szerző:
MTA
Tetszett a cikk?

Csütörtökön a késő délutáni órákban a forint az euróval szemben a 250,50-es szintig gyengült a bankközi devizapiacon, de fél hatkor már csak 250,00/20 forinton állt a kurzus. Fél négy körül 249,40/60 forinton jegyezték az eurót, egy nappal korábban ugyanebben az időpontban 248,50/60 forinton kereskedtek az uniós valutával.

A késő délutáni órákban a piacon még jelenlévő kereskedők azt mondták, hogy elsősorban a feltörekvő piacokon aktív befektetők portfolió átrendezéséről lehet szó. A lengyel zlotyból, magyar forintból most brazil reálba áramlanak a tőkék, a brazil valuta ugyanis az utóbbi napokban 2-3 százalékkal erősödött: a dollár/reál kurzus 2,02-ról 1,96-ra változott.

A piacon elmondták - hogy kihasználva a londoni és a tengerentúli piacok pár óráig tartó egyidejű nyitva tartását - késő délután a forint forgalom meglehetősen élénk volt. Hozzátették: ez nem szokatlan a tőkepiacok életében, és az árfolyammozgás sem volt drámai. A forint fél négy és fél hat között 35 bázisponttal mozdult el a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán: 11,64 százalékról 11,29 százalékra.

Csütörtökön a nap korábbi szakaszában 248,85-249,75 forint között ingadozott az euró, a szerdán délután még 248,50/60 forinton jegyzett euró az éjszaka folyamán valamivel 250 forint fölé kúszott.

Sem a külső, sem a belső gazdasági tényezők nem segítik most a forint erősödését. Kereskedők a monetáris tanács hétfői kamatdöntéséig nem várják 248 forint alá az euró kurzusát, de 253 forint fölé sem. A forint intervenciós sávja az euróval szemben 240,01-324,71 forint közötti ingadozást enged anélkül, hogy a jegybanknak beavatkozási kötelessége lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét