szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény alapján 2011. szeptember 1-jétől az élelmiszerek egy meghatározott köre után népegészségügyi termékadót kell fizetni. Az érintett vállalatok részéről számos kérdés merült fel az új előírás gyakorlati teljesítésével kapcsolatban.

Az új adó bevezetésével a jogalkotó célja, hogy visszaszorítsa a népegészségügyi szempontból kockázatosnak tartott élelmiszerek fogyasztását, előmozdítsa az egészséges táplálkozást, és forrást teremtsen az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozására. Az adót az egyes előrecsomagolt készítmények első belföldi értékesítői, azaz a gyártók, illetve a termékeket külföldről beszerző és belföldön továbbértékesítő személyek, szervezetek kötelesek megfizetni.

Az adókötelezettség a meghatározott szintnél több hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokra, energiaitalokra (ezek olyan termékek, amelyek esetében a hozzáadott cukortartalom mellett a hozzáadott koffeintartalom is meghaladja az előírt szintet), és előrecsomagolt cukrozott készítményekre (például cukorkák, csokoládék és egyéb édesipari termékek); valamint a meghatározott szintnél több sót tartalmazó sós snackekre (például chipsek) és ételízesítőkre (beleértve olyan termékeket is, mint például a levesporok) terjed ki. A törvény csak a "fogyasztásra kész" leveseket (ami pl. "konzerv"leves lehet) emeli ki az adókötelezettség köréből.

A cikk folytatásáért kattintson az Adózónára!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re