szerző:
MTI

A piac számára a hiteles kormányzati személyek, a költségvetés kiigazítása és az átlátható gazdaságpolitika fontos – vélik gazdasági szakemberek. Kóka János a merev struktúrák megváltoztatását ígéri.

A következő kormány legfontosabb feladata, hogy kivegye az állam rendszeréből azokat a fékeket, amelyek Magyarország még gyorsabb növekedését gátolják – mondta Kóka János gazdasági miniszter vasárnap este. Neki kell állni érdemben megváltoztatni azokat a merev struktúrákat, amelyeket a rendszerváltás óta senkinek nem sikerült megváltoztatnia – mondta.

Bármi lesz is a szerepem én ezért fogok dolgozni - válaszolt arra a kérdésére, hogy milyen szerepben látná magát szívesen a koalíciós kormányban. Mint megjegyezte, soha egyetlen szóval sem beszéltek arról Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hogy a következő kormányban mi lesz a feladata. A liberális politikus arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli választási eredményét Budapesten az I. kerületben, azt mondta: az első választókerület hagyományosan konzervatív vezetésű választókerület. "Csapatommal együtt nagyon sokat dolgoztunk, négy év múlva még többet kell dogoznunk, hogy ez a választókörzet is meglegyen".

Vissza kellene állítani a 25 százalékos áfa-kulcsot

A piac számára legalább olyan fontos, hogy hiteles személyek kerüljenek kormányzati pozícióba, mint az, hogy meginduljon a költségvetés kiigazítása, és az idei GDP-arányos államháztartási hiány ne lépje át az 5 százalékot – mondta Csaba László, a CEU professzora az, reagálva az országgyűlési képviselőválasztás második fordulójának előzetes eredményeire.

"A korábbinál nagyobb többség lehetőséget ad arra Gyurcsány Ferencnek, hogy olyan csapatot állítson fel, amelyben a piac számára két-három hiteles személy foglalja el a gazdasági kulcspozíciókat" – jelentette ki Csaba László. A CEU professzora szerint a hiteles személyek legalább olyan fontosak, mint a költségvetési kiigazítási program, és a bevezetendő reformok.

Ez az év még nincs "elveszve" - vélte Csaba László, aki szerint pótköltségvetéssel, vagy azzal egyenértékű költségvetési kiigazítással szükséges az idei GDP-arányos államháztartási hiányt

ESA szabvány szerint a törvényben meghatározott 5 százalék alá leszorítani a jelenleg becsült 9 százalékról. Mivel az adótörvényeket csak a pótköltségvetés keretében illik megváltoztatni, ezért jöhet szóba a pótköltségvetés – jelezte a CEU professzora, aki úgy gondolja, hogy például a 25 százalékos áfa-kulcsot vissza kellene állítani.

Teljesíthetőek a maastrichti kritériumok

A kormánykoalíció győzelme rövidtávon várhatóan megnyugtatja a piacokat, ám az ország közép- és hosszú távú pozitív megítéléshez, a forint erősödéséhez az új kormánynak minél hamarabb meg kell indítani a reformokat és javítani kell a költségvetés egyensúlyán – hangsúlyozta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Intézet elnöke vasárnap este.

Vértes András kiemelte, hogy a reformok bejelentésével és következetes végrehajtásával a forint árfolyama erősödhet és folytatódhat a kamatok mérséklődése a második félévben. A szakember vélekedése szerint a szükséges lépésekkel, ha nehezen is de teljesíthetőek a maastrichti kritériumok 2008-ra. "Ez az ország érdeke" – tette hozzá.

A gazdaságkutató szavai szerint a piac "megvárja az új kormány megalakulását, illetve kormányprogramját". "Addig is célszerű azonban szóban is megfelelő jelzéseket adni a piacnak – hangsúlyozta. Szerinte a kormánykoalíció "akkor lesz hiteles, ha a már nagyvonalakban ismertetett lépéseket megteszi". "Mint közgazdász nem vagyok biztos benne, hogy ez rontaná az őszi önkormányzati választáson az esélyeiket" – vélekedett.

Vértes András hangsúlyozta, hogy a piacot önmagában nem a 2006-os év érdekli, hanem az, hogy az, hogy a gazdaság rátér-e egy új állami – a reformokat és az egyensúly javulását jelentő – pályára. A közgazdaságilag szükséges lépések halogatása ugyanakkor Vértes

András szerint nem jó üzenet, de lehet, hogy még "nem katasztrofális". Elképzelhetőnek nevezte, hogy az őszi önkormányzati választásokat is kivárja a piac, de mint mondta ez nagyon bizonytalan.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Könnyeivel küszködött Alain Delon, amikor a tiltakozások ellenére megkapta az életműdíját

Könnyeivel küszködött Alain Delon, amikor a tiltakozások ellenére megkapta az életműdíját

Szabad-e egy nagyinak kényeztetni az unokáját?

Szabad-e egy nagyinak kényeztetni az unokáját?

Marabu FékNyúz: Bécsi sár

Marabu FékNyúz: Bécsi sár

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Szlovénia nyilvános pályázat útján keres titkosügynököket

Szlovénia nyilvános pályázat útján keres titkosügynököket