szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredek csökkenéssel idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása szerdán a londoni piacon.

Az év eleji árfolyamrekordok óta csaknem folyamatos a csökkenés, amelyet a múlt héten bejelentett államháztartási egyenlegjavító program, és az IMF/EU-megállapodáshoz fűződő piaci várakozás tovább gyorsított.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői az MTI kérdésére elmondták: a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 323-326 bázispont környékén mozgott a szerdai késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 352,6 bázispontos előző esti záró után.

A csaknem 30 pontos esés markáns csökkenés egyetlen kereskedési napon belül, a CDS-piacon ugyanis már 8-10 pontos napi árfolyammozgás jelentős kilengésnek számít. A magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-középárfolyama az idén most először süllyedt 330 bázispont alá Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 320 ezer eurót valamivel meghaladó éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez számottevően jobb például Spanyolország és Portugália törlesztéskockázati megítélésénél. A CMA kimutatása a spanyol szuverén CDS-középárfolyam 364, a portugál 480 bázispont környékén járt a szerda esti londoni jegyzésben. 

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most csaknem 430 ezer euróval olcsóbb - vagyis az akkori árazásnak jóval kevesebb mint a fele - az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A múlt héten bejelentett államháztartási egyenlegjavító program egybehangzó londoni elemzői megítélés szerint javította az IMF/EU-megállapodás esélyét, egyebek mellett azzal, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB). Ezt a tervet a londoni elemzői közösség korábban az IMF/EU-megállapodás legfőbb akadályai közé sorolta.

A City egyik legnagyobb gazdaságelemző háza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az egyenlegjavító csomagról és az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól befektetőknek összeállított, e héten Londonban ismertetett terjedelmes elemzésükben közölték: most már valószínűbbnek tartják, hogy az IMF/EU-megállapodás végül is létrejön, mint azt, hogy nem.

A ház elemzői szerint ugyanis a költségvetési intézkedési csomag előterjesztése jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók egyre inkább ráébrednek az euróövezeti válság súlyosságára, és emiatt most nagyobb esélyűnek tűnik az IMF/EU-egyezség megkötése, mint a tárgyalások tavalyi megkezdése óta bármikor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó