szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Sberbank, a Magyarországi Volksbank új tulajdonosa komoly fejlesztéseket akar végrehajtani Magyarországon - mondta Valentin Mihov, a Sberbank stratégiai és fejlesztési területért felelős igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a jövőben erősítik az magyarorrszágiVolksbank lakossági tevékenységét, az OTP-vel nem akarnak versenyezni, de belátható időn belül 5 százalékos piaci részesedést akarnak elérni az országban. Magyarországon a privatizáció kezdeti évei óta ritkán volt példa arra, hogy egy bank 100 százalékban új tulajdonoshoz kerül, a Volksbank február 15-től egy új, tőkeerős tulajdonost kapott - hangsúlyozta Balázs László, a Magyarországi Volksbank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón.

Szerdán Bécsben jelentették be az újságíróknak, hogy véglegesítették az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Sberbank képviselői, amely szerint  Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t - tulajdonosként birtokló VBI száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába került. 

A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozik. A VBI végleges vételára 505 millió euró lett, ugyanis a tavaly novemberben kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek tükrében 80 millió euróval csökkentették a szerződő felek. A budapesti sajtótájékoztatón Valentin Mihov emlékeztetett arra, hogy a VBI a Sberbank első nagyobb akvizíciója a FÁK-országok térségén kívül, és nagy lépés afelé, hogy a nemzetközi pénzpiacon is jelentős pénzintézet legyen.

Valentin Mihov elmondta: tavaly a Sberbank jó évet zárt, 10 milliárd dollár nyereséget könyvelt el, amivel az orosz bankpiacon az összes nyereségből 50 százalékot mondhat magáénak. Az orosz piacon 700 millió ügyfelünk van, emellett a világ legnagyobb ATM-hálózatával rendelkezünk - emelte ki a Sberbank stratégiai és fejlesztési igazgatója. Hangsúlyozta, három-öt éven belül azt szeretnék, ha a megvett nyolc leánybank a Sberbank összes profitjának 5 százalékát adná. 

Hozzátette: a Sberbanknak komoly tapasztalata van a lakossági üzletágban, ezt tekinti az egyik legfontosabb szegmensnek, Magyarországon is a lakossági piac meghatározó bankjává akarnak válni. Emellett többek között az orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező cégeknek nyújthatnak finanszírozási lehetőséget - mondta az orosz bank vezető munkatársa. 

A Sberbank legfontosabb célja hosszú távon az lesz, hogy betéteseket szerezzen, a pénzintézet minden országban 20 százalékos tőkearányos nyereségre törekszik, ezt  középtávon akarják elérni - mondta Valentin Mihov. Kérdésre válaszolva  közölte, legfeljebb még 12 hónapig használhatják a Volksbank márkanevet, utána egy erős brandet szeretnének minden országban kialakítani. 

Az MTI kérdésére elmondta: a Magyarországi Volksbanknál egyelőre nem terveznek létszámleépítést, a növekedésre koncentrálnak. Azt is tudatta: a magyarországi bank menedzsmentje a helyén marad, a Sberbanknak szüksége van a magyar piacot jól ismerő banki szakemberekre - emelte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár