szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vagyontörvény 2008-tól hatályos szabályai szerint a központi költségvetési szervek (például a minisztériumok) is csak piaci alapon bérelhetnek állami ingatlant, illetve az állami cégekben nem kötelező az igazgatóság létrehozása.

A 2007. szeptember 25-én hatályba lépett vagyontörvény néhány rendelkezését, csak 2008. első napjától kell alkalmazni. Így ekkortól a központi költségvetési szervek is csak visszterhes szerződés alapján, megfelelő ellenérték kikötésével kaphatnak bármely jogcímen használatba ingatlant. A bérleti (használati) díjról annyit mond a törvény, hogy azt az általános piaci feltételek szerint kell megállapítani.

A kötelező visszterhes használatba adást azonban lerontja egy mellékmondat, amely "különösen" akkor teszi kötelezővé az ellenérték kikötését, "amennyiben azt az ingatlan jellege, piaci hasznosíthatósága indokolja". A használatba adó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. E szervezet, illetve a központi költségvetési szerv közötti visszterhes szerződés megkötése során a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályi előírásokat nem kell alkalmazni.

A másik, 2008. első napján hatályba lépő szabály korlátozza az állami tulajdonban lévő cégeknél az igazgatóság létrehozását. Konkrétabban: a kizárólagos vagy többségi állami részesedésű zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság választására csak abban az esetben kerül sor, amennyiben ezt a társaság jelentősége, mérete, működésének jellege indokolja. Amennyiben az igazgatóság létrehozása nem indokolt, úgy annak jogait a vezérigazgató gyakorolja. Viszont ha igazgatóság látja el az ügyvezetést, akkor az legfeljebb hét tagból állhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között