szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Reuters által közzétett előrejelzés szerint hétfőn még nem emeli a jegybank az alapkamatot, de szeptemberig fél százalékos emelést várnak.

Piaci elemzők szerint hétfőn még nem, de szeptemberig sor kerülhet fél százalékpontos alapkamat emelésre, az államháztartás idei hiánya elérheti a GDP 8 százalékát, jövőre az infláció meghaladhatja a 3 százalékot, és az euró bevezetésére 2013-ban kerülhet sor - áll a Reuters áprilisi felmérésében.

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott felmérés szerint a Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a Monetáris Tanács hétfői ülésén sem emeli a jegybanki alapkamatot, de szeptember előtt többségük szerint sor kerülhet egy fél százalékpontos emelésre, különösen akkor, ha az új kormány nem áll elő hiteles deficitcsökkentési tervekkel.

Az elemzők a GDP 8 százalékára emelték 2006-os államháztartási hiány előrejelzésüket a korábbi 7,7 százalékról, szemben az idei 6,1 százalékos kormányzati hiánycéllal. Az államháztartás 2007-es hiányára vonatkozó konszenzus azonban 6,5 százalék maradt, azaz a korábbinál nagyobb, a GDP 1,5 százalékára rúgó hiánylefaragásra számit a piac a következő évben

Az infláció a várakozások szerint jövőre meghaladja majd a három százalékos középtávú célt. Az idén az áfa-csökkentés hatására a megkérdezettek szerint 2,2 százalék lehet az infláció, 2007-re azonban az év átlagára és utolsó hónapjára is 3,3 százalékot jelez előre a konszenzus.

Az elemzők szerint a jelenlegi 266 körüli euró árfolyamról év végéig 260 környékére erősödik a forint (és megszületik a deficitlefaragási terv), ugyanakkor a magyar fizetőeszköz gyengülése a várakozások szerint még nem ért véget. A konszenzus szerint leggyengébb pontját 272 körül érheti el az árfolyam a következő hónapokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Járai kamatemelést emlegetett

Péntek reggel 257 forintot kértek egy euróért, vagyis a forint alig gyengült a csütörtök estéhez képest. Járai megpendítette a kamatemelés lehetőségét is.

hvg.hu Gazdaság

Maradt a kamat

A várakozásoknak megfelelően a jegybank nem változtatott az alapkamaton. Az elemzők előrejelzéseikben egyetértettek, hogy a forint gyengülése ellenére, a jegybank most nem lép.

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

Elárvereznek jó pár Michel Jackson-ereklyét

Elárvereznek jó pár Michel Jackson-ereklyét

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet