapocs a járadék és a járulékfizetők között, azaz a befizetések és az érte kapott juttatás között – mondta Bokros Lajos. Ha fennmarad a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer, a mainál csak jóval gyengébb színvonalú szolgáltatást képes nyújtani, amivel együtt jár, hogy a gazdagabbak, a kapcsolati és politikai tőkével rendelkezők többet tudnak "kicsípni" a rendszerből, lényegében kisajátítják a szolgáltatásokat – tette hozzá.

"Ha elolvadnak a nemzeti adóalapok, ha elolvadnak az államhatáron belüli jövedelemtermelő tevékenységek, akkor az állam csak ezt a zsugorodó jövedelmet tudja centralizálni, majd elosztani" - fogalmazott a volt pénzügyminiszter, a CEU professzora.

Nem kell nulláról kezdeni, hiszen Kornai János professzor "Az indulatos röpirat a gazdasági átmenet ügyében" címmel 1989-ben megjelent művében már utalt a szükséges reformokra, amelyből sok területen, például a nyugdíjreformnál már jelentős előrehaladás történt – fejtegette a társszerző Mihályi Péter. Az a tétel például nyilvánvaló, hogy békeidőben megengedhetetlen a költségvetési hiány, hiszen abból fokozódó eladósodás következik – mondta a közgazdász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bokros Lajos radikális reformokat sürget

Mai politikusaink igen rövidlátóak, nem éreznek kényszert arra, hogy elkötelezzék magukat a radikális gazdasági reformok mellett - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti rendezvényén.

MTI Gazdaság

Reformokat sürget Bokros Lajos

Az államháztartási reform szükségességét hangoztatta Stumpf István volt kancellári miniszter és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett "Utolsó lehetőség" című konferencián.

MTI Itthon

Bokros Lajos lett a CEU vezérigazgatója

Bokros Lajost 2005 december elsejével, határozatlan időre kinevezték a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatójává - közölte az egyetem szerdán.

MTI Itthon

Bokros: az EU bővítése nem fenyegetés, hanem lehetőség

Az Európai Unió bővítésére a tagállamoknak nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell tekinteniük - hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója egy nemzetközi konferencián.

Van néhány nyomós érv az alkoholmentes sör mellett, és nincs közük a mentességhez

Van néhány nyomós érv az alkoholmentes sör mellett, és nincs közük a mentességhez

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt