szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A reálbérek csökkenését főként a közszféra béreinek, bónuszainak megvonása okozta, a versenyszférában regisztrált kis bérnövekedés pedig látszólagos – állítják elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint a reálkeresetek – a fogyasztói árak 4,1 százalékos növekedése mellett – 2009. január-novemberben 2,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első tizenegy hónapjában 0,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A versenyszférában 0,3 százalékkal emelkedett, a költségvetési szférában – döntően a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt – 8,7 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője elmondta: a reálbérek csökkenését főként a közszféra béreinek, bónuszainak megvonása okozta. A versenyszférában ugyan kissé, 0,3 százalékkal nőttek a reálbérek, a bónusz nélküli bérek pedig 5,1 százalékkal emelkedtek, ez ugyanakkor csak virtuális növekedés. Ennek oka, hogy a versenyszférában az alacsony jövedelműeket érintették az elbocsátások a legnagyobb mértékben, ez pedig módosította a statisztikai súlyokat – mondta az elemző. A közszférában a bónuszok és prémiumok megszüntetése mellett az is lefelé húzta a béreket, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevők bérei alacsonyabbak az átlagnál.

Barta György, a CIB Bank elemzője szerint a frissen közölt adatok a munkaerőpiac lazulására utalnak, ez pedig kedvezőtlenül hat a magánfogyasztásra. Pozitívum ugyanakkor, hogy a havi nettó bérek növekedési üteme az előző hónapokhoz hasonlóan gyorsabb volt a bruttó kereset növekedésénél, elsősorban az adóváltozások hatásaként.

Szerinte nincs béroldali inflációs nyomás, így a Magyar Nemzeti Bank tovább tudja csökkenteni a jegybanki alapkamatot, és januárban 25 bázisponttal, 6 százalékra mérséklődhet a kamat. A közszférában a bruttó keresetek 8,5 százalékos csökkenése a 13. havi illetmény kifizetésének elmaradása miatt volt. Barta György úgy véli, hogy 2009-ben éves összehasonlításban legalább 2-3 százalékos reálbér csökkenés várható, 2010-ben pedig – részben a gyenge bázis miatt – javulhatnak a keresetei adatok, ám csak nagyon csekély mértékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!