szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még az utolsó pillanatban is belenyúltak a kisadózók tételes adójáról, illetve a kisvállalati adóról szóló törvénybe - írja az RSMDTM blogbejegyzése.

A zárószavazás előtti utolsó pillanatban, péntek késő délután több jelentős módosítást is végrehajtott az Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló jogszabály tervezetén. Ezek egyike, hogy egymillió forintot meghaladó számlaérték esetén a törvény adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő mind a számla kibocsátója, mind annak befogadója számára. Külön érdekesség, hogy a javaslat indokolása egyes cégformák számviteli megítélése tekintetében ellentmond a tervezet szövegének, így borítékolható, hogy további változtatásokra lesz szükség. - fejti ki az RSMDTM blogon Kalocsai Zsolt, az adótanácsadó elnök-vezérigazgatója.

Adatszolgáltatási kötelezettség

Több jogtechnikai pontosítás mellett a pénteken benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat három érdemi módosítást is tartalmaz:. Ezek között az első, hogy adóalapot csökkent a tételes kisadózótól befogadott számla, de egymillió forint felett azonban már kíváncsi a NAV

A nyáron benyújtott törvényjavaslat szerint a kisadózó vállalkozások (KIVA) tételes adóját választó adóalanytól befogadott számla a befogadó társasági adóalanynál nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősült. Ez a rendelkezés több problémát is felvetett, többek között például azt, hogy a tételes kisadózó vállalkozótól igénybe vett szolgáltatás 10 százalékkal „drágább”, mint az egyéb adóalanyoktól igénybe vett szolgáltatás. Ezt a rendelkezést a múlt heti módosító javaslatok bizonyos értelemben felpuhították.

A módosító javaslat értelmében a számlát befogadó vállalkozások részére a korábbi  „büntető” rendelkezést a jogalkotó megszüntette, ugyanakkor a visszaéléseket korlátozó fékként két új rendelkezés is bekerült a jogszabályba. Ennek megfelelően mind a tételes kisadózónak – a számlakibocsátónak -, mind pedig a számlát befogadó adóalanynak adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő a jogalkotó az adóhatóság felé, amennyiben a számla szerinti bevétel a naptári évben az 1 millió forintot meghaladja – mutat rá friss blogbejegyzésében Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezen kívül ismét visszaköszönt a korábban már megismert „büntető” szabály, amely szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül az adóévben elszámolt költség, ráfordítás 5 százalékát meghaladó összegből az a költség, ráfordítás, amelyet a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás részére fizetnek ki. A rendelkezés a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó adóalanyok részére is vonatkozott. Sokáig azonban nem kellett azon gondolkozni, hogy  a rendelkezés mit is jelent, hiszen a pénteki módosító javaslat ezt a rendelkezést törölte a jogszabályból.

Személyi jellegű kifizetések: nincs mentesség

Másik fontos pontosítás, hogy a  kisvállalati adózó az adó- és adóelőleg-fizetést minden esetben meg kell tennie. A módosító javaslat alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy a kisvállalati adózást választó adóalany adóelőleg-alapja sem lehet kevesebb, mint a személyi jellegű kifizetések összege. A korábbi módosítások alapján a jelenlegi jogszabályban egyébként visszaköszön a társasági adóztatásból már ismert minimumadóztatási rendelkezés is. Ennek megfelelően az adóalanynak a személyi jellegű kifizetések után a 16 százalékos adót minden esetben meg kell fizetni. Ezzel a rendelkezéssel bezárult az a kiskapu, hogy a kisvállalati adózó a pénzügyi vagyonban bekövetkezett esetleges negatív változás miatt egyáltalán ne fizessen adót.

Az RSMDTM vezetője előrevetíti azt is, hogy bizonyos koherenciazavarok miatt szükség lehet még a törvényjavaslat módosítására, közvetlenül a hétfői zárószavazás előtt. A korábbi tervezetnek megfelelően a kisvállalati adózást választó adóalanyok bizonyos köre kikerült a számviteli törvény hatálya alól. Így a közkereseti társaságok, betéti társaságok és a korlátlan felelősséggel működő egyéni cégek adminisztrációs terhei jelentősen csökkenhettek. Ugyanakkor a pénteki zárószavazás előtti módosító javaslat indoklása szerint a kisvállalati adó alanya a számvitelről szóló törvény alapján vezeti könyveit, készíti el beszámolóját. Az indoklás ellentmond a törvény rendelkezéseinek, amely szerint a fentiekben említett társaságok továbbra sem esnek a hivatkozott törvény hatálya alá. Borítékolható tehát, hogy szükség lesz a zárószavazás előtti módosító javaslat pontosítására. Erre minden bizonnyal hétfőn kerül sor.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!