szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt héten már hatályba lépett új távhőtörvénnyel kapcsolatban borítékolható volt, hogy lesznek távhőművek, melyek rosszul járnak a módosítással. A legnagyobb távhős szervezet máris bejelentkezett: korrekciókat javasolnak, mert milliárdos veszteségektől tartanak.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szerint az októbes 1-jétől hatályba lépett új ármeghatározási szabályozás több helyen jelentős anyagi veszteséget okoz egyes távhőtermelők részére, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek a témában illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), illetve a távhőtörvény végrehajtását kontrollálni hivatott Magyar Energia Hivatallal (MEH).

A szabályozás lényege, hogy a támogatást nem a megtermelt hőmennyiség, hanem a végfogyasztóknál mért felhasznált hőmennyiség alapján fizetnék. És csak akkor kapnának a termelők támogatást, ha bizonyos hatásfokot elérnek. Sarkítva: ha az üzemi hőveszteség adott szint alatt marad.

A Budapesti Erőmű 4-5 milliárdos veszteségtől tart

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Fekete Csaba, a MATÁSZSZ elnöke azt mondta, hogy a korrekcióra  van szükség, mert szerintük a meghatározott hőszolgáltatási ár és az ahhoz tartozó támogatási szint nincs összhangban egymással. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az új árképlet alapján nem tudnának annyit kiszámlázni, hogy a működés üzletileg megtérüljön.

Fekete Csaba meglátása szerint problémák mutatkoznak a támogatási jogosultság feltételeivel is, ugyanis sok szereplő nem tudja betartani az előírt hatásfokot. A napilap megkereste a Budapest Erőmű Zrt.- t, ahol azt jelezték, hogy az új árszabályzás jelentős, éves szinten akár 4-5 milliárd forintos veszteséget jelenthet a társaság számára.

©

A Budapesti Erőmű lehetséges vesztesége szakmai körben nem okoz meglepetést, mivel méretéből adódóan a korábbi támogatási rendszer egyik nagy haszonélvezőjéről van szó. És az is borítékolható volt, hogy nem lesz problémamentes az átállás.

A Fekete Csaba által felvázolt korrekciókkal egyelőre érdemes volna várni, mivel épp az általa vázolt problémák kezelésére hozták létre azt a 10-12 milliárd forintos intervenciós alapot, amiről Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár a hvg.hu-nak adott interjújában is beszámolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!