szerző:
hvg.hu

A húsvét utáni rövid hét meglehetősen hektikus mozgásokat hozott az összes piaci szegmensben. A mai helyzetben a kivárást javasolhatjuk, hiszen az államháztartás helyzete és általában a makrogazdasági környezet alapvetően nem változott.

Az állampapír piaci hozamok vegyesen alakultak, nem csak a futamidőket tekintve, hanem az egyes napok vonatkozásában is. A BÉT-en is jelentősen változott az index értéke az egymást követő napokon, de ez az egyes részvények árainak vegyes mozgása mellett ment végbe. A történelmi magasságokba emelkedő olajár az olajszektort segítette, így a Mol 26 000 forintot meghaladó magasságokba emelkedett, majd a most fennálló emelkedésből eddig kimaradó OTP is követte, áttörve a 8 000 forintos szintet is. A devizapiacokon a dollár trendszerű gyengülése tovább tartott, miután a FED részéről elhangzó nyilatkozatok szerint egyre valószínűbb, hogy véget ér a kamatemelési periódus az Egyesült Államokban.

Devizapiac. A világ vezető devizáit a FED nyilatkozatok utáni dollár gyengülés mozgatta, mivel a piaci szereplők nem számítottak arra, hogy Greenspan elnök után jelentős fordulat következik be a FED monetáris politikájában. Most mégis úgy tűnik, hogy változik a monetáris irányítás technikája, de a kommunikációja mindenképpen.A dollár gyengülése egyre biztosabban kirajzolódó trendként jelenik meg, így a következő héten várhatóan az 1,22-1,24-es sávban fog mozogni a keresztárfolyam. Értelemszerűen a sáv erősebb dollárt jelentő 1,22-es oldalához közel érdemes az euró vételeket indítani és euró alapú befektetéseket eszközölni. A sáv gyengébb dollárt jelentő oldalához közel nem célszerű visszaváltani a zöldhasúra, mivel a trend várhatóan folytatódik, így ennek a lépésnek a hasznossága erősen kérdőjeles.

Ajánlásunk tehát a következő hétre az, hogy az 1,2-es EUR/USD szinteken euróra célszerű váltani a dolláreszközökből és euró alapú befektetéseket eszközölni. Itt lassan már érdemes a kötvény típusú befektetéseket is szem előtt tartani, hiszen az ECB kamatemelései is kisebb valószínűségűek, miután a FED is ilyen értelmű nyilatkozatot tett.

A hazai piacon megállt a forint jelentős és gyors gyengülése és az elemzők a szerdai Reuters poll várakozásai szerint sem várható év végig jelentősebb gyengülés. Az inflációs várakozások viszont enyhe emelkedést mutatnak, de 2006-ra még így is csak 2,2 százalékot valószínűsítenek.A mai helyzetben a kivárást javasolhatjuk, hiszen az államháztartás helyzete és általában a makrogazdasági környezet alapvetően nem változott az előző időszakhoz mérten. Tehát a forint gyengülése egyáltalán nem kizárt, de most várhatóan nem lesz jelentős változás, hacsak a végleges választási eredmények hatására nem történik jelentősebb elmozdulás. Itt az ellenzék győzelme esetén lehet komolyabb kilengés, mivel ez várhatóan pénzügyi és monetáris politikát érintő változásokat hozna.

A korábban megvett részvények tartását javasoljuk (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacon vegyes mozgások mellett jellemzően csökkenő hozamokat láthattunk, hiszen a külföldi befektetők a mai gyengébb forintárfolyam mellett ismét biztatóbbnak ítélik meg a helyzetet, mindaddig amíg a forint volatilitása nem nő meg veszélyes mértékben.Láthatóan csökkentek a hozamok, de ennek mértéke nem jelentős, a befektetési szolgáltatók marzsaival számolva ez még nem hoz nyereséget a befektetőknek. A rövidebb lejáratoknál gyakorlatilag változatlan árakat/hozamokat látunk, így ajánlásunk továbbra sem változik, ami azt jelenti, hogy továbbra is az éven belüli lejáratok tartását részesítjük előnyben.

Részvénypiac. A BÉT a héten történelmi csúcsokat döntött, a BUX meghaladta a 25 000 pontos értéket csütörtökön, de péntekre már egy kisebb korrekció körvonalazódott. Ennek ellenére ma nem látható egy eső trend kialakulásának lehetősége.

A forgalom biztatóan alakul, ismét az emelkedő napokon magasabb a forgalom. Ez is a további emelkedés mellett szól, de az egyedi részvényárak már kockázatosnak tűnnek. A mai helyzetben a korábban megvett részvények tartását javasoljuk, illetve az OTP vételét 8 000 forint körüli szinteken.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- vétel: max. 1 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás, OTP vétel

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lebuktak a fideszes aktivisták: MSZP-s táblákat lopkodtak nagyüzemben

Lebuktak a fideszes aktivisták: MSZP-s táblákat lopkodtak nagyüzemben

Pataky Attila azt állítja, hogy sámándobbal űzte el az esőt

Pataky Attila azt állítja, hogy sámándobbal űzte el az esőt

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Hat halott Fegyverneknél: fotók jöttek a 4-es úton történt tragédiáról

Hat halott Fegyverneknél: fotók jöttek a 4-es úton történt tragédiáról

Reméljük, hogy unja már a jó időt: jövő héten megint ázni fogunk

Reméljük, hogy unja már a jó időt: jövő héten megint ázni fogunk

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő