szerző:
MTI

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom a szezonálisan és naptárhatással korrigált számok szerint.

A kiskereskedelmi forgalom decemberben 3,3 százalékkal, 2006 egészében 4,4 százalékkal, a IV. negyedévben pedig 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Tavaly januárban az eladások 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 januárjában 404,7 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az eladások 51,5 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17,6 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 10,8 százaléka a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben bonyolódott, a többi szakágazat részesedése 20,1 százalék volt. Tovább lassult az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának növekedési üteme, a 2007. januári értékesítés volumene csak 0,6 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Míg az eladások 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok – forgalma 0,8 százalékkal nőtt, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,1 százalékkal elmaradtak az előző évi szinttől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma januárban 1,8 százalékkal bővült. Kiemelkedően nőttek a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem eladásai egy év alatt. A textil-, ruházati- és lábbeli üzletek az átlagot meghaladóan, 4,2 százalékkal tudták növelni forgalmukat; a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, valamint a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma mérsékelt ütemben, 0,6 százalékkal emelkedett.

Az iparcikk jellegű vegyes-, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-, továbbá a használtcikk-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 5,1 százalékkal csökkent a 2006 januárihoz képest.

Januárban – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 0,2 százalékkal maradt el az egy hónappal korábbitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007 januárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4 százalékkal nőtt, az eurózóna országaiban 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A magyar kiskereskedelem dinamikája nem érte el az EU-27 átlagát.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – eladásai 7,6 százalékkal növekedtek. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007 januárjában 5,2 százalékkal volt magasabb az előző év azonos havinál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Változatlan forgalomnövekedés a kiskereskedelemben.

Ű Az ágazat folyó áron mért forgalma februárban 372 milliárd forint volt, csaknem annyi, mint januárban. A naptári hatástól "megtisztított" forgalombővülés egy év alatt 5,9 százalékos volt; a kiskereskedelem negyedéves növekedési mutatója immár egy éve 6-6,5 százalék körül alakul. Az élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 7,5 százalékkal nőttek, a gépjármű-üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma pedig - amely az európai statisztikai rendszerben nem része az ágazatnak - 12,7 százalékkal ugrott meg.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 7,2 százalékkal nőtt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2005 novemberében 7,2 százalékkal, az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: bővülő kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában 5,1 százalékkal, ezen belül júliusban 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kunetz Zsombor a Fülkében: Egy főorvosnak 3 millió, egy kezdőnek 600 ezer járna

Kunetz Zsombor a Fülkében: Egy főorvosnak 3 millió, egy kezdőnek 600 ezer járna

Novák Péter először beszélt a szívrohamáról

Novák Péter először beszélt a szívrohamáról

Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

Elege lett a rendőrségnek

Elege lett a rendőrségnek

Az abortusz lehet Trump 2020-as kampányának központi témája

Az abortusz lehet Trump 2020-as kampányának központi témája