szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kamatdöntő ülést tart ma a Monetáris Tanács, amelyen az elemzői várakozások szerint nem változtat a jelenlegi 6,0 százalékos alapkamaton.

Az elemzők azonban úgy látják, hogy már a következő hónapokban kamatemelésről dönthet a testület, ha az új kormány nem jelent be deficitcsökkentő programot.

Ebben az esetben még szeptember előtt 50 bázispontos kamatemelésre szánja el magát a Monetáris Tanács, ugyanakkor ha a költségvetési kiigazítás megtörténik, s ez az Európai Bizottságnak szeptember 1-jéig benyújtandó módosított konvergencia programba illeszkedik, akkor az év végéig is kitarthat a 6,0 százalékos alapkamat.

Az elmúlt 14 hónapban a Monetáris Tanács kilencszer mérsékelte a kamatot: 2005. januárban 50 bázisponttal 9,0 százalékra, februárban 75 bázisponttal 8,25 százalékra, márciusban 50 bázisponttal 7,75 százalékra, majd áprilisban, májusban, júniusban és júliusban egyaránt 25 bázisponttal 6,75 százalékra, augusztusban 50 bázisponttal 6,25 százalékra, szeptemberben pedig 25 bázisponttal, így alakult ki a jelenlegi 6,0 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!