Családi építkezéshez csak akkor lehet hitelt felvenni, ha az építtető bebiztosítja magát a kivitelezés kockázatai ellen. Kevés azonban a biztosítói ajánlat, ráadásul a feltételek is merevek. A lakásbiztosítással kombinált megoldást viszont nem mindegyik bank fogadja el.

Megrökönyödve vette tudomásul egy, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-hez (FHB) az év elején építési hitelért folyamodó ügyfél, hogy csak akkor kapja meg a kölcsönt, ha 90 ezer forintért két évre szóló építési-szerelési biztosítást köt, holott családi háza már idén májusra beköltözhetővé válik. A biztosítást elsősorban azért drágállotta, mert kiderült, hogy nem alakíthatja át a használatbavétel után lakásbiztosítássá, tehát hamarosan egy újabb biztosítást is kell kötnie, ugyancsak a bank elvárásai alapján. Ráadásul válogatni se nagyon tudott a biztosítók között. Az FHB biztosítási alkusz partnerénél, az Eurorisk Kft.-nél ugyanis felvilágosították, hogy csak a Generali-Providencia Biztosító Rt. építési-szerelési biztosítását lehet helyben, fix díjjal megkötni; a többi biztosítótól először ajánlatot kell kérni, az után derül ki, mennyiért vállalják át az építkezéssel járó kockázatokat. Az ügyfél végül csak azért fogadta el a feltételeket, mert a hitelbírálatnál az FHB rugalmas partnernek bizonyult, és nagyon kellett már a pénz az építkezés befejezéséhez.

Előfordult azonban az is, hogy a kliens az FHB elvárásairól értesülve inkább más banknál próbált szerencsét. "Sokszor kényszerülünk mentegetőzésre, ha olyan ügyfélnek kell hitelfedezetként ezt a biztosítást ajánlanunk, akinél csak néhány hónap vagy még rövidebb idő van hátra az építkezés befejezéséig" - mondta a HVG-nek Fejes Melinda, az Eurorisk üzletkötője, bizonygatva, hogy az alkusz sincs ilyenkor könnyű helyzetben. De ők sem tehetnek mást, ugyanis az FHB számára megfelelő - például a kivitelezők által okozott tűz miatt keletkezett károkat is megtérítő - építési-szerelési biztosításokat mindegyik biztosító azonos feltételekkel kínálja: két évre, előre fizetendő díj fejében.

A biztosító ebben az esetben építési folyamatért áll helyt - beleértve az anyagot és a munkadíjat is -, márpedig ez több évig is eltarthat. Vagyis a biztosítás a szerződés megkötésének időpontjától függetlenül a teljes építési összegre vonatkozik. Ennek alapján a biztosítók szerint kézenfekvő, hogy a kockázatvállalás ellentételeként kért biztosítási díj teljes összege megilleti őket. A hibás teljesítésért és a hibás anyagért a biztosító nem vállal felelősséget, de ha ezek a jó teljesítésben kárt okoznak, akkor azt megtéríti. Például, ha a villanyvezetéket eláztatja a vízvezeték-szerelő, a vezetékben okozott kárt kifizeti, de azt már nem, ha a hanyag munka miatt új vizesblokkot kell vásárolni és beépíteni. Nagyobb projektek esetében érdemes minél előbb megkötni a biztosítást, mert ebben az esetben az építkező szakaszos díjfizetésben is megállapodhat a biztosítóval.

Vállalkozóknak nyolc-tíz biztosítótársaság is kínál építési-szerelési biztosítást, de családi építkezésekhez csak feleennyi helyről lehet ajánlatot kérni. A díjat többnyire az ingatlan várható értékének arányában szabják meg. Haraszti Zsoltnak, a Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetőjének becslése szerint egy 50 milliós, Budapest környéki családi ház építésénél mintegy 85-100 ezer forintra rúghat a biztosítás díja. Haraszti úgy véli, hogy az építkezés félidején túl már nem kifizetődő egy építési-szerelési biztosítás megkötése, már csak azért sem, mert ennek nincs olyan változata, amely átalakítható lenne lakásbiztosítássá. Annak, aki hitelfelvétel miatt mégis kénytelen megkötni egy építési biztosítást, a Netrisk vezetője azt ajánlotta, inkább válasszon olyan lakásbiztosítást, amely építkezésre vonatkozó záradékot is tartalmaz. Erre leginkább akkor van mód, ha a bank csak annyit ír elő, hogy tűz és elemi károk ellen kell biztosítani az ingatlant.

A Groupama Biztosító Rt. lakásbiztosítását már több pénzintézet is elfogadta építési hitelbiztosítékként. "Tűz, villámcsapás, robbanás, vihar, felhőszakadás, árvíz és földrengés esetére biztosítjuk az építkezést a záradékkal ellátott lakásbiztosításnál, amelynek előnye, hogy a használatbavételi engedély kézhezvétele után lakásbiztosításként marad érvényben, ráadásul tizedannyiba kerül, mint egy építési-szerelési biztosítás" - jellemezte terméküket Opelcz Péter, a Groupama termékmenedzsere. Egyébként nincsenek egyedül a piacon, az Uniqa és a Generali is kínál - csak elemi csapások esetére - építkezésre is kiterjeszthető lakásbiztosítást. Ha viszont a kölcsönt folyósító bank ragaszkodik ahhoz, hogy a hanyag munkavégzés vagy például a falaknak hajtó teherautó rongálása ellen is biztosítsák az építkezést, akkor az ügyfél csak egyet tehet: mérlegeli a hitelfelvétel egyéb költségeit, és legfeljebb más pénzintézetet választ. Efféle túlbiztosításra alkuszok szerint elsősorban a devizaalapú építési hiteleknél, illetve a nagyobb, több tízmillió forintos kölcsönök esetében törekszenek egyes pénzintézetek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása