szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 7,50 százalékos szintjén hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank az ülést követően

A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A tanács legutóbb szeptember 24-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 7,75 százalékról 7,50 százalékra.

A Monetáris Tanács ülésén meglehetősen egyértelmű döntés született a kamattartás mellett - mondta a hétfői tájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A tanács elé került egy 25 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is - felelte egy kérdésre Simor András.

A nemzetközi pénzpiacokon kedvezőtlenebb a helyzet, mint egy-két hónappal ezelőtt, és némileg nőttek a kockázati felárak - magyarázta a döntés hátterét az MNB elnöke. A kamatszint mérséklésére a jegybank közleménye szerint abban az esetben nyílik lehetőség, ha a gazdasági folyamatok arra utalnak, hogy csökken a várakozásokon keresztül tovább gyűrűző inflációs hatások veszélye, és a nemzetközi pénz- és tőkepiaci tendenciák a magyar gazdaság számára kedvezőbben alakulnak.

A monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy a következő két évet az infláció fokozatos csökkenése, valamint a gazdaság növekedési ütemének lassú emelkedése fogja jellemezni. A nyers élelmiszerek árának emelkedése a korábban vártnál tartósabb inflációs nyomást jelent, ezért a fiskális kiigazítás keresletszűkítő hatása ellenére 2008-ban átlagosan 5 százalékos infláció valószínűsíthető.

A testület továbbra is azt tekinti a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a lassan bővülő belföldi kereslet hatására az infláció 2009-ben 3 százalékra mérséklődik. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a sorozatos kedvezőtlen külső hatások miatt több éven át tartó gyors áremelkedés ne vezessen oda, hogy a várakozások magas szinten rögzülnek.

A legutóbbi előrejelzés óta bizonyosabbá vált, hogy az élelmiszerárak - elsősorban nemzetközi eredetű - inflációja tartós jelenség - áll a közleményben. Utóbbi, az elmúlt időszak energiaár és egyéb kedvezőtlen kínálati oldali sokkjaival együtt olyan környezetet teremt a monetáris politika számára, amelyben a hangsúly a közvetett inflációs hatások elhárítására, a várakozások hűtésére helyeződik.

A belső kereslet lassulása segíthet a közvetett inflációs nyomás féken tartásában, ugyanis a romló értékesítési feltételek miatt a vállalatok kevésbé tudják áremeléssel kompenzálni korábban elszenvedett profitveszteségeiket - állapítják meg. A lanyha kereslet fegyelmező ereje így a béremelések fékezésén, kedvezőtlenebb esetben a foglalkoztatottság csökkentésén keresztül járulhat hozzá a dezinflációhoz.

A monetáris tanács mindenesetre kiemelt figyelemmel kíséri a versenyszféra árazási és bérezési tendenciát. Az árstabilitás elérése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezik, hogy a jövő évi béremelések összhangban legyenek a termelékenység növekedésével, valamint az infláció várható csökkenésével.

A nemzetközi pénzügyi piacokon továbbra is érezhető az amerikai jelzálogpiaci problémák nyomán kialakult bizonytalan légkör - jegyzik meg. A közelmúltban a befektetők kockázatvállalási hajlandósága ismét mérséklődött, ami kedvezőtlenül érintette a forinteszközöktől elvárt hozamokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Reuters: elmarad a kamatcsökkentés

Elmarad a korábban várt jegybanki kamatcsökkentés novemberben – ezt valószínűsítették az elemzők a Reuters novemberi felmérésében. A piac múlt havi megosztottsága megszűnt. Az elemzők tovább emelték inflációs előrejelzéseiket, miközben tovább romlottak a gazdasági növekedés kilátásai.

hvg.hu Gazdaság

Lehet, hogy jövő februárig nem csökken a kamat

A 6,7 százalékos inflációs index a pesszimista elemzőket igazolta, akik korábban úgy fogalmaztak, lehet, hogy idén már véget ért az inflációs ráta lefelé irányuló trendje. A magas áremelkedés elvileg a következő MNB-kamatcsökkentést is kitolhatja, bár az adatközlésnek árfolyamhatása kedd reggel még nem volt.

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról

Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról

Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán

Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán