szerző:
hvg.hu

Miközben a balatoni ingatlanpiacot túlkínálat jellemzi, vízparti ingatlant nehéz találni. A felkapott településeken már alig akad ilyen, és ha mégis, pillanatok alatt gazdára talál. Utánajártunk, mennyivel emeli az ingatlan értékét a vízközelség.

A közvetlen vízpart igencsak megdobja az ingatlanok árát, mivel ilyesmiből minimális a kínálat. A különbséget jól mutatja, hogy egy Balatonnál lévő, 500-700 négyzetméteres vízparti telek áráért pár száz méterrel távolabb többszintes, jó állapotú családi házat vehetünk – mondja Szabó Tibor, a balatonlellei Korrekt ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője. A közvetlenül vízben végződő lakóingatlanok árai igen magasak: építési évtől függően négyzetméterenként 700-800 ezer forintot is elkérhetnek értük.

Szűkös kínálat

Szabad sáv csak papíron
A Balaton törvény úgy rendelkezik, hogy a víztől 30 méteres sávban építési engedély már nem adható ki. A meglévő területek kisajátítására ugyanakkor az illetékes önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő anyagi hátérrel, így a mostani állapot még bizonytalan ideig fennállhat. Emiatt a Balaton körül tervezett 30 méteres szabad sáv egyelőre még csak papíron létezhet. A telek méretéhez viszonyított beépítettségi százalék ezeken a területeken 10-20 százalék között mozog.
Egy víztől utcával elválasztott ingatlant feleennyiért is megszerezhetünk: a Balaton esetében ezek négyzetméterárai 250-300 ezer forint/négyzetméret körül alakulnak. Olyan is előfordul, hogy egy korábban épült, felújításra szoruló vízparti vagy vízpart közeli lakóingatlant vízparti telekárban kínálnak. Az utóbbi pár hónapban növekedett az érdeklődés a közvetlen vízparti, vízpart közeli 60-70 millió forintos ingatlanokra, amelyekre korábban alig volt kereslet. 

A szűkös kínálat miatt a közvetlen vízparti lakóingatlanok néhány hónap alatt gazdára találnak: Vannak tehetős vállalkozók, külföldiek, akik hajlandók lényegesen többet fizetni egy ilyen lakóházért, vele együtt annak panorámájáért. A legtöbbet olyan ingatlanért fizetnek, amelyhez nem tartozik nádas, amelyet nem kell feltölteni, ugyanakkor kitűnő panorámájú. A legértékesebbek közé tartoznak a Badacsonyra vagy Tihanyra tekintő, csendes helyen lévő telkek. A közvetlen vízparti ingatlanok kedvezőtlen elhelyezkedése nem minden esetben értékcsökkentő tényező: van olyan vevő, akinek többet ér a pihenés és a kikapcsolódás.

Új tendenciák

A „legdivatosabb” ingatlanok általában minden balatoni település esetében a vasút és a víz közötti részen elhelyezkedő új építésű házak. Ezek közül is 15-20 százalékkal drágábban lehet értékesíteni azokat, amelyekből kilátás nyílik a Balatonra. A közvetlen vízparti ingatlanok közül legkeresettebbek a lakóparki lakások, az önálló új építésű lakóházak, és 30-40 négyzetméteres lakások. A hetvenes években épített, 30-40 lakásos, 26-30 négyzetméter közötti vízparti üdülő egységek is felkapottak lettek. A kínálati oldalon nagyobb mennyiségben előforduló új építésű társasházi lakások hatására ezeket lényegesebben olcsóbban meg lehet vásárolni.

Árcsökkentő tényezők

Az ingatlan értékét csökkentheti például a vasút közelsége, az alapellátás hiányossága, vagy a település központjától való nagy távolság. Az is számít, hogy milyen építési övezetben található az adott ingatlan és milyen arányban építhetők be a telkek. Fontos hogy családi lakóházról vagy hétvégi házról, üdülőről van e szó, és számít a közművek közelsége is.

Közvetlen vízparti ingatlanVízparttól egy utcára lévő ingatlanA vasú és a víz között lévő ingatlan
Telek35-40 00020-30 00017-20 000
Lakóházas ingatlan700-800 000250-300 000170-200 000
Új építésű lakás400-500 000(luxusapartmann)280-340 000250-280 000
Üdülő egység170-250 000150-200 000150-180 000
Balatoni ingatlanárak a vízparttól való távolság függvényében (Ft/m2)

Egy vízparti telek értékét a szokásos tényezők mellett leginkább a nádas, a talajvíz, a talajösszetétel, és a domborzati viszony határozhatja meg: Lényegesen többe kerül az építkezés a vízparton, mint néhány utcával beljebb. Ilyen esetben talajmechanikai vizsgálat feltétlenül indokolt a megfelelő alap és lábazat kialakításának érdekében, valamint fontos az épület szigetelésének minősége is. Nem elhanyagolható tényező a víz felhajtó ereje sem.

Olcsó a stég

© dripnet.hu
Stég létesítése minden esetben engedélyköteles. Magánszemély szabadon álló stéget nem építhet, jogi személy viszont igen. Ezek mérete a 10 négyzetmétert nem haladhatja meg. Aki stéget kíván létesíteni, annak a Balatoni Vízügyi Igazgatósággal kell mederhasználati szerződést kötnie. Ezt követően az önkormányzat jegyzője hozza meg a határozatot. Magánszemély csak úgynevezett bejárós stégre kérhet engedélyt, mely közvetlen kapcsolatban van az adott vízparti területtel.

A stég maximális méretét az adott vízparti telek szélessége határozza meg, míg mélysége körülbelül 25–30 méter lehet. Mederhasználati díjat is kell fizetni: egy méter szélességig 300 forint/négyzetméter, a szabadon álló stégnél vagy az egy métert meghaladó szélességnél pedig 600 forint/négyzetméter évente. Egy 6-8 négyzetméteres stég elkészítésének ára körülbelül 100-150 ezer forint. Fontos tudni, hogy új nádasba nyiladékot nem lehet vágni, ellenkező esetben komoly büntetésre lehet számítani.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Változik a jövedéki adó, ingatlanadót vezetnek be

A kormány javaslata szerint 2006. szeptembertől a cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal, a bor kivételével a szesztartalmú italoké pedig 7 százalékkal emelkedik - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén Budapesten.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan találjunk rá az álomingatlanra?

Még nagy választékból is egyszerű a lakáskeresés, ha rászánunk némi időt az előkészületekre. Tippjeink segítségével elérhetővé válik az ideális lakás vagy ház megvásárlása.

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot