szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felértékelődhet a biomassza az energiatermelés környezetbarátabbá tétele közben, mert a szél- és a napenergia-termelés kapacitáshiánnyal küzd, a terményalapú bioüzemanyag-termelés pedig az utóbbi időben, a nemzetközi élelmiszerár-emelkedés egyik okaként, sok bírálatot kap.

Az EU célja 2020-ig ötödével csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, és 20 százalékra emelni a megújítható energiaforrások arányát az energia-felhasználásban. Az Európai Bizottság alábbi összesítéséből kiderül, hol tartanak a tagországok a biomassza alkalmazásában:

A biomassza felhasználás aránya százalékban

Ország

fűtésben

áramtermelésben

Ausztria

17.5

3.8

Belgium

1.7

0.8

Ciprus

0.5

0.0

Csehország

2.9

1.2

Dánia

11.3

5.5

Észtország

23.8

0.5

Finnország

28.6

11.3

Franciaország

12.8

0.5

Németország

3.7

0.7

Görögország

10.5

0.1

Magyarország

3.1

1.2

Írország

3.0

0.2

Olaszország

7.7

0.2

Lettország

24.8

0.0

Litvánia

27.0

0.3

Luxemburg

0.5

0.0

Málta

0.0

0.0

Hollandia

0.8

1.5

Lengyelország

7.0

0.5

Portugália

22.0

3.0

Szlovákia

1.9

0.4

Szlovénia

15.3

0.7

Spanyolország

8.6

1.2

Svédország

35.5

3.8

Nagy-Britannia

0.9

0.8

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Megalakult a Biomassza Erőművek Egyesülése

A magyarországi biomassza-erőművek feladatuknak tekintik a megújuló energiához kapcsolódó jogszabályi háttér fejlesztésének előremozdítását, az energetikai ültetvények telepítési és támogatási rendszerében való aktív közreműködést, ezért egyesületbe tömörültek.

MTI Gazdaság

Biomassza erőmű épül Salgótarjánban

Biomasszával működő erőmű létrehozását tervezi Salgótarjánban az EETEK Holding Energia-hatékonysági Zrt.; a létesítmény várhatóan 2008 első felében kezdi meg működését.

MTI Tech

Biomassza erőmű épül Szakolyban

Szakolyban épül fel az ország első zöldmezős beruházás keretében megvalósuló biomassza erőműve; a létesítmény alapkövét pénteken helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település határában.

MTI Gazdaság

Biomassza, biogáz: szakmai konzultáció a megújulókról

Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára szerint elérhető az az európai uniós célkitűzés, hogy a magyarországi energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arány elérje a 20 százalékot, s ebben a legnagyobb szerepet a biomassza játszhatja.

MTI Tech

Áramtermelő biomassza kiserőmű üzemel Szentendrén

Az első hazai fafűtésű, több funkciós biomassza kiserőmű 1000 lakás fűtését, 5000 otthon villamos energia igényét képes kielégíteni. A szentendrei honvédségi oktató központban 2 éve működő berendezést kedden mutatta be a sajtónak az üzemeltető.

MTI Gazdaság

Biomassza erőmű épül Szakolyban

Tizenkét milliárd forint értékű magánberuházás keretében biomassza erőmű épül Szakolyban – jelentette be a létesítményt létrehozó és működtető Dél-Nyírségi Bionergia Művek Zrt. vezérigazgatója kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.