szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődött az egykori érdi lőtér lakóövezetté való átminősítése, de a helyieknek nincs beleszólásuk abba, hogy a 16 hetkáros területen mit építhet az offshore hátterű cég. Az atlatszo.hu-nak azért vannak kérdései.

Még tavaly írta meg  az atlatszo.hu, hogy az érdi önkormányzat 80 millió forint értékű lakásokért elkótyavetyélte a volt katonai lőtér - és a hozzá tartozó 16 hektár - területét egy politika-közeli, offshore tulajdonban lévő cégnek. A becslések szerint 2 milliárd forintot érő telek, melyre lakópark épülhet, ráadásul Natura 2000 környezetvédelmi területtel szomszédos, így nem lenne szabad beépíteni. Az oknyomozó forrásai szerint a megalakópark óriási környezetterhelést jelentene a környéknek, miközben a város nem kapna cserébe semmit.

Az atlatszo.hu újabb információi szerint, hogy a rejtélyes beruházó cég tulajdonosa valójában egy Simicska-közeli offshore cég. "A Geoid Kft. tulajdonosai 2010-ben a Rác Fürdő ügyében elhíresült Valkó Csaba és Gyurcsik Gábor voltak, ám 2012. márciusában Valkó Csaba helyét a Berlink International Limited nevű delaware-i offshore cég vette át a tulajdonosok körében. A Berlink Ltd. 2010 júliusáig a kormányváltás óta állami tendereken taroló I.M.G. Media Group Kft. médiaügynökség többségi tulajdonosa volt, abban a cégben az első Orbán-kormány MFB-vezére, Patonai Péter vette át a  delaware-i offshore cég tulajdonrészét" - olvasható indoklásként a riportban.

Meg azt, hogy az érdiek tavaly sem szólhattak bele az egykori lőtérre tervezett építési tervekbe, és a felmerőlt ellenérvek sem hatotákmeg  az önkormányzatot, mert a honlapjukon közleményt tettek közzé, mely szerint megkezdte a vitatott zöldterület lakóövezetbe való átsorolását. A lakosságnak, civil szervezeteknek 15 munkanap áll rendelkezésre ahhoz, hogy észrevételeket tehessenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról