szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erre az évre 2,6 százalékos, jövőre 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár szerdán közzétett nyári prognózisában az ICEG Európai Központja. A kutatóintézet 7,2 százalékra csökkentette korábbi 7,4 százalékos idei inflációs előrejelzését.

A gazdasági növekedés motorja 2007-ben is a nettó export lesz, a belföldi kereslet csak 2008-ban kap erőre – állapítja meg prognózisában az ICEG. A kutatóintézet az idei exportdinamikát 14,8 százalékra várja, az importét 11,5 százalékra, ez mindkét relációban két százalékponttal magasabb a tavaszi előrejelzésnél.

Az intézet a lakossági fogyasztás 0,6 százalékos visszaesését várja 2007-ben, és kismértékű, 1,0 százalékos növekedését 2008-ban. A beruházások a korábban várt 2,1 százalék helyett csak 1,1 százalékkal bővülnek 2007-ben, 2008-ra pedig a tavasszal jelzett 3,2 százalék helyett 3 százalékos prognózist adott az ICEG.

Az államháztartási folyamatokat a korábbinál kedvezőbben ítéli meg az intézet: 2007-re 6,5 százalékra vitte le a tavaszi 6,8 százalékról a GDP arányos eredményszemléletű államháztartási hiány-prognózisát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: GDP 2007-ben 2,8, 2008-ban 3,2 százalék

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő, az infláció átlagos mértéke 2007-ben 6,8 százalék lesz - ismertette Palócz Éva a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója az intézet prognózisát.

MTI Gazdaság

Gyenge, mégis várakozáson felüli a GDP-adat

Az idén az első negyedévben - az előző év azonos időszakához viszonyítva - 2,9 százalékos, a naptári hatás kiszűrésével 3 százalékos volt a gazdasági növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatok alapján. Az elemzők az első negyedévben 2,3 százalék körüli GDP-növekedést vártak.

MTI Gazdaság

ICEG: lassuló növekedés, erősödő feszültségek

Az idei 3,6 százalékos növekedés után jövőre 3,9 százalékkal gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP), miközben az államháztartás - a nyugdíjreform hatásának kiszűrésével számított - eredményszemléletű hiánya 2005-ben a GDP 6 százalékát, jövőre pedig 6,6 százalékát érheti el - mondta Gáspár Pál, az ICEG (International Center for Economic Growth) Európai Központjának igazgatója.

MTI Gazdaság

Veres: a GDP 2,2 százaléknál gyorsabban nő 2007-ben

Júliusban az Európai Bizottság, előtte a pénzügyminiszterek tanácsa értékeli a konvergenciaprogram időarányos teljesítését, a minősítés várhatóan pozitív lesz - mondta Veres János pénzügyminiszter, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szerdai ülésén, jelezve, hogy idén a GDP várhatóan 2,2 százaléknál, azaz a kormányprognózisban foglaltnál gyorsabban nő.

MTI Gazdaság

Az első félévi GDP arányos hiány 4,5 százalék lesz

A Pénzügyminisztérium májusra – önkormányzatok nélkül – 41 milliárd forint pénzforgalmi hiányt vár, az első félévre a korábbi 1130,7 milliárd forint helyett 1083,9 milliárd forintot – jelentette be Tátrai Miklós, a szaktárca államtitkára.

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

400 lóerő 3 hengerből: nagyon megvadul a Toyota GR Yaris

400 lóerő 3 hengerből: nagyon megvadul a Toyota GR Yaris