szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első negyedévben 0,2 százalékponttal 4,1 százalékra nőtt a háztartások részesedése a tőzsdén jegyzett társaságokban, ugyanakkor 1,5 százalékponttal 9,0 százalékra mérséklődött a lakosság részesedése az állampapírokban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.


A közlemény megjegyzi, hogy a részvénypiacon a lakosság, ha kis mértékben is, de nettó eladói pozícióban volt az év első három hónapjában és ugyancsak nettó eladó volt az állampapír piacon. Változatlanul a külföldiek birtokolják a legnagyobb arányban a hazai értékpapírokat.

Az állampapírok állománya piaci értéken számolva az év első negyedévében három hónap alatt 16,5 százalékkal 12 129,4 milliárd forintra emelkedett, mert az MNB az eddigi kéthetes betét helyett hasonló futamidejű MNB-kötvény kibocsátásába kezdett. Ennek állománya a negyedév végén 1 238,8 milliárd forint volt. Az árfolyam emelkedés 37,9 milliárd forinttal növelte az állományt, miközben névértéken 1 677,5 milliárd forinttal nőtt a piacon levő állampapír-állomány.

A háztartások az időszak végén piaci értéken 3,7 milliárd forinttal kevesebb állampapírral rendelkeztek kizárólag a lakosság 6,0 milliárd forint értékű nettó eladásainak köszönhetően, hiszen a szektor 2,2 milliárd forint árfolyamnyereséget könyvelhetett el a negyedév során.

A külföldiek a múlt év utolsó negyedévéhez hasonlóan az idei év első negyedében is nettó állampapír-vásárlók voltak 194,0 milliárd forint értékben, miközben portfoliójukon 20,2 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el. Állampapír állományuk összességében 214,2 milliárd forinttal nőtt, de súlyuk 2,3 százalékponttal 26,4 százalékra mérséklődött.

A pénzügyi vállalatok a negyedév végén, árfolyamértéken 1 483,4 milliárd forinttal több állampapírral rendelkeztek, mint a múlt év végén. A növekedés az 1 468,6 milliárd forint értékű nettó vásárlásnak köszönhető, aminek nagy részét, 1 187,2 milliárd forint értékben MNB-kötvény vásárlása tette ki. A pénzügyi vállalatok a negyedév során az állampapírokon 14,9 milliárd forint árfolyam nyereséget értek el. A pénzügyi vállalatok súlya a negyedév során az állampapír piacon 4,1 százalékponttal 61,7 százalékra nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok a negyedév során 14 milliárd forinttal növelték állampapír állományukat, kizárólag nettó állampapír vásárlással, de részesedésük 0,2 százalékponttal az eddigi mélypontra 2,1, százalékra zsugorodott.

A központi kormányzat és a helyi önkormányzatok 0,3 illetve 0,4 százalékos részaránya az állampapír piacon változatlan maradt az előző negyedévhez képest.

Csökkent a részvénypiac nagysága (Oldaltörés)


A részvénypiac nagysága március végén árfolyamértéken 7 417,3 milliárd forint volt, 582,3 milliárd forinttal, mintegy 7,3 százalékkal kisebb az előző negyedév végéhez képest. A múlt év negyedik negyedévében a tőzsdei részvénypiac 954,7 milliárd forinttal nőtt. Az idei negyedévi csökkenésben 363,1 milliárd forint volt az árfolyam-csökkenés, kivezették a tőzsdéről a 219,4 milliárd forint kapitalizációjú BorsodChemet és két társaságnál 0,3 milliárd forint értékű tőkeemelés történt.

Az MNB megjegyzi, hogy a részvénypiaci kapitalizáció azért tér el a Budapesti Értéktőzsde által közölttől, mert két cég esetében a tőkeemelésből származó részvények tőzsdei bevezetése még nem történt meg az első negyedévben.

A részvénypiacon a háztartások 2,6 milliárd forint értékben nettó eladók voltak, miközben 2,3 milliárd forint árfolyamveszteséget könyveltek el.

A külföldi befektetők a részvénypiacon nettó eladók voltak a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt.-ben (TVK) történt tulajdonosi átrendeződés miatt. Korábban a TVK tulajdonosai közölték, hogy a bécsi Vienna Capital Partners csoport eladta a részvényeit, a Mol pedig vásárolt TVK-részvényeket. Az MNB közlése szerint a külföldiek aránya a részvénypiacon 1,6 százalékponttal 79,6 százalékra emelkedett.

A pénzügyi vállalatok szerepe a részvénypiacon marginálisnak mondható, arányuk a 0,3 százalékponttal 5,2 százalékra mérséklődött. Az év első negyedében 40 milliárd forint értékben nettó eladók voltak és árfolyamveszteségük elérte a 18,9 milliárd forintot.

A nem pénzügyi vállalatok az elmúlt negyedévhez hasonlóan az idei év első három hónapjában is nettó vásárlók voltak 56,8 milliárd forint értékben, döntően a Mol TVK-részvényvásárlása miatt. A szektor részvényállományán a negyedév során 25,6 milliárd forint árfolyamnyereség keletkezett. A nem pénzügyi vállalatok részvényportfoliója összességében 137 milliárd forinttal csökkent és piaci részesedésük 1,2 százalékponttal 7,6 százalékra mérséklődött.

Az államháztartás a részvénypiacon továbbra is nettó eladó volt 1,6 milliárd forint értékben, miközben 43,8 milliárd forint árfolyamveszteséget könyvelt el. Így összességében, árfolyamértéken 45,4 milliárd forinttal csökkent az államháztartás tulajdonában lévő részvényállomány és részesedése a részvénypiacon 0,3 százalékkal 3,6 százalékkal csökkent.

Március végén a befektetési jegyek nettó eszközértéke három hónap alatt 4,0 százalékkal 2.645,9 milliárd forintra nőtt, és ezeknek az értékpapíroknak a 68,6 százaléka a háztartások birtokában volt. A háztartásoknak 3,2 milliárd forint árfolyamnyeresége keletkezett a befektetési jegyeken a negyedév során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Pókercsata a Graphisoft részvényei körül

A Graphisoft SE (Graphisoft) részvényeseinek március 21-ig már csak egy hét áll rendelkezésükre, hogy elfogadják a többségi tulajdonos Nemetschek AG (Nemetschek) Graphisoft-részvényekre vonatkozó nyilvános vételi ajánlatát.

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon