szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a koalíció meggyőző választási eredménye - nem kis részben a Fidesz szerintük kockázatos ígéretei miatt - jó hír a piacnak, amely azonban jó eséllyel nem lesz hajlandó várni az őszi önkormányzati választásokig az érdemi költségvetési reformprogramra. Londoni hitelminősítői vélemény szerint vissza kell venni a kormányoldal választási ígéreteiből.

Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci konzultánsa hétfőn azt mondta: piaci szempontból pozitív a koalíció győzelme, "ha nem is elsősorban remek (költségvetési) teljesítménye" miatt, hanem azért, mert a Fidesz ígérgetései jóval nagyvonalúbbak voltak, és e tekintetben a piacok most megkönnyebbültek.

Cluse szerint Gyurcsány Ferenc a következő napokban várhatóan piacbarát nyilatkozatokat tesz, "de ezek igen elvontak lesznek, nem sok konkrétummal". A piacnak azonban rövidtávon, néhány napra, egy hétre ez is támogatást ad. A UBS elemzője szerint ugyanakkor a piac legfeljebb hat-nyolc hetet ad arra, hogy a kormány erőteljes jelzéseket adjon költségvetési terveiről.

Nem várnának őszig

Cluse szerint az őszi önkormányzati választások megvárása és a nyári cselekvés között a kormány jó eséllyel úgy fog egyensúlyozni, hogy "darabonként adagolja" majd terveit a piacnak, ami - piaci szempontból - át fogja segíteni a nyáron.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokért felelős alelnöke hétfőn szintén azt mondta: a választások után kezdődött piaci erősödés valószínűleg elsősorban "a Fideszhez társított negatívizmus, a (Fidesz) által az elmúlt hónapokban előterjesztett sok populista javaslat" tükröződése, és az azzal kapcsolatos optimizmusé, hogy "végül nem a Fidesz győzött".

Evans szerint ugyanakkor a kormánytól a piac és a hitelminősítők valószínűleg legkésőbb júniusig vagy júliusig konkrét reformtervekről szóló bejelentéseket várnak; ezután már fennáll a veszélye az ország leminősítésének és a piaci gyengülésnek.

A BoA vezető londoni elemzője szerint nem valószínű, hogy a piac és a minősítők hajlandók lennének megvárni az őszi önkormányzati választásokat. Evans szerint a 2010-es euróbevezetés esélye mindenféleképpen "kiszállt az ablakon", és reálisan legkorábban 2012-ben lehet a magyar eurócsatlakozással számolni.

„Rövid távú jóhír-folyam”

Jeff Gable, a Barclays Capital londoni befektetési ház feltörekvő piaci stratégája hétfőn azt mondta: a hétfői "kisebb" piaci megugrás a "rövid távú jóhír-folyamnak" köszönhető. Ha a Fidesz győzött volna, sokkal negatívabb azonnali hírfolyam öntötte volna el a piacot, mivel a Fidesz "olyasmiket mondott volna, hogy az ország nagyon súlyos helyzetben van, és a költségvetési hiány sokkal nagyobb annál, amit eddig mondtak ... ez most nincs", mondta az elemző. Gable szerint ugyanakkor a piac "inkább hetekben, semmint hónapokban" méri majd a kormánynak adott időt, mielőtt "erre vagy arra határozottan elindulna".

A Barclays Capital vezető elemzője mindazonáltal hozzátette: derűlátó a reformesélyeket illetően. Gable szerint az új szocialista vezetésű kormány "jó eséllyel egészen más lesz", mint az előző négy évben. Élén egy olyan miniszterelnök áll, aki képes volt az elmúlt 18 hónapban még jelentős hátrányban lévő MSZP-t győzelemre vezetni. Ha Gyurcsány Ferenc érdemi gazdasági reformokra törekszik - márpedig a kormányfői posztra kerülése óta ezt mondja -, most a korábbinál sokkal erősebb helyzetben van ennek véghez vitelére és jó eséllyel képes lesz ehhez támogatást gyűjteni a pártból, mondta az elemző.

Arra a kérdésre azonban, hogy most jobb esélye van-e Magyarországnak az euró 2010-es bevezetésére, a Barclays Capital londoni szakértője azt mondta: ennek esélyei "nagyon alacsony bázisról indulva" most valamivel jobbak, de továbbra is erősen valószínűtlen a céldátum tarthatósága. Hozzátette: ha a Fidesz került volna kormányra, gyaníthatóan bejelentette volna az eurócsatlakozás halasztását.

Fitch: Gyurcsányéknak vissza kell venniük az ígéretekből (Oldaltörés)

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő, amely tavaly decemberben az elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB plusz"-ra rontotta a szuverén magyar devizaadósi osztályzatot, a magyarországi választásokról hétfőn Londonban kiadott elemzésében azt írta: a magyar kormánynak vissza kell vennie a kampány során elhangzott ígéreteiből, és "nagyszabású, nehéz reformprogramot" kell elindítania a kiadások csökkentése és az ikerdeficit megfékezése végett.

A Fitch szerint (az ESA szabvánnyal számolt) költségvetési hiány négy éve túllépi a kormány által kijelölt célt, és az idén várhatóan a GDP-érték "legalább 8 százaléka" lesz. Ez a "B mínusz" - vagyis mélyen spekulatív - besorolású Libanonnal együtt a legmagasabb a Fitch Ratings által adóskockázati besorolással ellátott 98 szuverén adósság-kibocsátó között, áll a hitelminősítő által hétfőn Londonban kiadott elemzésben, amely szerint - főleg az áfa-csökkentés importvonzata miatt - a folyó hiány is 8,5 százalékra fog növekedni az idén a tavalyi 7,8 százalékról.

A Fitch szerint "a kiadási ígéretekkel és megalapozatlan adócsökkentési javaslatokkal" jellemzett kampány után a kormánynak kemény finanszírozási környezettel kell szembenéznie, és mély, átfogó kiadáscsökkentést kell bevezetnie.

Miután az államháztartási bevétel-GDP ráta már most is csak 42 százalék, a kiigazításnak zömmel alapvető kiadási oldali reformokból kell erednie, egyebek mellett a szociális kiadások hatékonyabbá, a közfinanszírozás átláthatóbbá tételéből, áll a londoni Fitch-jelentésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Kóka egyetért egy gazdaságpolitikai összefogással

A felhívás lényegével egyetértek: összefogás nélkül nincs közös siker - reagált Kóka János szabaddemokrata gazdasági és közlekedési miniszter a hétfőn több napilapban is megjelent gazdaságpolitikai összefogást sürgető hirdetésekre.

hvg.hu Választás 2006

Választás percről percre: Gyurcsány reformkorszakot ígér

Orbán kitart a programja mellett, de akár az egész Fidesz-elnökség lemondana. Dávid új jobboldalt akar, Hiller júniusra ígéri, hogy hozzálátnak a reformokhoz. Kövesse nyomon a választással kapcsolatos híreket, külföldi lapvéleményeket, reakciókat percről percre itt, a hvg.hu oldalán!

MTI Választás 2006

Hiller: dupla vagy semmi játékot játszott az MSZP

Jól döntött az MSZP, amikor 2004 őszén Gyurcsány Ferencnek bizalmat szavazva "dupla vagy semmi játékba" kezdett, s belépett "történetének legrizikósabb korszakába" - mondta hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az MSZP elnöke.

MTI Választás 2006

Vision Consulting: az MSZP egyedüli győzelme kizárt

A választás második fordulója világos eredményt hozott: a kormánypártok magabiztosan nyertek, és a rendszerváltás után először a helyükön maradhatnak, az MSZP egyedüli győzelme ugyanakkor kizárt - olvasható a Vision Consulting hétfői elemzésében.