szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) májusra - önkormányzatok nélkül - 41,1 milliárd forint pénzforgalmi hiányt vár, az első félévre a korábbi 1130,7 milliárd forint helyett 1083,9 milliárd forintot - jelentette be Tátrai Miklós, a szaktárca államtitkára csütörtökön.


Az első félévi hiány GDP arányosan a korábban prognosztizált 4,5 százaléknál kisebb, 4,3 százalék lesz, ugyanakkor a PM a már módosított idei, 6,6 százalékra csökkentett hiánycélon nem változtatott egyelőre.

Áprilisban az előzetes adatoknak megfelelően az államháztartás 17,1 milliárd forint pénzforgalmi többlettel zárt, a Pénzügyminisztérium 9 milliárd forintos többletet várt. A központi költségvetésben 9,8 milliárd deficit keletkezett, a tb alapok és az elkülönített állami pénzalapok szufficittel zártak – mondta Tátrai Miklós. A tb alapok többlete 19,1 milliárd, az állami pénzalapoké 7,8 milliárd forint volt.

"Korábban úgy számoltunk, hogy az első négy hónapban a hiány megközelíti a GDP 3,0 százalékát, végül a négy havi deficit a GDP 2,9 százaléka lett" - jelezte az államtitkár, aki úgy vélte, hogy az adóbevételek nemcsak teljesültek, de túl is teljesültek, és a vártnál jobb egyensúlyi helyzet a gazdaság fehéredésének is köszönhető.

A Pénzügyminisztérium a gazdaság helyzetről készített negyedéves jelentésében részben új makrogazdasági prognózist adott: a háztartások fogyasztása az idén 0,6 százalékkal esik vissza a korábban várt 0,8 százalékkal szemben, a beruházások 2,0 százalékkal nőnek 2,4 százalék helyett, míg a folyó fizetési mérleg GDP arányos hiánya 3,6 százalék lesz 5,0 százalék helyett.

Az export növekedési dinamikája a legújabb prognózisban 12 százalék (korábban 10,6 százalék volt), az importé 9,4 százalék (korábban 8,1 százalék), az átlagos éves infláció mértékét már korábban 7,0 százalékra emelte a Pénzügyminisztérium a decemberi 6,2 százalékról.

A 7,5 százalékos munkanélküliségi prognózis nem változott és az idei GDP növekedési prognózis is változatlanul 2,2 százalék. Ugyanakkor a GDP belföldi felhasználása az új prognózis szerint 0,1 százalékkal emelkedik a korábbi 0,3 százalék helyett. A PM előrejelzésében tartja a 6,6 százalékra mérsékelt eredményszemléletű (ESA'95) GDP arányos államháztartási hiányt.

Eltérő vélemények (Oldaltörés)

A KSH csütörtökön publikált első negyedévi kereseti statisztikái, így a bruttó keresetek első negyedévi 7,1 százalékos emelkedése, s ezen belül az üzleti szféra 9,5 százalékos mutatója "nem kedvezőbb annál, mint amire számítottunk, de nem is rosszabb annál" - reagált egy újságírói kérdésre Kovács Álmos. A szakállamtitkár elmondta: a versenyszférában a PM 2007-re 8,5 százalékos bérnövekedést vár, amelyen belül az év második felében lassulás következhet be, az országos átlagos bérnövekedés pedig 7,7 százalék lehet. A PM reálbér prognózisa 4,2 százalékos csökkenést mutat.

A különféle kutatóintézetek és intézmények prognózisai az idei évre vonatkozóan is sok ponton eltérnek. A GKI 3,0 százalékos, a Kopint-Tárki 2,8 százalékos, az Európai Unió 2,4 százalékos, illetve az MNB (februári) 2,5 százalékos GDP növekedési mutatót vár. A beruházási előrejelzések közül az EU 1,1 százalékos növekedési száma a legalacsonyabb, az MNB (februári) prognózisa 2,3 százalék, a GKI 4 százalékos prognózisa pedig a legmagasabb.

Az idei átlagos infláció megítélésében nincs jelentős eltérés: a PM 7 százalékos ütemet vár, az MNB (februárban) 7,4 százalékot jelzett, az EU 7,5 százalékot, a kutatóintézetek 6,8-7,4 százalékot prognosztizálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

A reálkereset 7 százalékkal csökkent egy év alatt

Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

ÁHT: 17,1 milliárdos többlet

Az államháztartás egyenlege, önkormányzatok nélkül, 17,1 milliárd forint többlettel zárt 2007 áprilisában, ez a várthoz képest 8,1 milliárd forinttal jobb - közölte az előzetes adatot a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.

MTI Gazdaság

Az első félévi GDP arányos hiány 4,5 százalék lesz

A Pénzügyminisztérium májusra – önkormányzatok nélkül – 41 milliárd forint pénzforgalmi hiányt vár, az első félévre a korábbi 1130,7 milliárd forint helyett 1083,9 milliárd forintot – jelentette be Tátrai Miklós, a szaktárca államtitkára.

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban