szerző:
hvg.hu

A lakosságnak semmi kedve a hitelfelvételhez, de a svájci frank árfolyamának vészes emelkedése annak ellenére megemelte az össztartozást, hogy a törlesztés szorgalmasan folytatódott. A bankok eközben hajlandóak a betéteseknek magasabb kamatokat fizetni, mert a hazai források bevonása egyre fontosabbá válik.

Az idén júniusban – a szezonálisan kiigazítatlan – adatok szerint a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A háztartások hitelállománya 21,9 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 38,8 milliárd forinttal csökkent.

©

Az MNB szerint a tranzakciók nyomán a betétállomány 55,9 milliárd forinttal nőtt: 65 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás mellett.

Összességében június végén 8297 milliárd forintos hitelállománnyal szemben 7357 milliárd forintot tett ki a lakosság betétállománya, aminek 15,5 százalékát denominálták devizában, döntően euróban. Azaz összesen a lakosságnak 939,5 milliárddal több hitele volt, mint amennyi betétje. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3320,2 milliárddal meghaladja a 2898,7 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel-állomány – ugyancsak forintban számolva – 4260,2 milliárd forinttal több, mint az 1138,6 milliárdos betétállomány.

Az MNB szerint júniusban a háztartások által felvett forintban denominált új lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatói kisebb mértékben csökkentek. A lakáscélú forinthitel-szerződések teljes hitelköltség-mutatója (THM) november óta először júniusban csökkent: 10,46 százalékra a májusi 10,56 százalékról. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig.

©

A lakáscélú forinthitelek havi szerződésállománya január óta folyamatosan emelkedik: a januári 11,4 milliárd forintról júniusra 19,8 milliárd forintra nőtt.

Az idei első félévben olyan alacsony volt a hitelfelvételi kedv a magyar lakosság körében, amire hat éve nem volt példa – állapította meg a Portfolio elemzése. A szaklap szerint nem indult meg a frankhitelek euróalapúra való átváltása sem: mindössze 160 millió forint euróalapú jelzáloghitelt folyósítottak a bankok június folyamán. A lakosság betétállománya ugyanakkor csaknem 50 milliárd forinttal nőtt egyetlen hónap alatt.

A lakosság csak 29 milliárd forint összegben kötött új jelzáloghitel-szerződéseket júniusban, ami a gyenge egy évvel ezelőtti adatot is csaknem 29 százalékkal alulmúlja. Ezen belül szinte elenyésző, 600 millió forint volt a frank-, és 160 millió az euróalapú hitelek aránya.

Az árfolyammozgások azonban megtették a magukét, s a lakosság jelzáloghitel-állománya elérte a 6660 milliárd forintot, ami a teljes lakossági hitelállomány közel 80 százaléka. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a háztartások hitelállományának közel kétharmada devizaalapú tartozás volt.

©

A bankok számára egyre fontosabb a hazai, főleg a lakossági forrásbevonás. Az egy éven belül lekötött forintbetétre ma átlagosan 5,5 százalék kamatot fizetnek a bankok, ami az egy évvel ezelőttinél közel 1 százalékponttal magasabb.

A magasabb kamatok ellenére csaknem 20 milliárd forinttal csökkent júniusban a háztartások egy éven belül lekötött betéteinek állománya, ezt azonban bőven kompenzálta a látra szóló és folyószámla-betétek majdnem 54 milliárd forintos növekménye. Összességében 49,5 milliárd forinttal nőtt a hónap során a lakosság betétállománya, ami igen jól mutat, de a lekötés nélküli betétek magas aránya miatt még nem utal a megtakarítási kedv tartós javulására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sebők János Vélemény

Sebők János: Az aládúcolt ország – amiről Orbán Viktor szólt, de nem beszélt

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján ismét a szokásos, indulatoktól fűtött politikai handabandázás folyt a parlamentben, holott tíz hónapi kormányzás után, s az egyre súlyosbodó pénzügyi-gazdasági-szociális válság közepette a miniszterelnöktől és az ellenzékétől is okkal vártunk volna konkrétumokat, fontos bejelentéseket, cselekvési programot, illetve javaslatokat.

MTI Gazdaság

PSZÁF: továbbra sem áttekinthető a lakossági hitelek kamatozása

Tavaly több, a háztartások hitelezésének feltételrendszerét érintő szabályozás változott, de az életbe lépett szigorítások ellenére a lakossági hitelek futamidő alatti kamatozása továbbra sem látható át kellően, ahogy folyószámlák díjstruktúrája sem - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön első alkalommal publikált fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében.

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló