szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a kormány "bedöntötte" a teljes hulladék-közszolgáltatást, de nem épített fel helyette új rendszert. Szilágyi László független képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kabinetet, hogy tegyen rendet a közszolgáltatások piacán.

A PM politikusa arról beszélt, hogy a ciklus utolsó parlamenti napján a kormány olyan törvényt "nyomott át", amely alapján katasztrófahelyzetben vagy járványveszély esetén kényszerszolgáltatót lehet kijelölni.

Szilágyi László közölte: a kabinet korábban azt szerette volna, hogy csak önkormányzati többségű szolgáltatók foglalkozhassanak a hulladékgazdálkodással. Szavai szerint miközben a kormány ezt nagyjából elérte, addig "fúrta-faragta" a hulladékgazdálkodási szabályokat és annyi árfelhajtó tényezőt léptetett be a rendszerbe, hogy úgy tűnik, egyetlen cég sem akar közszolgáltató lenni.

Felszólította a kabinetet, hogy azonnal tegyen rendet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások piacán, legalább a régi állapotokat állítsa vissza, és engedje oda azokat a cégeket, amelyeknek megvannak az eszközeik és a szükséges szakértelmük. Hangsúlyozta, hogy a PM szerint a rezsicsökkentési próbálkozások sikertelenek lesznek. A szervezet ehelyett inkább arányos és differenciált hulladékdíj bevezetését javasolja – közölte.

Az Országgyűlés július 5-én, a ciklus utolsó napján döntött arról, hogy lesz úgynevezett ideiglenes, illetve szükségellátás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban. Pintér Sándor belügyminiszter sürgős eljárásban megtárgyalt, majd elfogadott javaslata azt orvosolta, hogy nem volt arra az esetre szabályozás, ha egy településen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átmenetileg szünetel.

Az elfogadott szabályozás értelmében ilyen esetben az illetékes állami szerv a szolgáltatás ideiglenes ellátására kijelöl egy szolgáltatót a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezők közül. Szükségellátást pedig akkor kell alkalmazni, ha a közszolgáltatás szünetelése miatt felhalmozódott hulladék egészségügyi kockázatot jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett