szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati negyed beruházást szünetelteti a kormány, de a tervezés folytatódik - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő, hozzátéve: a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

Ahogy Budai Bernadett kormányszóvivő fogalmazott, a kormánykabinet arról döntött, hogy a kormányzati negyed projektet nem le-, hanem megállítja. A szóvivő hozzátette: a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre. 

A döntéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a kormányzati negyed projektiroda az év végéig tovább működik, elkészíti a beruházás terveit, majd elszámol, ezt pedig a kormány tervei szerint az Állami Számvevőszék ellenőrizné.
 
A főváros vezetése sajnálja a döntést
 
A főváros vezetése sajnálja, hogy a kabinet a kormányzati negyed beruházásának megállításáról döntött - mondta Ikvai Szabó Imre Budapest SZDSZ-es főpolgármester-helyettese.
 
Ikvai-Szabó Imre elmondta: a vegyes funkciójú beépítés jót tett volna a Nyugati pályaudvar környékének; épp a komplexitása miatt támogatta a főváros vezetése a beruházást. A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: "sokat akart a szarka, s nem bírta a farka". 

A szabad demokrata várospolitikus szerint ugyanakkor így lesz idő a projekt átgondolására. Ikvai-Szabó Imre hozzátette: a jelenlegi feltételek mellett nem volt elég pályázó a kormánynegyed megépítésére, miközben ő liberális politikusként a minél nagyobb versenyt támogatja, a mostani döntésnek tehát lehet pozitív hozadéka. 

Budai Bernadett kedden délután jelentette be: a kormány megállítja a kormányzati negyed beruházását, a tervezés ugyanakkor folytatódik. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a kabinet a döntés ellenére nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

Új városrész lesz a negyed helyén (Oldaltörés)

A kormányzati negyed projekt irányítói tudomásul veszik a kormánykabinet döntését, amely megállítja az épületegyüttes beruházását, és a megváltozott feladatokat végzik a továbbiakban - mondta Láng Balázs a projekt-team kommunikációs vezetője. 

Budai Bernadett kormányszóvivő a keddi tájékoztatón úgy fogalmazott, a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre. Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a főváros, a terézvárosi önkormányzat, valamint az év végéig tovább működő kormányzati negyed projektiroda közös feladata az, hogy megoldja az épületegyüttesre kijelölt terület revitalizálását. Vagyis beépítik a Ferdinánd híd déli oldala és a Podmaniczky utca közti területet, de hogy mivel, azt kell eldönteni és megtervezni 2008. végéig. 

Van még egy fontos eldöntendő kérdés: mi lesz a sorsa a kormányzati negyed felépítésére és 25 éves üzemeltetésre kiírt közbeszerzésnek, amelyre egy ajánlat érkezett. Erről az ajánlati felhívást közzétevő Kincstári Vagyoni Igazgatóság jugutódjának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell dönteni. Kézenfekvőnek tűnik az eredménytelenné nyilvánítás, de éppen múlt héten tett közzé a Közbeszerzési Döntőbizottság egy határozatot, amelyben elmarasztalta a Budapest Airport Zrt.-t, mivel az az eredményhirdetés előtt nyilvánította eredménytelenné a repülőtér guruló utjainak bővítését. Ott az ajánlatkérő tulajdonos- és koncepció váltásra hivatkozott. 

A döntőbizottság kifejtette, hogy az ajánlatkérő csak az ajánlattételi határidőig jogosult módosítani, vagy visszavonni a felhívását. Ezt követően a közbeszerzési törvény szűk teret ad a visszavonásra. Erre akkor kerülhet sor, ha a feltételek előre nem láthatóan, elháríthatatlan ok (vis maior) következtében változnak meg annyira, hogy az ajánlatkérő a szerződés megkötésével nem tudná teljesíteni vállalt kötelezettségét (a fizetést). 

A Duna House Holding Kft. gyorselemzése máris reagált a megváltozott piaci helyzetre. A kormányzati negyed tervezett helyszínének környékén 20-30 százalékkal szöktek fel a kínálati lakásárak. A kormányszóvivői bejelentés a reális szintre tolja vissza az árakat. Jelenleg a használt lakások négyzetméter ára 280-330 ezer, míg az újaké 360-370 ezer forint a környéken. 

A kormányzati negyed - 180 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes, amely a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek (minisztériumnak) helyet adott volna - 2009 végére épült volna meg a kormány 2007. május 11-iki határozata szerint a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. A beruházás 2007-es jelenértéken számított maximális költsége 142,5 milliárd forint lehetett volna, ebben az összegben benne volt az építés,  valamint a 25 éves üzemeltetés és karbantartás költsége is. 

A kormányzati elképzelések szerint az új kormányzati negyed működtetése - a meglévő épületekhez mérten jobb infrastruktúrával - évi 8,5 milliárd forintba került volna, a mostani 13 milliárdhoz képest. Ez a 4,5 milliárdos megtakarítás az átköltözéssel azonnal jelentkezett volna. A meglévő kormányzati épület-vagyon jelenlegi becsült értéke 103 milliárd forint. 

Augusztusban hirdették ki, hogy Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát. Második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon az Artonic Design Kft. - Szőkedencsi Géza vezetésével - végzett. A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: tíz tervet egyenként 1,5 millió, míg kettőt 3 millió forintért. 

A nyertes pályamunkát "zöld" épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke, amelynek tervezői szembenéztek a jövő kihívásával, és környezettudatos, fenntartható működést választottak. Az épület emellett az átlátható struktúra a modern demokrácia építészeti leképződése - jellemezte a tervet a társelnök. 

Maga az épület kevés energiát használt volna, mivel olyan levegő-keringetést alakítottak volna ki benne, amely fűtésre és hűtésre is a talaj hőjét használta volna. Az elhasznált levegőben lévő meleget pedig a friss levegő előmelegítésére használta volna a rendszer. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben