szerző:
MTI

A három és fél éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England - a brit jegybank - monetáris tanácsa. A testület nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. A 2009-ben kezdett mennyiségi enyhítési program keretét a BoE monetáris testülete legutóbb a júliusi kamatdöntő ülésen emelte 50 milliárd fonttal, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság ismét recesszióba süllyedt.

Az egyöntetű előzetes elemzői konszenzus is azt valószínűsítette, hogy az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja csütörtökön még nem módosítja sem alapkamatát, sem a mennyiségi enyhítés keretösszegét.

Londoni pénzügyi elemzők azonban a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki ülése utáni kommentárjaikban azt jósolták, hogy a bank hamarosan tovább bővítheti a likviditásinjekcióra szánt összeget, sőt alapkamatát is csökkentheti, tekintettel arra, hogy egyelőre nem sok jele látszik a reálgazdasági teljesítményen az eddigi monetáris ösztönzésnek.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Bank of England kamattartó döntése és a monetáris enyhítés kertének változatlanul hagyása megjósolható volt, mivel az elmúlt néhány hétben nem voltak komolyabb gazdasági jellegű meglepetések.

A ház szerint azonban az utóbbi időszak makroadatai nem is enyhítették azt a nyomást, amely a monetáris döntéshozókra nehezedik a további gazdaságélénkítő intézkedések érdekében. Az idei második negyedévi GDP-visszaesés mértékét a statisztikai hivatal az első becslésben szereplő 0,7 százalékról a felülvizsgált, részletes adatokra alapuló kimutatásában ugyan 0,5 százalékra javította, ez azonban "meglehetősen kismértékű" módosítás volt.

A Capital Economics londoni elemzői mindemellett azzal is számolnak, hogy a brit inflációs ütem még az idei év eleje előtt a kormány által a Bank of England számára követendő célként előírt 2 százalékos éves szintre, vagy esetleg valamivel ez alá lassul.

Mindezek alapján a ház szakértői azt valószínűsítették a csütörtöki kamatdöntő ülés utáni elemzésükben, hogy a brit jegybank - jóllehet az amerikai Federal Reserve nyílt végű kvantitatív enyhítési kampányához hasonló likviditásbővítő programba várhatóan nem kezd - újabb 50 milliárd fonttal megtoldja a monetáris enyhítés keretösszegét, amikor a mostani bővítési program novemberben kifut.

A Capital Economics elemzői emellett azt sem tartják kizártnak, hogy a Bank of England a jelenlegi történelmi mélypontról is még tovább csökkentheti alapkamatát.

Egy másik tekintélyes londoni elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a csütörtöki kamatdöntő ülés utáni értékelésében újabb kamatcsökkentést ugyan nem jósolt, szintén azt valószínűsítette azonban, hogy a Bank of England kiegészíti mennyiségi enyhítési programját.

A CEBR szakelemzői szerint igaz, hogy a gazdasági kondíciók romlására a világ nagy jegybankjai már eddig is "pénzözönnel" válaszoltak, ám még mindig maradt "tűzerejük". A cég londoni közgazdászai is azt jósolták, hogy a Bank of England még 2012 vége előtt további 50 milliárd fonttal, 425 milliárd fontra egészíti ki a mennyiségi enyhítésre szánt keretösszeget.

A brit jegybank 2009 márciusában, az akkori mély recesszióra válaszul egészítette ki rendkívül enyhe kamatpolitikáját a brit gazdaságtörténetben példátlan mennyiségi enyhítési ciklussal. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már ötször emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban 325 milliárd fontra, a júliusi monetáris tanácsi ülésen pedig a jelenlegi 375 milliárd fontra.

A Bank of England már az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel is az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Járni tanul Demjén Ferenc

Járni tanul Demjén Ferenc

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Dr. House űrkapitányként tér vissza

Dr. House űrkapitányként tér vissza