szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OTP Bank megvásárolja a moszkvai központú Investsberbank csoport 96,4 százalékát 477 millió dollárért (373 millió euró, 105,16 milliárd forint), amelynek adásvételi szerződését hétfőn írták alá Moszkvában – jelentette be az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A szerződést az eladók képviselői mellett az OTP Bank képviseletében Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes írták alá. A vételár az OTP Bank álláspontja szerint reális és értékarányos, megfelel az Investsberbank Csoport jelenlegi piaci értékének, egyben tükrözi az Oroszországi Föderáció intenzív növekedési kilátásaira alapozott potenciális üzleti értéket.

A vételár 90 százalékát a szükséges oroszországi és magyarországi hatósági engedélyek birtokában, az ügylet zárásakor, várhatóan 2006 őszén utalja át az OTP az eladóknak, 10 százalékot pedig az esetlegesen felmerülő garanciális igények érvényesítésére egyéves időtartamra letétbe helyeznek.

Több hónapos és minden részletre kiterjedő elemző munka és átvilágítás előzte meg az ügylet létrejöttét, amelyben az OTP Bank akvizíciós munkacsoportján kívül a hitelintézet tanácsadói, auditorként a PricewaterhouseCoopers, jogi szakértőként a Baker&McKenzie iroda képviselői vettek részt - közölte az OTP.

Az Investsberbank Csoportot három bank alkotja: a moszkvai székhelyű Investsberbank, az általa 2000-ben megvásárolt novorosszijszki székhelyű Promfinservicebank és a 2004-ben megvásárolt omszki székhelyű Omskpromstroibank. A két megvásárolt bank beolvadása az Investsberbankba várhatóan 2006 augusztusában lezárul.

Az oroszországi bankcsoport 979,5 millió eurós mérlegfőösszege alapján a több mint 1200 szereplős oroszországi piac első 50 bankjának egyike, saját tőkéje 101,5 millió euró, a 2005-ös üzleti évet 9,1 millió eurós adózás előtti eredménnyel zárta.

A magántulajdonú univerzális bankcsoport tevékenysége Oroszország területének mintegy 80 százalékát fedi le. A 614,6 millió eurós ügyfélhitel-állomány 2005-ben az előző évihez viszonyítva közel 86 százalékkal növekedett és hasonlóan erőteljes a növekedési dinamika a 727,4 millió eurós ügyfélbetét-állománynál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Orosz bankot venne az OTP

Legalább 25 százalékos részesedést szerezhet az OTP Bank az orosz Investsberbankban. A pénzintézetre még négy másik bank pályázik.

MTI Világ

Az OTP finanszírozza Erdély legnagyobb ingatlanberuházását

Két-három héten belül elkezdődhet Erdély legnagyobb ingatlanfejlesztési beruházása Kolozsváron, amely az OTP Bank finanszírozásával valósul meg. A Kolozsvár és Szászfenes község határán levő terület jogi helyzete azonban nem teljesen tiszta.

MTI Gazdaság

BÉT: az OTP és a Mol húzta a piacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 642,07 pontos emelkedéssel, 19 744,96 ponton zárt kedden, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 3,36 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 35,64 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott