szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több lakással is rendelkező magánszemélyek körében gyakori, hogy jövedelemszerzés vagy -kiegészítés érdekében bérbe adják egyik-másik ingatlanjukat. Az ingatlanok effajta hasznosításának egyértelmű előnyeivel szemben az ezzel járó adókötelezettségek nem mindenki számára nyilvánvalóak, ezért az alábbi összefoglalóban áttekintést kívánunk nyújtani a lakóingatlanok bérbeadását érintő főbb szabályokról, figyelembe véve a tavaly hatályba lépett változásokat.

Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem utáni adómegállapítás szempontjából a bérbeadónak 2011 előtt kétféle választási lehetősége volt: vagy az összevont adóalap részeként vagy elkülönülten adózó jövedelemként adózhatott. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ez évi változásainak következtében immár csak az összevont adóalapban vehető figyelembe az ingatlan bérbeadásából származó bevétel.

Az idei évtől a bérbeadásból származó jövedelem kizárólag az összevont adóalap részeként adózhat, amelynek feltétlenül előnye, hogy a bevétellel szemben költség számolható el.

A folytatást olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”