szerző:
Hungler Tímea

Pont került az EU és Kína közt a napelemgyártás kapcsán kialakult háborús hangulatnak, miután megoldást találtak a hónapok óta kereskedelmi háborúval fenyegető vitára. A kínaiak dominánsak maradnak, de már csak az európai piaci egyensúly érdekében fenntartható árakon.

Az egyezséget az Európai Bizottságnak és a Kínai Kereskedelmi Kamara illetékes szervének is jóvá kell hagynia, de a bejelentést a pekingi Kereskedelmi Minisztérium máris üdvözölte – írja az energiainfo.

Karel De Gucht EU kereskedelmi biztos szerint "békés megállapodással" zárultak a hat hete tartó intenzív egyeztetések. A megállapodás lényege, hogy a kínai napelemeket évi 7 GW összkapacitásig vámmentesen lehet az EU-ban értékesíteni, de 0,56 eurócent/watt egységárnál nem alacsonyabb áron. E felett azonban (és az egységárnál: e szint alatt) eladott termékeket átlagosan 47 százalékos büntetővám fogja terheli.

©

A kínai gyártók szakértők szerint így is képesek lehetnek kielégíteni az uniós igények felét, mivel a piacon 2012-ben ez a szint 15 gigawattig jutott. Kína 2011-ben 21 milliárd euró értékben exportált az EU-ba, ahol a részesedésük meghaladta a 80 százalékot – főként annak köszönhetően, hogy az áraik tartósan az európai termelési árak alatt maradtak.  Most ez megváltozik, azonban ez azt is jelenti, hogy a napenergia-termelés beruházási költségei emelkedhetnek.

Az EU júniusban a kínai nyomás csökkentése érdekében 11,8 százalékos vámot vetett ki, melyet – ha nincs a 2015 végéig szóló megállapodás – augusztus elején átlagosan 47,6 százalékra emelt volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!