szerző:
Nagy Gergő
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főként az új jegybanki vezetés monetáris politikája körüli bizonytalanság miatt egyre masszívabb spekuláció bontakozik ki a hosszú lejáratú magyar állampapírokkal szemben. Matolcsy élezi a nemzetközi helyzetet. Megnéztük, mennyire.

Túl alacsonyak a hosszabb futamidejű magyar államkötvényhozamok a magyar politikai és gazdasági kilátásokkal összevetve, ezért egyes fedezeti alapok (hedge fundok) az utóbbi időben az állampapír-piaci hozamok emelkedésére, a kötvények árfolyamainak esésére játszó pozíciókat vettek fel – írja a Reuters egy cikkben, melyben körképet ad a magyar gazdasági helyzetről.

Nem új a helyzet

Tavaly év elején már találkozhattunk hasonló helyzettel, akkor 1,5 milliárd dollár értékben mozdult meg forintalapú állampapír-állomány. Az ilyen ügyletek akkor hoznak profitot, ha a hedge fundok által kölcsönvett állampapírok árfolyama a kölcsönkérés idején magasabb, mint amikor a papírokat visszajuttatják, és az eltelt időszak alatt az árfolyamok és hozamok ellentétes mozgása alapján állampapír-piaci hozamemelkedés történik.

A hírügynökség jelentése szerint most újra megugrott ezeknek az ún. shortolt pozícióknak a nagysága: február közepe óta 567 millió dollárra nőtt a magyar állampapírok shortállománya. Ez 2012 novembere óta a legmagasabb összeg, 55 százalékos növekedést jelent. A régiós országok többségében ugyanebben az időszakban viszont csökkent a kölcsönadott állampapírok aránya, Csehországban például 22, Szlovákiában 15, Ukrajnában pedig 3 százalékkal. Lengyelországban viszont ugyanebben az időszakban 15 százalékkal nőtt az állomány.

A jegybank a főszereplő
©

Ez azt jelenti, hogy erősödött az a spekuláció, mely a magyar államkötvények hozamainak emelkedésére irányul. Mindez azért következhetett be, mivel sok nemzetközi alapkezelő szerint túl alacsonyak a magyar kötvények hozamai a magyar gazdasági és politikai helyzet tükrében, el vagyunk maradva más feltörekvő piaci országok hozamaitól. A Reuters összehasonlításképpen az orosz vagy dél-afrikai 7,5 százalékos hozamot említi a magyarok 6,8 százalékával szemben. Tényleg megindult egy spekuláció a magyar kötvények ellen, kialakulhat-e egy, a tavalyi év elején tapasztalt pánikhoz hasonló helyzet, vagy még korai kongatni a vészharangokat?

Az új jegybanki vezetés okozza a bizonytalanságot

Tavaly azt láthattuk, hogy januártól év végéig a hozamgörbe valamennyi szakaszán, rövid és hosszú távon is estek a hozamok. Ez annak volt köszönhető, hogy az összes fejlődő ország kötvénypiacát "letarolták" a külföldi befektetők, mindent megvettek, ami az amerikai és a német hozamok felett volt – fejtette ki Elek Péter, a Dialóg Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte a jó nemzetközi hangulatba az is belejátszott, hogy a kormány komolyan nem abajgatta a "befektetők idegrendszerét". Idén azonban megváltozott a helyzet, a hozamgörbe két vége elszakadt: az éven belüli lejáratú papírok 50-60 bázisponttal lejjebb jöttek, az éven túli lejáratúak esetében viszont hozamemelkedés látható.

Az éven belül lejáró papírok hozamcsökkenése egyértelműen az új jegybanki vezetés monetáris politikája miatti bizonytalanság és a kéthetes MNB-kötvény esetleges eltörlése miatt következett be. Ha ezt meglépné a jegybank, akkor komoly likviditás zúdulna a piacra, ez pedig lenyomná a rövid kamatokat. A kereskedelmi bankok ezért is veszik most a csökkenő hozamú rövid papírokat. Azt mondják, hogy addig veszik, amíg lehet, mivel félnek attól, hogy megszüntetik a kéthetes kötvényeket, emelte ki Elek. A rövid távú hozamgörbe így lefelé mutat, a hosszú távú viszont azért ível felfelé, mivel a magyar növekedési kilátások nem túl rózsásak. Emellett itt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetésének nem szokványos eszközeitől való aggodalom is felfelé hajtja a hozamokat.

A bizonytalan környezet ellenére a Dialóg Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója egyelőre nem gondolja azt, hogy komolyabban shortolnák a külföldiek a magyar állampapírokat. Vagyis "spekulatív támadás" (még) nem indult meg Magyarország ellen. Ha tovább fokozódna a bizonytalanság, és megindulna egy nagyobb shortolás, akkor az már "kemény lenne", fogalmazott Elek Péter. Ciprus példáján látszik, hogy akár két nap alatt is felkúszhat a rövid állampapírok hozama 20-ról 80 százalékra, nem kell hozzá sok idő. Nálunk is hamar két számjegyű lehetne a hosszú lejáratú kötvények hozama. És ha egyszerre több tízmilliárd eurónyi magyar állampapír-mennyiségtől akarnának megszabadulni a befektetők a szűk értékesítési keresztmetszet miatt (a magánnyugdíjpénztárak bezúzása megszüntette a hazai "természetes" piacot), a hozamok még jobban elszállhatnak – emelte ki Elek Péter. Ami még figyelemre méltó, hogy idén hozzávetőlegesen 1 milliárd euróval csökkent a külföldiek kezében lévő kötvényállomány, vagyis a tavalyi hurráhangulat kezd alábbhagyni. 

A magyar monetáris politika a kulcs

Arról szól a mostani történet, hogy a magyar kötvényekkel szembeni hozamemelkedésre spekulálók nagyobb összegeket kezdtek tenni arra, hogy a hazai állampapírok hozama nem lesz ilyen alacsony, mint most – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investments befektetési igazgatója. Megnőtt azok száma, akik azt gondolják, hogy a magyar monetáris politikában érdemi változás várható. A forintgyengülés általában a rövid lejáratú állampapírok hozamának emelkedését szokta magával hozni, most azonban ez az összefüggés megváltozott, mert a befektetők arra számítanak, hogy a gyenge árfolyam ellenére a jegybank mindenképpen folytatja a kamatvágásokat – emelte ki Forián Szabó. A hozamgörbe távolabbi lejáratai esetében azonban már korántsem egyértelmű a lazább jegybanki kondíciók hatása.

Nem tudni, mit lép a Matolcsy vezette jegybank, ez hajtja a magyar állampapírokkal kapcsolatos spekulációt is
©

A hosszabb futamidejű kötvények hozamának alakulása ugyanis sokkal inkább attól függ, hogy a befektetők mennyire tartják fenntarthatónak az alacsonyabb kamatszintet és az esetleges "szokatlan" jegybanki lépéseket. A hozamgörbe meredekebbé válása arra utal, hogy egyre többen lehetnek azok, akik úgy gondolják, hogy az új jegybanki vezetés jövőbeli lépései hosszabb távon visszaüthetnek, az ő számukra logikus lépés lehet a távolabbi lejáratok shortolása – mondja a szakember.

"A józan viselkedést sem zárnám ki"

A Pioneer Investments befektetési igazgatója úgy véli, ma még egyáltalán nem világos, hogy milyen irányt is vesz a monetáris politika. Forián Szabó hangsúlyozta, hogy a további forintgyengítés – amiről sokan azt gondolják, hogy a kormány és a jegybank titkos gazdaságélénkítő fegyvere – egyáltalán nem vezetne célra, még a növekedés szempontjából is kontraproduktív lenne, nem is beszélve az adósságrátára és az inflációra gyakorolt hatásról, valamint a negatív kötvénypiaci következményekről. A szakértő kiemelte, hogy racionális viselkedést feltételezve nem várható, hogy a jegybank "veszélyes eszközökkel" kísérletezzen.

"Nem mondom, hogy nem merülhetnek fel ilyen ötletek, de egyelőre a józan viselkedést sem zárnám ki. Utóbbi esetben könnyen lehet, hogy hasonló piaci fordulatnak leszünk tanúi, mint tavaly év elején, amikor a nagy pánikot hirtelen forinterősödés és kötvényhozam-csökkenés követte, amire a korábban felépült shortpozíciók zárása jelentősen rá tudott erősíteni" – mondta Forián Szabó Gergely.

Szerinte ugyanakkor a helyzet ma még nagyon képlékeny, a spekuláció erősödése mellett is lehetnek érvek. Arra legfeljebb csak tippelni lehet, hogy melyik forgatókönyv lesz a befutó. A Pioneer Investments befektetési igazgatója szerint az elmúlt hónapokban látott korrekció még korántsem tekithető drámainak: a piaci folyamatok egyelőre csak a megnövekedett bizonytalanságot tükrözik, a forint és a kötvények elleni agresszív támadásról még nem beszélhetünk.

Csúcson a magyar kockázati felár
Jelentős drágulással az idei eddigi csúcsértékére emelkedett pénteken a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása, annak nyomán, hogy előző este a Standard & Poor's hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú futamú adósosztályzatának kilátását. A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 372 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, több mint 90 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Origo: Matolcsy jobbkeze végzi a piszkos munkát a jegybankban

Matolcsy György a héten már a középvezetőket távolítja el a Magyar Nemzeti Bankból, miután a múlt héten kirúgta a felső vezetőket. A piszkos munkát Matolcsy bizalmasa, az új alelnök, Balog Ádám intézte, miközben a jegybankelnök azt is elintézte, hogy mindenkit eltiltson a nyilvános szerepléstől.

Bogár Zsolt Gazdaság

Matolcsy jegybankját megfojtja a bizalmatlanság

Nyitottság helyett titkolózás, műhelymunka helyett a stáb tagjainak egymás ellen hangolása, a szakmai munkára való koncentrálás helyett a jegybank elfoglalása. Ilyennek látszik a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank belülről.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy jegybankjának kriptahangulatáról ír az FT

A magyar jegybank új vezetése veszélyezteti a függetlenségét és aláássa a dolgozók morálját – írja a Financial Times a banki tisztviselőkre hivatkozva, hozzátéve, hogy a változások nem fogják tudni fellendíteni a lanyhuló magyar gazdaságot. A lap arról ír, hogy Matolcsy kicsinyesen hozza meg személyi döntéseit az MNB-ben, a dolgozók pedig egyre bizonytalanabbnak érzik munkájukat.