szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három hónapos diszkont-kincstárjegyre ötszörös volt a jegyzés, a 14 napos MNB kötvényre a lejárónál 220,6 milliárd forinttal többet jegyeztek az aukciókon, a hozamszintek alakulása 25-50 bázispontos kamatcsökkentési várakozást tükröz.

A három hónapos diszkont-kincstárjegy keddi aukcióján a meghirdetett 30 milliárd forintnyi értékpapírra 168,28 milliárd forintnyi jegyzés érkezett. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a tervezettnél csak 5 milliárddal többet, 35 milliárd forintnyi kincstárjegyet értékesített.
 
Az ÁKK tájékoztatása szerint az aukción 7,79 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. Ez 6 bázisponttal alacsonyabb a hétfői másodpiaci referenciahozamnál, az egy héttel korábbi aukció átlaghozamától pedig 20 bázisponttal marad el. Az aukción a legalacsonyabb elfogadott hozam 7,78 százalék, a legmagasabb 7,80 százalék volt.
 
A három hónapos diszkont-kincstárjegy mellett a bankok 630,2 milliárd forintért jegyeztek kéthetes MNB kötvényt, 220,6 milliárddal többet a szerdán lejáró 409,6 milliárd forintnál. Ezzel a bankok 14 napos jegybanki kötvény állománya szerdától 1 260,91 milliárd forintra nő. A zéró kuponos MNB kötvény éves kamata jelenleg 8 százalék.
 
Az aukciókon megnyilvánuló nagy kereslet kereskedők szerint összefüggésben van azzal a várakozással, hogy hétfőn a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa legalább 25, de egyes vélemények szerint akár 50 bázisponttal is csökkentheti a jelenleg 8 százalékos jegybanki alapkamatot.
 
A hozamszintek és a forint árfolyamának délelőtti alakulása teljesen figyelmen kívül hagyta a reggel megjelent, a növekvő inflációs veszélyre utaló januári kereseti statisztikát. Elemzők figyelmeztetnek arra, hogy már a bruttó átlagkeresetek 7,1 százalékos növekedése is magas az előző év azonos időszakához képest, de különösen aggasztó a versenyszféra átlagkeresetének 10,4 százalékos emelkedése.
 
Kereskedők szerint azonban a piacot nagy mértékben befolyásolja egy külföldi érdekcsoport spekulációja, amely az árfolyamsáv eltörlésére játszva már február óta erre építgeti pozícióit. Ha az ingadozási sáv eltörlését nem sikerül is kikényszeríteni - ami több mint valószínű -, a kamatcsökkentésen akkor is lehet nyerni - fűzik hozzá piaci szereplők.
 
A délelőtt folyamán az euróval 245,60-246,80 forint között kereskedtek, délben 246,10/30 forinton állt a kurzus - szemben a négy napos ünnep előtti 251,70/90 forintos árfolyammal. Az állampapírok másodpiacán nagy forgalmat bonyolítottak le délelőtt, a hozamszintek azonban már nem csökkentek tovább a hétfői 10-20 bázispontos csökkenés után. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hozamcsökkenés az aukción, 9 havi csúcson a forint

Csaknem négyszeres jegyzés mellett enyhén csökkent a hozam a három hónapos kincstárjegyek keddi aukcióján, az euró/forint árfolyamnak sikerült tartósan áttörnie az erős korlátnak tekintett 255 forintos szintet. A forint március elején volt olyan erős, mint kedden délelőtt, amikor az euró 253,80 forintig gyengült.

Hét nap

KAMATCSÖKKENTÉS

Keddtől 6 százalék a jegybanki alapkamat, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa hétfőn - összhangban a...