szerző:
MTI

A felemelt járulék megfizetése alóli mentességet mintegy 83500 adóalany kérelmezte október 12-ig – közölte Nagy József, az APEH titkársági főosztályvezetője.

A magyarországi működő vállalkozások számát tekintve ez mintegy 10 százalékos arány, az azonban, hogy hány munkavállalót érintenek a kérelmek, csak akkor derül ki, ha ezeket összevetik más, például az szja-adatokkal. A kérelmekből mintegy 60 ezer elektronikusan, a többi hagyományos módon, papíralapon érkezett a hivatalhoz.

Nagy József elmondta, hogy a kérelmező adóalanyokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, illetve, ha más ellenőrzési célból jár náluk az adóhivatal, a mentesség jogszerűségét is megvizsgálják. Az október 12-i határidő jogvesztő hatályú volt, így az újonnan alakuló cégeknek is már a megemelt járulék fizetésével kell számolniuk.

A szeptember 1-jétől érvényes, járulékokra vonatkozó törvény szerint alapesetben a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint, éves szinten 1 millió 500 ezer forint után kell a „normál” járulékot fizetnie minden foglalkoztatónak. Ha ennél alacsonyabb bért fizet, s mentességet akart a dupla járulék alól, akkor azt be kellett jelentenie az APEH-nek.

Ha a bejelentést nem tette meg a foglalkoztató, akkor a 125 ezer forint után esedékes, összesen 60453 forintot jelentő járulékot akkor is be kell fizetni, ha a munkavállaló csak minimálbért vagy 125 ezer forintnál kevesebbet kap.

Az ekho-t választó adózóknál némileg más a helyzet, az ekho-ról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy „a jogszerűen ekho-alapként figyelembe vett bevétel után a közterhek a törvényben szabályozott egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megfizetésével teljesülnek”.

Éppen ezért nem kifogásolható az a megoldás, miszerint az ekhosok jövedelmük 3 százaléka után az általános szabályok szerint, jövedelmük 97 százaléka után az ekho szabályai szerint adóznak, figyelembe véve, hogy az évi 750 ezer forint 3 százaléka az ekho felső határaként megjelölt évi 25 millió forintos jövedelemnek.

Abban az esetben ha valaki munkaviszonyban áll és például 100 ezer forintot kap az ekho választására jogosító tevékenysége után, s abból 62500 forint után az általános szabályok szerint fizeti meg a járulékokat, akkor a maradék 37500 forint az ekho szabályai szerint adózik.

Az ekho szerint adózóknak ugyanakkor azt is tudniuk kell, hogy táppénzt csak az általános szabályok szerint adózott, és járulékkal terhelt jövedelmük alapján kapnak, az ekho-s jövedelem nem számít a táppénz, a gyed alapjába, s a nyugdíjnál az ekho-alap 50 százaléka számítható be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Karrier

Meddig lehet kibújni a dupla járulék alól?

A vállalkozók október 12-ig jelenthetik be, hogy nem kívánnak dupla járulékot fizetni alkalmazottaik bére, illetve vállalkozói kivétjük után, mert az nem éri el a 125 ezer forintot. Ha a vállalkozók a bejelentést nem teszik meg, kötelesek legalább a minimálbér kétszerese után fizetni a járulékokat.

Gazdaság

Jön a minimum-járulékalap

Milliós tömegek dilemmája: vajon 125 ezer forint után fizessenek-e tb-t, vagy vegyék a bátorságot, és jelezzék az adóhivatalnak, hogy náluk ennél kevesebb a jövedelem.

Vállalkozás

Járulékfizetésre kötelezett őstermelők

Jövő évtől tb-járulékot kell fizetniük az adózási kedvezményeket élvező mezőgazdasági őstermelőknek, akiknek működése, cikkünk agrárszakíró szerzője szerint, rendszeridegen a piacgazdaságtól.

MTI Vállalkozás

Megússzák a dupla járulékot az ekhósok?

Nem terheli dupla járulékfizetési kötelezettség az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választókat - mondta Karácsony Irén, a Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára.

hvg.hu Vállalkozás

Kötelező és választható járulékok a Bt.-tagoknak

Betéti társaság beltagjának mikor nem kell minimum-járulék alapot fizetnie? Milyen esetekben elég, ha csak az evát fizetk egy betéti társaság tagjai? Fizetheti-e osztalékból az evás vállalkozó saját fizetését? Olvasói kérdésekre Béres Molnár Gergely adószakértő válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Milyen járulékokat kell fizetni az ügyvezető és a beltag után?

Az új törvény értelmében az ügyvezető megbízási díja után milyen járulékokat kell, s miket nem kell fizetni ? Mi a legutolsó időpont, amikor módosítani kell az ügyvezető munkaszerződését, megbízási szerződésre? Milyen járulékfizetési kötelezettsége van egy betéti társaság beltagjának, ha cégen kívül munkaviszonya van? Olvasói kérdésekre Vágyi Ferenc Róbert adószakértő válaszol.

Hat hektárral megnövelik Monaco területét

Hat hektárral megnövelik Monaco területét

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Harry herceg megihletett egy utcai művészt

Harry herceg megihletett egy utcai művészt

Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb

Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Nem okoz meglepetést a hétvégi időjárás

Nem okoz meglepetést a hétvégi időjárás