szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MTI által megkérdezett elemzőket nem lepte meg, hogy hétfőn a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton, bár meglepőnek nevezték, hogy a jegybank közleménye szerint ez szóba sem került.

A piacon többségben voltak ugyan azok a vélemények, miszerint a Monetáris Tanács 50-75 bázisponttal emeli az alapkamatot, de többen - főként londoni elemzők - hangoztatták azt is, hogy az MNB "kevéssé érzékeny a rövid távú árfolyam-kiugrásokra" és szakítani akar a "vész-kamatemelések" gyakorlatával, amelyet a múltban időnként alkalmazott.

A Monetáris Tanács július 24-én esedékes soros kamatdöntő ülésén azonban piaci vélemények szerint - a jelenlegi helyzet alapján - biztosra vehető a kamatemelés, amelyet a piac körülbelül már be is árazott.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője váratlannak nevezte, hogy a kamatemelés szóba sem került a Monetáris Tanács ülésén és azt is, hogy a testület közleményében hitet tett a kormány kiigazító csomagja mellett. Azt is meglepőnek nevezte, hogy a jegybanki közlemény alapján az MNB elérhetőnek tartja 2008-ra a 3 százalékos inflációs célt, amire az elemző szerint nem sok esély van. Suppan Gergely szerint "olaj a tűzre" a Monetáris Tanácsnak az a kijelentése, amellyel a tanács az alapkamat fokozatos emelését helyezte kilátásba. "Ez a spekulációknak nyithat teret" - mondta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője szerint a hétfői ülésen nem születhetett "jó" döntés. A soron kívüli kamatemelés ugyanis az elemző szerint azt tükrözte volna, hogy a jegybank döntése nincs összhangban a kommunikációjával. Ugyanakkor a piac már korábban is nagyobb mértékű kamatemelést tartott volna célszerűnek - tette hozzá.

Török Zoltán hangsúlyozta, hogy döntően nem az alapkamat változása határozza meg a forint árfolyamának alakulását, hanem a feltörekvő piacokat jellemző befektetői hangulat. Az elemző szerint a tőkepiacok jelenlegi bizonytalansága és a magyar gazdaság sérülékenysége miatt nem zárható ki, hogy a jegybanknak a "menetrendtől" eltérően kell, akár jelentősebb mértékben is változtatnia az alapkamaton. Az elemző szerint a következetes kommunikáció miatt utalt a Monetáris Tanács a további kamatemelési lépésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Fokozatosan emelné a kamatot a jegybank

A Monetáris Tanács az alapkamat fokozatos emelésével olyan monetáris kondíciókat kíván kialakítani, amelyek mellett az infláció visszatér az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos szintre.

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton