szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az életjáradéki szerződések minősítése körül kialakult bizonytalanság a jogbiztonsággal – közvetett módon a tulajdonhoz való joggal és a szociális biztonsághoz való joggal – összefüggő visszásságot okoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint.

A felügyelet munkatársai és az ombudsman egymástól függetlenül végzett vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, nem állapítható meg egyértelműen sem az, hogy a tömegesen "lakásért életjáradék" szerződéseket kötő vállalkozások életjáradéki, sem pedig az, hogy biztosítási megállapodásokat kötnének – tartalmazza a PSZÁF közleménye. 

A járadékosok biztonsága érdekében a biztos és a felügyelet egyaránt szükségesnek tartják a megfelelő jogi garanciák kidolgozását, elsősorban a tevékenység kockázati elemeinek a szabályozását, és a tevékenységet végzőkkel szemben támasztott feltételek rögzítését. 

A felügyelet a szabályozás hiányában már eddig is élt azzal a lehetőséggel, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa az esetleges kockázatokról, és rögzítse az életjáradéki szerződésként elfogadható konstrukciók feltételeit. Az idén áprilisban pedig jogszabály alkotását javasolta az üzletszerűen lakásért életjáradékot kínáló intézmények működésének szabályozására. 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a témával foglalkozó jelentésében úgy foglalt állást, megkövetelendő, hogy csak tőkeerős, megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező cégek foglalkozhassanak üzletszerűen ezzel a tevékenységgel, és a felügyelet jogköre kiterjedjen erre. Ezért felkérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, milyen módon lehet garantálni a jogbiztonságot. 

A felügyelet továbbra is felhívja a figyelmet: a jelenleg működő szolgáltatók olyan, a tájékoztatójában leírtaknak megfelelő szerződéseket kössenek az ügyfelekkel, amelyek kizárják az ügyfelek kiszolgáltatottságának a lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

Életjáradék zsebből

A magyar piacon felbukkant egy kisvállalkozás, amely a nyugdíjasotthonba költözést segítendő, életjáradékkal kombinált finanszírozást kínál. Ám az ilyen üzlet mindkét fél számára kockázatos.

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

A minszki rendőrség őrizetbe vette az ellenzéki Belsat TV hat munkatársát

A minszki rendőrség őrizetbe vette az ellenzéki Belsat TV hat munkatársát