szerző:
euractiv/hvg.hu

Az OPEC olajügyi miniszterei úgy döntöttek, hogy november 1-jétől napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kőolaj kitermelését – jelentette be az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere a Dohában tartott miniszteri értekezlet után.

A péntek hajnalba nyúló tanácskozáson hozott döntés alapján november 1-jétől 26,3 millió hordóra fogják vissza a kőolaj kitermelésének tényleges szintjét a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó államok, aminek az a célja, hogy magasabbra emeljék az árakat, amelyek július közepe óta 25 százalékkal estek vissza.

Az 1,2 millió hordós termeléscsökkentés azt jelenti, hogy az OPEC-országok által szeptemberben kitermelt kőolaj mennyiségét 4,3 százalékkal csökkentik november 1-jétől. A csökkentés mértéke nagyobb a vártnál, és a legnagyobb mértékű 2002 januárja óta.

Több miniszter, köztük Rafael Dario Ramírez Carreno, Venezuela energiaügyi- és olajipari minisztere közölte, hogy az OPEC további 500 ezer hordós termeléscsökkentésről dönthet december 14-i, a nigériai Abujába tervezett ülésén. Így próbálnak választ adni a fogyasztó országok, főleg az Egyesült Államok fűtőolaj- és a benzintartalékának magas szintje és az OPEC-olaj iránti kereslet 2007-ben várható csökkenése miatt kialakult helyzetre.

A dohai tanácskozáson Irak nem vett részt. A szervezet többi tíz tagállama az OPEC-honlapján hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy milyen mértékben fogja vissza kitermelését. Venezuela máris jelezte, hogy 11,5 százalékkal, azaz napi 138 ezer hordóval fogja vissza a kitermelést. Irán 176 ezer hordós visszafogást helyezett kilátásba.

Az OPEC-tanácskozásról kiadott közleményben nem tettek említést a hivatalos termelési kvótáról, amely 2005 júliusa óta változatlan, 28 millió hordó/nap szinten áll. A tényleges termelési szint napi 1,2 millió hordóval való csökkentése a közlemény szerint ideiglenes jellegű, a döntést a december 14-i abujai értekezleten ismét áttekintik.

A közlemény szerint az olajkartell miniszterei „aggodalommal vették tudomásul, hogy a nyersolajkínálat jóval magasabb a valós keresletnél, amit az OECD-tagállamok nyersolajkészleteinek a közepesnél magasabb szintje bizonyít”. A miniszterek nyugtalanok amiatt, hogy a túlzott kínálat, a kereslet és a kínálat közötti alapvető kiegyensúlyozatlanság destabilizálja a piacokat.

Csütörtökön emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban is az OPEC döntésére várakozva. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 85 cent emelkedéssel 58,50 dolláron zárt. A WTI ára a júliusban beállított rekordszint óta közel 20 dollárral hanyatlott. Az Intercontinental Exchange londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi jegyzése 1,29 dollárral 60,87 dollárra nőtt.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát július 14-én napközben érte el, hordónként 78,40 dolláron, a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta. Tavalyi csúcsa 2005. augusztus 30-án volt, szintén napközben, 70,85 dolláron. A 2004-es árcsúcs 2004. október 25-én volt, 55,67 dolláron, szintén napközben.

A Brent a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát augusztus 9-én napközben érte el, 78,65 dolláron. A tavalyi rekordja 2005. augusztus 30-án volt, szintén napközben 68,89 dolláron. A 2004-es árrekord 2004. október 27-én volt, 51,95 dolláron. Az 1988. júniusban kezdett jegyzés történetében a legalacsonyabb ár hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Növeli kitermelését az OPEC

A Kőolajexportáló Országok (OPEC) miniszterei megállapodtak, hogy azonnali hatállyal napi 500 ezer hordóval napi 27,5 millióra növelik a kőlajkitermelési kvótát.

MTI Gazdaság

OPEC olajkitermelés csökkentése először 2004 óta

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 1 millió hordó körüli mennyiséggel kevesebb nyersolajat akar a világpiacra vinni a több mint két év óta első ízben eldöntött termelés-visszafogása révén- közölték a szervezet illetékesei csütörtökön. Az olajárak e hír következtében 1,5 dollárral drágultak hordónként.

MTI Gazdaság

Az OPEC növeli termelését

Az OPEC tíz kvótakötelezett tagországa várhatóan átlagosan napi 28,1 millió hordó nyersolajat termel áprilisban, napi 400 ezer hordóval többet, mint márciusban.

Gazdaság

Nőtt az OPEC kőolajtermelése

A Kőolajexportáló Országok Szervezete(OPEC) naponta 300 ezer hordóval napi 30,4 millióra növelte olajkitermelését az elmúlt két hétben, hogy ezzel fékezzék az áremelkedést - jelentette ki Ahmed Fahd al Ahmed al Sabah, az OPEC elnöke, egyben Kuvait energiaügyi minisztere.

Gazdaság

Szaúd-Arábia támogatja az OPEC kitermelés-növelését

Szaúd-Arábia - a világ elsőszámú olajexportőre - támogatni fogja, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) jövő heti bécsi ülésén emelje a kitermelési határt, a 28 millió hordós napi hivatalos küszöböt. Az OPEC kétnapos ülése hétfőn kezdődik, és ágazati elemzők szerint a kitermelés napi akár 1,5 millió hordós növeléséről határozhatnak.

MTI Gazdaság

Csökkentette idei olajszükséglet-előrejelzését az OPEC

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) csökkentette az idei évre a világ olajszükségleti előrejelzését: Bécsben közzétett havi jelentésében az átlagos napi szükségletet 84,2 millió hordóra becsli, ez 160 ezer hordóval kevesebb, a szeptemberi jelentésben jelzettnél.

MTI Gazdaság

Rendkívüli ülést tart az OPEC

Egy OPEC illetékes megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, hogy az olajkartell október 19-én rendkívüli ülést tart a katari fővárosban, Dohában.

MTI Gazdaság

OPEC: elindult az önkéntes termeléscsökkentés

Az OPEC több tagországa már elkezdte csökkenteni nyersolaj-kitermelését, de a szervezet összkvótája nem változik, a csökkentést önkéntesen hajtják végre. Ez derült ki szerdán Al Szabah kuvaiti olajügyi miniszter nyilatkozatából, aki szerint az OPEC-tag Kuvait még nem indította el a maga csökkentési akcióját, ez úgymond az árak alakulásától függ.

Feltűnő a mozgósítás Győrben, bevethették a listákat

Feltűnő a mozgósítás Győrben, bevethették a listákat

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Bulgáriának is előbb lesz eurója, mint Magyarországnak

Bulgáriának is előbb lesz eurója, mint Magyarországnak