szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Osztrák lapértesülések szerint az OTP Bank is indult a Raiffeisen-csoporthoz tartozó JSCB Raiffeisenbank Ukraine értékesítési tenderén, amelyért az osztrák tulajdonos a könyv szerinti érték többszörösét reméli. A magyar pénzintézet nem kommentálta a sajtóhírt.

Az OTP bank nem kommentálta az osztrák lap értesüléseit. Németh Miklós akvizíciós és projektfinanszírozási igazgató azonban azt elmondta, hogy az OTP Bank akvizíciós stratégiája Közép-Kelet-Európa azon országaira fókuszál, amelyek gazdasága és bankszektora a regionális átlagot meghaladó ütemben fejlődik. 

"Ukrajna kiemelkedően fontos célország a legnagyobb magyarországi hitelintézet külföldi bankakvizíciós stratégiájában. Az ukrán bankszektor összesített mérlegfőösszege tavaly a GDP 50 százalékát tette ki, ami mind a magyar, mind az EU-s átlaggal összehasonlítva figyelemreméltó növekedési lehetőséget hordoz. A bankszektor mérlegfőösszege Ukrajnában az elmúlt 5 évben évente átlagosan 37 százalékkal bővült. Az OTP Bank ezért Ukrajnában megvizsgál minden olyan befektetési lehetőséget, amely a bank számára regionális bővülési potenciált jelenthet, egyben hozzájárulhat a részvényesi érték növeléséhez" - hangsúlyozta az igazgató.

A Raiffeisen International április elején jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd a főleg a vállalati üzletágban jeleskedő JSCB Raiffeisenbank Ukraine értékesítéséről. Az osztrák befektető által 1998. óta tulajdonolt bank mérlegfőösszege 1,2 milliárd  euró és  39 fiókja volt 2005 végén. 

A Raiffeisen tavaly megvásárolt egy másik ukrán bankot is, a a lakossági üzletágban előkelő pozícióval rendelkező JSPP Bank Aval-t. A JSCB-ért kasszírozható összeg csökkentheti az Aval akvizíciós költségét (a 93,5 százalékos részvénypakett vételára 1,028 milliárd amerikai dollár volt).

Amennyiben a tárgyalások néhány hét alatt nem vezetnek eredményre a Raiffeisen összevonja két ukrajnai leánybankját. Az osztrák befektető úgy véli, a JSCB értékesítése után a Raiffeisen Bank Avalra logót váltó JSPP a második legnagyobb bankként még mindig fontos szerepet játszhat az ukrán bankpiacon 1342 fiókjával és 3,4 milliárd  eurós mérlegfőösszegével.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A Raiffeisené a legnagyobb albán bank

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) teljes egészében felvásárolja a legnagyobb albán állami bankot: a Banka e Kursimeve e Shqiperise (BK) ára 126 millió dollár. Az RZB riválisa az OTP volt.

MTI Gazdaság

Rekordosztalékot fizet a Raiffeisen Bank

A tavalyi 12,621 milliárd forintos adózott nyereségéből 7,049 milliárd forint osztalékot fizet a Raiffeisen Bank - tette közzé a bank tulajdonosa csütörtöki határozatát a Magyar Tőkepiacban.

MTI Gazdaság

A Raiffeisen miatt esett az OTP?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 12 pontos csökkenéssel, 16652 ponton zárt kedden, ez az előző napi záró értékhez képest 0,07 százalékos gyengülés.