szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2007-ben 443,5 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,379 milliárd euróval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján pénteken.

Az export értéke tavaly 68,183 milliárd euró volt, az import 68,626 milliárd eurót tett ki. A kivitel 15,7 százalékkal, a behozatal 11,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A 2007 decemberi becslés szerint a kivitel értéke 5,237 milliárd euró, a behozatal értéke 5,385 milliárd euró volt, ez az export esetében 6,7, az importban pedig 6,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A külkereskedelmi mérleg decemberben 148,1 millió euró passzívumot mutatott, ami az egyenleg mintegy 20 millió eurós romlását jelenti 2006 decemberéhez képest.

A KSH korábbi közlése szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya 2007 január-novemberben 295 millió euró volt, 1,956 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A közlemény szerint forintban számolva a kivitel értéke decemberben 1330 milliárd forintot, a behozatalé 1368 milliárd forintot ért el.

A 2007 decemberi kivitel 73, a behozatal 65 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A külkereskedelem hiánya 287 millió euró három hónap alatt

Az első negyedévben a külkereskedelmi termékforgalom 286,8 millió euró hiánnyal zárt, az előzetes adat mínusz 280,4 millió euró volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyenleg 371,2 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. A forintban számított első három havi mérleghiány 73 milliárd volt, az egyenleg 92 milliárd forinttal javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londonból nézve: feltűnő javulás a magyar külkereskedelemben

„Feltűnően egészséges összképet" mutatnak az első negyedévi közép-európai fizetésimérleg-adatok, és jóllehet Magyarországé a legnagyobb külső hiány, a helyzet itt is annyival javult az elmúlt időszakban, ami a deficit- és forintárfolyam-előrejelzés javítását indokolja, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi elemzésében, amely szerint a magyar kereskedelmi mérleg az első három hónapban jó eséllyel pluszba fordult.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Külkereskedelem: 362 millió euró mínusz az első tíz hónapban

Az idén január-októberben a külkereskedelmi áruforgalom hiánya az előzetes adatok szerint 362 millió euró volt, míg egy évvel korábban 2,161 milliárd eurót tett ki – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 362 millió eurós hiány 56,45 milliárd eurós export és 56,82 milliárd eurós behozatal mellett alakult ki. Euróban számolva a kivitel értéke 18, a behozatalé 13 százalékkal bővült.