szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három és fél éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England - a brit jegybank - monetáris tanácsa. A testület nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. A 2009-ben kezdett mennyiségi enyhítési program keretét a BoE monetáris testülete legutóbb a júliusi kamatdöntő ülésen emelte 50 milliárd fonttal, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság ismét recesszióba süllyedt.

Az egyöntetű előzetes elemzői konszenzus is azt valószínűsítette, hogy az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja csütörtökön még nem módosítja sem alapkamatát, sem a mennyiségi enyhítés keretösszegét.

Londoni pénzügyi elemzők azonban a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki ülése utáni kommentárjaikban azt jósolták, hogy a bank hamarosan tovább bővítheti a likviditásinjekcióra szánt összeget, sőt alapkamatát is csökkentheti, tekintettel arra, hogy egyelőre nem sok jele látszik a reálgazdasági teljesítményen az eddigi monetáris ösztönzésnek.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Bank of England kamattartó döntése és a monetáris enyhítés kertének változatlanul hagyása megjósolható volt, mivel az elmúlt néhány hétben nem voltak komolyabb gazdasági jellegű meglepetések.

A ház szerint azonban az utóbbi időszak makroadatai nem is enyhítették azt a nyomást, amely a monetáris döntéshozókra nehezedik a további gazdaságélénkítő intézkedések érdekében. Az idei második negyedévi GDP-visszaesés mértékét a statisztikai hivatal az első becslésben szereplő 0,7 százalékról a felülvizsgált, részletes adatokra alapuló kimutatásában ugyan 0,5 százalékra javította, ez azonban "meglehetősen kismértékű" módosítás volt.

A Capital Economics londoni elemzői mindemellett azzal is számolnak, hogy a brit inflációs ütem még az idei év eleje előtt a kormány által a Bank of England számára követendő célként előírt 2 százalékos éves szintre, vagy esetleg valamivel ez alá lassul.

Mindezek alapján a ház szakértői azt valószínűsítették a csütörtöki kamatdöntő ülés utáni elemzésükben, hogy a brit jegybank - jóllehet az amerikai Federal Reserve nyílt végű kvantitatív enyhítési kampányához hasonló likviditásbővítő programba várhatóan nem kezd - újabb 50 milliárd fonttal megtoldja a monetáris enyhítés keretösszegét, amikor a mostani bővítési program novemberben kifut.

A Capital Economics elemzői emellett azt sem tartják kizártnak, hogy a Bank of England a jelenlegi történelmi mélypontról is még tovább csökkentheti alapkamatát.

Egy másik tekintélyes londoni elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a csütörtöki kamatdöntő ülés utáni értékelésében újabb kamatcsökkentést ugyan nem jósolt, szintén azt valószínűsítette azonban, hogy a Bank of England kiegészíti mennyiségi enyhítési programját.

A CEBR szakelemzői szerint igaz, hogy a gazdasági kondíciók romlására a világ nagy jegybankjai már eddig is "pénzözönnel" válaszoltak, ám még mindig maradt "tűzerejük". A cég londoni közgazdászai is azt jósolták, hogy a Bank of England még 2012 vége előtt további 50 milliárd fonttal, 425 milliárd fontra egészíti ki a mennyiségi enyhítésre szánt keretösszeget.

A brit jegybank 2009 márciusában, az akkori mély recesszióra válaszul egészítette ki rendkívül enyhe kamatpolitikáját a brit gazdaságtörténetben példátlan mennyiségi enyhítési ciklussal. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már ötször emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban 325 milliárd fontra, a júliusi monetáris tanácsi ülésen pedig a jelenlegi 375 milliárd fontra.

A Bank of England már az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel is az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros