Tetszett a cikk?

2010 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,9 százalékkal, 2010 első három negyedévében 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági beruházások 2008 eleje óta tartó – a megelőző év azonos időszakához viszonyított – csökkenése 2010 harmadik negyedévében is folytatódott, de a visszaesés üteme mérséklődött. A beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 1,9 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások 3,8 százalékkal, a gép- és berendezésberuházások 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az autópálya-építéseket is tartalmazó szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág csökkenésének (18,6 százalék) oka, hogy az előző évi bővülést okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 10,3 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A tavalyi szinthez képest elmaradtak a beruházások a mezőgazdaságban (30,5 százalék), a bányászatban (29,0 százalék), a közigazgatásban (24,6 százalék) és az információ, kommunikáció (11,7 százalék) ágban is.

A nemzetgazdasági ágak többségében növekedést mért a KSH, amelyben a bázishatásnak volt jelentős szerepe. A feldolgozóipar beruházásai 14,8 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a jármű-, a gumi- és a számítógép-, elektronikai termék gyártás egyedi nagyberuházásai járultak hozzá. Az energiaipar növekedését (15,7 százalék) a villamosenergia-termelésben és -elosztásban megvalósult jelentős beruházások okozták. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásai 89,6 százalékkal emelkedtek, az oktatás minden területén megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredményeképpen.

KSH

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint