szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Január-májusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 2,9 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,4 százalékkal volt magasabb, mint 2006 azonos időszakában. Az év első öt hónapjában nem változott a keresetek alakulása a január-áprilisi periódushoz képest. A reálkereset 2006 január-májusban 5,5 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az idei év első öt hónapjában a költségvetési szférában 757 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 942 ezren dolgoztak. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181300 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 170700 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 209700 forint volt, ez az összeg az évente esedékes egyhavi külön juttatást is tartalmazza.

Az átlagot meghaladó mértékben, 19,8 százalékkal nőttek a keresetek az építőiparban, 11,8 százalékkal a kereskedelemben, a javítás és az ingatlanügyletek, illetve a gazdasági szolgáltatások területén, valamint 10,8 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban.

A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A nettó keresetek átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 3,3 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 2,1 százalékos csökkenés következett be.

A nettó keresetek lassú növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdaságban a havi nettó átlagkereset január-májusban 112300 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83400 forintot, a szellemi foglalkozásúaké 144900 forintot.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 191400 forintra nőtt, 7,9 százalékkal haladta meg az előző év január-májusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-májusban átlagosan 5,3 százalék volt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI/hvg.hu Gazdaság

A reálkereset 3,5 százalékkal csökken jövőre

Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) az idei 4 százalék után 2,8 százalékkal nő, de elképzelhető 3 százalékos ütem is, az infláció a korábban vártnál magasabb, 6,4 százalékos lesz – mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg ZRt. tudományos vezérigazgató-helyettese.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a reálkeresetek a 2005-ös szintre esnek vissza

A GKI Gazdaságkutató Zrt. az Erste Bankkal együttműködve készítette el előrejelzését, amely azt ígéri, hogy idén a növekedés üteme lassul, a külső és belső egyensúly azonban javul. Az infláció az I. félévben 8 százalék körülire emelkedik, a II. félév végén azonban már újra 4 százalék körül lesz. A reálkeresetek átlagosan 3,5 százalékkal csökkennek.

MTI Karrier

5,6 százalékkal nőtt a reálkereset

A reálkereset az idén január-augusztusban, a fogyasztóiár-index 2,7 százalékos növekedése mellett 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hvg.hu Gazdaság

GKI-prognózis: 3-3,5 százalékos reálkereset-csökkenés

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – amelyet az Erste Bank kal együttműköd ve készítettek el – a konvergencia-program idei része szinte biztosan teljesül, a GDP-arányos államháztartási hiány az előirányzott 6,8 százalék alatt, 6,5 százalék körül lesz. A reálkeresetek 3-3,5 százalékkal csökkennek.

MTI Gazdaság

6,8 százalékkal csökkent a reálkereset

Az idei év első négy hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: tavaly 3,5 százalékkal nőtt a reálkereset

Tavaly a bruttó átlagkeresetek összességében 8,1, a nettó átlagkeresetek 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett - 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

A reálkereset 7 százalékkal csökkent egy év alatt

Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH Gazdaság

Méretes reálkereset-csökkenés az év elején

Az idei év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-februári reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos növekedése mellett – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A bruttó átlagkereset Budapesten 212 ezer forint volt

A budapesti székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2006. január-szeptemberben 212000 forint volt, ami az egy évvel korábbit nominálisan 8,5 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A reálkereset 4,3 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

Január-októberben a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,4 százalékos növekedése mellett – 4,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A klímaváltozás és a kártevők végzetesen fenyegetik a paradicsomot

A klímaváltozás és a kártevők végzetesen fenyegetik a paradicsomot

Júniustól embereken tesztelhetik a Németországban kifejlesztett védőoltást

Júniustól embereken tesztelhetik a Németországban kifejlesztett védőoltást

Megmutatták egy építési anyaggal telepakolt furgon töréstesztjét, ami igen elgondolkodtató

Megmutatták egy építési anyaggal telepakolt furgon töréstesztjét, ami igen elgondolkodtató