szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakásfelújításra költik ezután a karbonpénzeket Franciaországban, de a példa lehetne ragadós idehaza is. Mivel e kérdésben nálunk jó ideje túl nagy a csönd, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) a konkrét programot is megírta hozzá a kormánynak.

A francia elnök, Francois Hollande a napokban bejelentette, hogy a szén-dioxid kvóták árveréséből származó állami bevételeket teljes egészében a francia lakások energetikai felújítására fogják fordítani. A kispénzű családok felújítási terveit segítve, a támogatás részben vissza nem térítendő, részben pedig kedvezményes hitelként válik hozzáférhetővé.

Hollande szerint a cél az, hogy évente egymillió francia otthon, azaz a teljes állomány majd négy százaléka korszerűbbé váljon, ehhez a karbonbevételek évenet várhatóan 170 milliárd forintnak megfelelő euró éll majd a francia állam rendelkezésére. A lakosságnak szánt hitelek kezelésére létrehoznak egy állami zöld bankot, a hiányzó önerő pótlására pedig lakossági szintű ESCO-programot indítanak (ennek lényege, hogy a kivitelező viseli a kezdeti költségeket, amit a tulajdonos a megtakarításokból fizet vissza).  Emellett adókedvezményekkel is támogatják a komplex energetikai felújításokat.

Részletek mellékelve

Magyarország 2012 és 2020 között évente mintegy 35 milliárd forintra számíthat az EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében lefolytatott kvóta-árverésekből.  Ezen források legalább felét jogszabály szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra kell költeni. Bart István, a MEHI vezetője szerint a karbonforintok elköltésének legcélszerűbb módja, ha azokat a hazai épületek energiahatékonyságának fejlesztésébe fektetnék be.

Nálunk nemhogy a miniszterelnök, de a magyar kormány egyetlen tagja sem jelentette be, hogy a kvótabevételeket hogyan, mire fogják felhasználni. Korábbi tervek egy, főként az új paksi erőmű termelésének kedvező szivattyús-tározós erőmű projektről is szóltak, de hónapok óta semmilyen információ nem látott napvilágot a témagazda NFM energetikai államtitkárságáról sem.

A francia minta átvétele Magyaroroszágon vért pumpálna a gazdaságba, segíthetné az építőipar újraindítását, ráadásul számos munkahelyet teremthetne a hosszútávon tervezhető lakossági felújítási forrásoktól. Mindeközben jelentős mértékben csökkentené a lakossági rezsiköltséget is. A karbonforintokra vállalt többéves állami kötelezettség-vállalással ráadásul tervezhetővé, kiszámíthatóvá válnának az építőipari megbízások.

Az eddigi eredményeknél sokkal több is elérhető lenne
©

A MEHI ezért részletes szakmai javaslatot tett a karbonforintok felhasználására. Eszerint 2013-ban ezeket a már meglevő Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) kéne felhasználni, a már beadott lakossági felújítási pályázatok finanszírozására.  2014-től pedig egy Nemzeti Felújítási Alap nevű számlára kerülnének a pénzek, amely felújításokat finanszírozna EU-s források és banki hitelek bevonásával.  Bart István szerint az alap által fedezett beruházások akár 20 ezer új munkahelyet is teremtenének és évi közel 30 ezer lakásfelújítását tennék lehetővé.

A pénz megvan, mégsem adják

Bár a karbonforintok már 2012 folyamán rendelkezésre állnak, a kormány még nem nyilatkozott arról, hogy mire kívánja azokat felhasználni. Pedig a lakossági felújítások támogatására nagy szükség lenne, hiszen a magyar háztartások rezsiköltsége magas. Az EU-s források azonban ilyen célokra nem használhatók 2014 előtt, és a 2013-as költségvetés mindösszesen egymilliárd forintot biztosít lakossági felújításokra, amiből nagyjából ezer lakás támogatható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg

A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari