szerző:
hvg.hu

Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, egykori pénzügyminiszter az mfor.hu üzleti webzinnek kifejtette, hogy a magyar gazdaság egyensúlyának visszaállításához a stabilizációs programban szereplők mellett milyen további lépésekre volna szükség a gazdasági egyensúly helyreállításához.

Bokros Lajos. Strukturális átalakítás
kell
© edupress.hu
Bokros szerint a szeptember 1-én életbe léptetett stabilizációs program nem tartalmazza kedvező arányban az adónövelő és a kiadáscsökkentő intézkedéseket. Túl sok az adóemelés, de eközben az adóbázis-szélesítésére és az adókedvezmények szűkítésére lényegében nem történtek érdemi lépések. Kiadási oldalon kizárólag a fogyasztói energia ártámogatás fokozatos leépítéséről beszélhetünk, illetve elkezdődött a közigazgatás méretének szűkítése. Ez a lépés azonban az első évben inkább növeli a költségeket, hiszen az elbocsátottaknak végkielégítést kell fizetni. Ugyan jobb volna elsősorban kiadási oldalon lefaragni a költségvetési deficitet, de minden egyes kiadási tétel önálló törvénnyel van alátámasztva, így változtatni csak reformmal lehet. A kétharmados parlamenti támogatottságot kívánó önkormányzati reform kivételével nem volna akadálya a reformok gyorsabb előrehaladásának. Bokros Lajos úgy véli, hogy ez az a pont, ahol összecsúszik a megszorítás és a reform. A kiadáscsökkentés ugyanis csak akkor lehet eredményes, ha valamiféle strukturális átalakításon alapszik.

Magyarországon a multinacionális vállalatok teljesítenek a legjobban mind a mai napig. Bokros szerint az a szerencsénk, hogy ezek a cégek változatlanul bíznak Magyarország jövőjében. Ugyan többletberuházásaik megcsappantak, és a megtermelt profitból többet visznek ki az országból, de meglévő beruházásaikat nem csökkentik. Magyarország ugyanis bizonyos területeken még mindig versenyképes a nyugat-európai piacokhoz képest. A gond más területen jelentkezik: a magyarországi gyökerű kis- és közepes vállalatok jelentős része az állami megrendelések járszalagjától függ. Mivel a központi költéseket – kényszerből és helyesen – a kormány csökkenteni kezdte, kkv-k egész sora mehet tönkre – fejtette ki a volt pénzügyminiszter az mfor.hu-nak adott interjúban.

Bokros Lajos a legsürgetőbb feladatnak az államháztartási reformok minél hamarabbi megindítását nevezte. Különösen az oktatásban és a gyógyításban sürgetőek a lépések, s ezzel párhuzamosan a nyugdíjreformot is tovább kellene folytatni. A szolgáltatások színvonala mindhárom esetben drámaian romlott az elmúlt évtizedben, ráadásul ezek a területek óriási mértékű költségvetési erőforrást emésztenek föl, és hatalmas mértékben átcsoportosítják a jövedelmeket. Az eredmény pedig, hogy csapnivaló ellátást kapunk.

Bokros úgy véli, ha az emberek nem értékelik az adóforintjaikért cserébe kapott szolgáltatásokat, meginog a közteherviselési készségük. Ha az orvosnál mindenképpen hálapénzt kell adni, rögtön felmerül: minek fizessünk egészségbiztosítási járulékot? Ez pedig egy olyan ördögi kör kialakulásához vezet, amely sokkal rombolóbb, mintha mindenki befizetné azt, ami jogi és erkölcsi alapon kötelessége, és ezután lehetne követelni cserébe jó minőséget, s mindenki által viszonylag egyenlő hozzáférést.

A mai kényszerszolidaritáson alapuló rendszer nem tartható fenn hosszú távon. Ez a struktúra reformok nélkül önmagában is szétporlad. Nem várhatunk még 10 évet, amikorra majd az állampolgári felelősség megerősödik. Az öngondoskodás eszméjének a reformok eredményeképpen már most teret kell kapnia, hiszen nincs alternatíva – szögezte le a CEU vezérigazgatója.

Bokros arról is beszélt, hogy sokkal nagyobb a hajlandóság a közteherviselésre, ha az állampolgár nyomon tudja követni, milyen közszolgáltatás keletkezik a befizetett forintjaiból. A nyilvánosság tudomására kellene hozni azt a mechanizmust is, amelyen keresztül az adóbefizetéstől eljutunk a jobb ellátásig. Ez ma egy sötét és korrupcióval agyonterhelt rendszer, ami önmagában is, pusztán a dolog átláthatatlansága által felborítja az adófizetési hajlandóságot. Nem lehet megfeledkezni a hagyományokról sem. Ebben az országban, ahol már kialakult a rendkívül alacsony adófizetési készség, változást csak hosszú évtizedek munkájával lehet elérni – fejtette ki Bokros Lajos az mfor.hu-ban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Bokros: figyelemre méltó a "Gyurcsány-csomag"

Bokros Lajos figyelemre méltó kísérletnek tartja Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzetének stabilizálására irányuló megszorító intézkedéseket, de a volt pénzügyminiszter nagyobb hangsúlyt fektetne a kiadások csökkentésére a kormány által beharangozott programban.

MTI Itthon

Bokrosnak nincs nagy baja Gyurcsányék programjával

Előrelépés a konvergenciaprogram, mivel hosszú idő óta először született olyan dokumentum, amely a valóságot elismeri – jelentette ki Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) által rendezett konferencián.

MTI Itthon

Bokros: Magyarország csődben lenne, ha nem lép be az EU-ba

Magyarország pénzügyi zsákutcába, csődbe jutott volna, ha nem tagja az Európai Uniónak – mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója, a rendező Globális Tudás Alapítvány kuratóriumi elnöke az "Európa 2007" konferencia megnyitóján pénteken Budapesten.

MTI Gazdaság

Reformokat sürget Bokros Lajos

Az államháztartási reform szükségességét hangoztatta Stumpf István volt kancellári miniszter és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett "Utolsó lehetőség" című konferencián.

MTI Gazdaság

Bokros: még van esély a 2010-es euróra

Ha a 2007-es költségvetés összeállításakor az állami kiadások terén jelentős lefaragásról dönt a parlament, akkor még van esély arra, hogy 2010-ben bevezessék az eurót - mondta Bokros Lajos.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Bokros: közpolitikai forradalom kell

A gyógyítás, az oktatás és a nyugdíjrendszer reformja nélkül a pénzügyi stabilitás sem valósítható meg – mondta Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója hétfőn a Budapest Corvinus Egyetemen a „Reform és növekedés” című konferencián.

MTI Gazdaság

Bokros: önfinanszírozó nyugdíjrendszer kell

A nyugdíjrendszert el kell választani a szociálpolitikától, miközben a nyugdíjrendszernek önfinanszírozóvá kell válnia - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter szerdán a Pénzügykutató Zrt. által szervezett nyugdíjkonferencián.

MTI Gazdaság

Bokrosék új csomagja

Egységes 20 százalékos áfát, módosított adórendszert, tandíjat, oktatási és egészségügyi reformot, az eva és az ekho megszüntetését és a privatizáció folytatását javasolja négy közgazdász, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Csillag István volt gazdasági miniszter, Bauer Tamás és Mihály Péter egyetemi tanár az Élet és Irodalom legújabb számában.

Aggasztó előrejelzés jött az ausztrál tüzekről, azonnal cselekednünk kell

Aggasztó előrejelzés jött az ausztrál tüzekről, azonnal cselekednünk kell

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Kórházba kellett szállítani Csollány Szilvesztert

Kórházba kellett szállítani Csollány Szilvesztert

Dörzsöltnek hitte magát a benzinkutat kirabló pár, egy napon belül elfogták őket

Dörzsöltnek hitte magát a benzinkutat kirabló pár, egy napon belül elfogták őket

Ezek most a legjobb és legrosszabb autók a német ADAC szerint

Ezek most a legjobb és legrosszabb autók a német ADAC szerint

1982 óta talán először albínó örvös légykapók születtek a Pilisben

1982 óta talán először albínó örvös légykapók születtek a Pilisben